Curtea Domnească intră, din nou, în reabilitare, după ce autorităţile au semnat un contract de aproape 18 mil. lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele Curţii Domneşti necesită importante intervenţii de conservare şi restaurare
Ruinele Curţii Domneşti necesită importante intervenţii de conservare şi restaurare

Marţi, 19 decembrie 2017, în sala Unirii a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, s-a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea, conservarea, protejarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte”.

Proiectul are o valoare totală de 19.7 milioane lei. Contractul de finanţare a fost semnat de către directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea. 

„Contractul de finanţare pe care îl semnăm astăzi este încununarea eforturilor derulate de echipa de la Consiliul Judeţean, în urmă cu un an, când proiectul, după ce a fost depus în apel concurenţial, a fost selectat de AM POR, obţinând 90 de puncte din maximul posibil de 100 de puncte. Prin implementarea acestui proiect, onoranta sarcină de a cinsti memoria marilor noştri înaintaşi ne revine astăzi nouă, tuturor, pentru că, aici, la Târgovişte, istoria este un patrimoniu comun, al întregii Românii. Astăzi vom vorbi despre restaurarea Curţii Domneşti, despre imaginea şi puterea monumentelor celui mai amplu spaţiu aulic de la sud de Munţii Carpaţi. Vom vorbi despre o istorie reală, fascinantă, măreaţă şi tragică totodată, ca şi viaţa celor care şi-au dus zilele între zidurile palatului domnesc", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Ruinele Curţii Domneşti necesită importante intervenţii de conservare şi restaurare. 

Vor fi restaurate 4 monumente importante aflate în incinta Curţii Domneşti: Biserica Mare Domnească (zidită de Petru Cercel în anul 1584), Biserica-Paraclis (zidită spre mijlocul secolului al XV-lea), Biserica Sf. Vineri (datând tot din sec. al XV-lea) şi Turnul Chindiei (ridicat în aceeaşi perioadă). 

reabilitare curtea domneasca

"Aceste monumente presupun intervenţii complexe în ceea ce priveşte procesul de conservare-restaurare, iar experţii angajaţi în acest proces au competenţa de a duce la bun sfârşit sarcina lor. Consiliul Judeţean Dâmboviţa se angajează să sprijine efortul tuturor celor implicaţi în acest proiect de importanţă naţională şi europeană. Spun europeană pentru că Târgoviştea a fost, în Evul Mediu, una dintre capitalele recunoscute din Europa. Sperăm că nu s-a uitat acest lucru, pe care noi, astăzi, încercăm să-l facem vizibil prin monumente, cultură şi tradiţie. Cred că nu greşesc afirmând cu tărie că Istoria este elementul definitoriu al Târgoviştei. Ea ne reprezintă şi totodată ne obligă. Târgovişte nu este un oraş de provincie, este spaţiul în care ne-am definit ca Ţară. Anul viitor sărbătorim Centenarul Marii Uniri din 1918.", mai spune Alexandru Oprea. 

Proiectul de reabilitare este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţie 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. 

„Este un moment important şi pentru Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă în care istoria îşi găseşte, din păcate, din ce în ce mai puţin loc în orarul elevilor, copiii noştri. Traversăm o perioadă în care în care valorile naţionale, sentimentul apartenenţei la acest măreţ popor ne sunt centrifugate de te miri cine, de te miri unde şi, de aceea, orice preocupare de a păstra aceste valori în conştiinţa publică este binevenită. În acest context de înscrie şi proiectul pe care cu bucurie îl semnăm astăzi şi care, împreună cu alte proiecte, îi conferă Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia calitatea de depozitar al unui patrimoniu naţional inestimabil”, a precizat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat.


În perioada 2008-201 a avut lco celebra reabilitare cu termopane la Curtea Domnească. Proiectul european a avut o valoare de 3,5 milioane de euro. Refacerea monumentului istoric a fost avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii, care a lansat în toamna anului trecut un cod al patrimoniului în care sunt arătate cu degetul lucrările de acolo.

  

image
image


 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite