Fenomenalul ciobănesc german care a prins un criminal periculos la Satu Mare: „Este cel mai bun câine de urmă al Poliţiei Române“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teba, câinele de urmă care l-a mirosit pe criminalul de la Satu Mare. FOTO: Arhivă personală
Teba, câinele de urmă care l-a mirosit pe criminalul de la Satu Mare. FOTO: Arhivă personală

Autorul crimei din Bârsău de Sus, judeţul Satu Mare, a fost găsit cu ajutorul lui Teba, un câine de urmă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. O femeie de 54 de ani şi alta de 63 au fost găsite decedate în casa care aparţinea victimei de 54 de ani.

Marţi, 10 decembrie, o dublă crimă a oripilat o comunitate întreagă. Un bărbat, recidivist şi eliberat din penitenciar în baza recursului compensatoriu, a intrat în casa unei femei de 54 de ani din Bârsău de Sus cu intenţia de a-i fura din casă bani, dar a omorât-o. Scena a fost surprinsă de o altă vecină, venită în vizită, iar criminalul nu a stat pe gânduri şi pentru a-şi acoperi urmele a omorât-o şi pe aceasta. Nici 24 de ore nu a fost liber bărbatul, până ce a intrat în acţiune Teba.

Cel mai bun câine din Poliţia Română

Teba este un ciobănesc german în vârstă de 4 ani şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. Împreună cu conductorul său, aceasta a primit distincţia de „Cel mai bun cuplu canin” al Poliţiei Române. Inteligent, plin de energie şi cu un miros dezvoltat să prindă orice infractor, Teba a fost pregătit la Centrul Chinologic din Sibiu. Miercuri, 11 decembrie, Teba a ajuns la Bârsău de Sus, alături de conductorul său, Zoltan Bandi, şi agentul de poliţie Sorina Bakos, un alt conductor de câine. În patru ore, Teba a condus echipele de căutare spre casa criminalului.

„La Centrul Chinologic de la Sibiu Teba a fost instruită pentru prelucrare urmă miros uman. În ceea ce priveşte simţul mirosului, sunt foarte importante primele ore de la comiterea infracţiunii. Atunci urmele sunt proaspete şi căţelul reuşeşte să identifice urma”, a spus Sorina Bakos.

Teba nu a ajuns la Satu Mare după primele ore şi chiar dacă a făcut acest lucru mai târziu, abilităţile sale extraordinare au reuşit să conducă spre criminal. I s-a dat să miroase o vatră de urmă şi cu botul în pământ, mergând după miros, Teba s-a oprit unde conducea urma, în faţa casei criminalului. 

teba. foto arhiva personala

Pentru a-şi menţine aceste abilităţi, Teba (foto) face între 4 şi 5 ore de antrenamente zilnice. Pentru fiecare misiune dusă la bun sfârşit este răsplătită cu jucăria preferată. 

Mirosul ei fin au recomandat-o colegilor din judeţul Satu Mare şi în alte două cazuri. Poliţiştii sătmăreni au mai apelat la ajutorul câinelui poliţist pentru a soluţiona un caz de triplu omor produs în localitatea Apa, dar şi în 2018, când i-a condus pe oamenii legii la locuinţa principalului suspect al unei tâlhării comise la Apateu. 

Nu-i mai scapă nici minciuna

Unul dintre zecile de cazuri rezolvate de Teba în cursul anului 2019 vine să confirma faptul că patrupedului nu-i mai scapă nici minciuna. În luna august, o femeie din Sălsig, judeţul Maramureş, a anunţat la 112 că din locuinţa fiului ei persoane necunoscute au furat o plasmă. 

„Întrucât apelanta a declarat că nu deţine cheie de acces în imobil, Teba a intrat pe geam. După doar câteva secunde s-a întors şi s-a îndreptat spre femeia care a sesizat furtul. Pusă în faţa faptului, femeia a revenit asupra celor sesizate precizând că din locuinţa fiului nu a fost practic sustras niciun bun, că ea a intrat în locuinţă pe geamul respectiv şi că nu doreşte să depună plângere. Pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, femeia a fost sancţionată contravenţional conform prevederilor Legii cu amendă în cuantum 1.000 lei”, a explicat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. 

Imagine indisponibilă

Teba împreună cu conductorul Zoltan Bandi

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Colegii lui Teba

Teba face parte din Grupa Canină a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

„La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, în cadrul Grupei Canine, înfiinţată în 2016, îşi desfăşoară activitatea şapte cupluri chino-tehnice. Avem câini specializaţi pentru prelucrare urmă miros uman, patrulare intervenţii, detectare tututn şi detectare stupefiante”, a arătat comisar şef Gabriel Ciprian Sauliuc, coordonatorul Grupei Canine din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Vis este un alt coleg de nădejde de-al lui Teba. Acesta a ajutat la prinderea unui violator, dar a mirosit şi un urmărit general, soluţionarea cazurilor de tâlhărie sau aplanarea scandalurilor fiind o misiune de rutină pentru patruped.

vis

Vis împreună cu conductorul său, Alin Ţîţoc

Criminalul, arestat preventiv pentru 30 de zile 

Marin P., bărbatul în vârstă de 42 de ani, care le-a ucis cu sânge rece pe cele două femei îşi va petrece cel puţin următoarele 30 de zile după gratii. În faţa anchetatorilor, acesta şi-a recunoscut faptele şi le-a spus că ar mai fi avut un complice, bărbatul fiind audiat de către poliţişti pentru a se stabili dacă are vreo legătură cu dublul caz de omor.

Citeşte şi

Răsturnare de situaţie în cazul dublei crime de la Satu Mare. Câinele de urmă a „mirosit“ un alt suspect

Comerciant prins cu plăcinte făcute la bormaşină. Ce amendă uriaşă a primit fiindcă a rotit aluatul cu burghiul spiralat

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite