Două orașe din Dâmbovița, proiecte pentru platforme digitalizate de gunoi și centre de colectare

0
0

De ceva timp, Garda de Mediu Dâmbovița a pornit o adevărată vânătoare a primăriilor care nu curăță terenurile virane de gunoaie, astfel că unele dintre ele vor să rezolve această problemă.

Târgoviște va avea 100 platforme pentru colectarea gunoiului. FOTO C. Stan / Facebook
Târgoviște va avea 100 platforme pentru colectarea gunoiului. FOTO C. Stan / Facebook

Primăriile din Târgoviște și Moreni a depus proiecte prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Insule ecologice digitale pentru colectarea deșeurilor

La Târgoviște vorbim de un proiect care vizează înlocuirea a 100 dintre platformele vechi pentru colectare, cu platforme digitalizate de gunoi. Orașul va primi containere moderne, inclusiv pentru deșeuri biodegradabile, care se vor putea deschide doar în baza unei card de acces. De asemenea, perimetrele respective vor fi monitorizate video.

„Este nevoie de conștientizare, de multă putere de convingere. Insula ecologică este un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deșeurilor, iar accesul este asigurat pe bază de cartelă electronică. Cartelele vor fi distribuite gratuit cetățenilor care sunt arondați platformei respective. Cred că este un pas important în direcția colectării selective. Reciclarea deșeurilor este un proces care nu se poate întâmpla de azi pe mâine”, a precizat primarul Târgoviștei, Cristian Stan.

Valoarea investiției este de 5.854.205 lei, fonduri europene, iar în baza acesteia vor fi înființate 100 de insule ecologice digitalizate. Fiecare insulă va avea în componență 5 containere pentru fracțiile: rezidual, plastic și metal, hârtie, sticlă și biodegradabil.

Centru de colectare prin aport voluntar, la Moreni

La Moreni este vorba de un centru de colectare prin aport voluntar ce va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri - deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări.

Centru de colectare prin aport voluntar, la Moreni. FOTO Facebook / Primăria Moreni
Centru de colectare prin aport voluntar, la Moreni. FOTO Facebook / Primăria Moreni

Valoarea proiectului este de 4.558.786,51 lei, finanțarea fiind 100% asigurată din fonduri europene.

„Proiectul urmărește dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin crearea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară”, a precizat primarul din Moreni, Constantin Dinu.

De la 1 ianuarie 2022, în judeţul Dâmboviţa a început colectarea selectivă a deşeurilor. Operatorul care a câştigat licitaţia, respectiv SC Supercom SA, a distribuit gospodăriilor din întreg judeţul 156.227 pubele şi 5.241 containere.

Contractul de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor, prevede cel puţin două fracţii: umedă şi uscată.

Durata contractului încheiat cu SC Supercom SA este de 8 ani şi are o valoare de 297.016.750,48 lei, fără TVA.

Operatorul va utiliza peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deşeurilor şi transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare şi cântărire.

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite