Colectarea selectivă a deşeurilor va începe în 2022, în Dâmboviţa. Cum va fi organizat serviciul de salubritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supercom deseuri

De la 1 ianuarie 2022, în judeţul Dâmboviţa se va realiza colectarea selectivă a deşeurilor. Operatorul care a câştigat licitaţia, respectiv SC Supercom SA, va distribui gospodăriilor din întreg judeţul 156.227 pubele şi 5.241 containere.

De asemenea, operatorul de salubritate va distribui şi recipienţi metalici şi saci rezistenţi, în vederea colectării selective a deşeurilor umede şi a celor uscate. 

 „Am făcut eforturi pentru deblocarea acestui proiect mulţumită căruia, de la 1 ianuarie 2022, colectarea selectivă a deşeurilor nu va mai fi doar o ţintă pe care o avem în vedere, în acord cu tendinţele la nivel mondial, de protejare şi îmbunătăţire a calităţii mediului, ci, prin strădania comună a dâmboviţenilor, ea va deveni realitatea de zi cu zi din judeţul nostru. Ne vom deplasa în următoarea perioadă în oraşele şi comunele din judeţ, respectând ordinea alfabetică a localităţilor”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan. 

Contractul de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor, pe cel puţin două fracţii – umedă şi uscată, a fost semnat în luna iulie a acestui an.  

„Trebuie să conştientizăm că un judeţ curat este o muncă de echipă şi trebuie să punem cu toţii umărul la acest efort. Cei mai mulţi dintre noi ştim ce se întâmplă atunci când deşeurile pe care le producem în casele noastre nu beneficiază de o colectare selectivă: gropile de gunoi devin neîncăpătoare, o parte din deşeuri ajung în râuri, pârâuri, păduri, pe marginea drumurilor – poluând mediul înconjurător, afectând ecosisteme, declanşând incendii, pânza freatică este grav afectată de infiltrarea în sol a substanţelor periculoase şi multe alte situaţii cu impact major asupra mediului”

Recipienţii ce vor fi distribuiţi de operator vor fi adaptaţi pe tipuri de deşeuri, şi anume: deşeuri menajere în amestec, deşeuri menajere reciclabile, deşeuri reziduale şi reciclabile similare, deşeuri periculoase, deşeuri voluminoase şi deşeuri provenite din construcţii, demolări şi amenajări. 

Durata contractului încheiat cu SC Supercom SA este de 8 ani şi are o valoare de 297.016.750,48 lei, fără TVA.

Operatorul va utiliza peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deşeurilor şi transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare şi cântărire.

Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban şi rural şi zonele de blocuri să fie dotate cu recipienţi pe culori: galben, pentru colectarea deşeurilor de plastic şi metal, şi albastru, pentru deşeurile de hârtie şi carton. Sticla se va precolecta în recipienţi de tip clopot. În eurocontainerele negre se vor depozita deşeurile menajere, fracţia umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban cât şi în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deşeurile din plastic/metal şi câte un sac de 120 l pentru hârtie şi carton. În pubelele negre, se vor colecta deşeurile menajere.

Deşeurile reciclabile, astfel depozitate, vor fi preluate de către operator, individual,  în baza sistemului  „din poartă în poartă”, cu o frecvenţă de colectare de două ori pe lună. 

Celelalte deşeuri vor fi ridicate din zona de blocuri din mediul urban zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână. 

Pe de altă parte, instituţiilor şi agenţilor economici le revine obligaţia colectării deşeurilor similare celor menajere pe 5 fracţii: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deşeuri voluminoase, deşeuri în amestec.

De asemenea, deşeurile voluminoase şi cele provenite din construcţii şi amenajări sau demolări, precum şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice pot fi preluate la o simplă solicitare adresată operatorului şi transportate la rampele conforme, evitând astfel apariţia depozitelor spontante, necontrolate cu efecte poluatoare.

S.C. Supercom S.A. va amenaja şi autoriza minim două centre de stocare temporară pentru gestionarea fluxurilor speciale de deşeuri, respectiv deşeuri menajere periculoase, deşeuri voluminoase şi deşeuri din construcţii şi demolări, cu asigurarea infrastructurii necesare pentru aceste centre.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Supercom a câştigat o licitaţie de sute de milioane pentru gestionarea deşeurilor în Dâmboviţa

Poliţia Locală Târgovişte verifică platformele de gunoi ale Supercom

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite