Cum este sufocat zilnic traficul din Târgovişte de un nou obicei: părinţii de la ţară îşi duc copiii la şcoli din oraş
0Mai mult decât atât, şcolile din comunele limitrofe municipiului Târgovişte sunt în pragul comasării şi chiar al desfiinţării din cauza faptului că părinţii aleg să îi ducă pe cei mici la şcolile din oraş.
Sunt părinţi care fac naveta cu cei mici şi de la 30-40 de km de Târgovişte. Practic, în fiecare dimineaţă, intrările în Târgovişte sunt sufocate în jurul orei 8.00 şi se aglomerează în jurul prânzului, atunci când elevii ies de la şcoli.
Cozi imense de maşini se formează la toate cele şase intrări în Târgovişte, iar asta duce la aglomerarea oraşului.
„Zona centrală este foarte-foarte aglomerată. Nu găseşti un loc de parcare. Ne vom gândi în viitor şi la o modalitate de taxare, cel puţin pe anumite zone şi în anumite intervale orare, pentru că este imposibil în acest moment să găseşti un loc de parcare între orele 10:00-14:00 în centrul municipiului Târgovişte. Va trebui să găsim o soluţie”, spune edilul Cristian Stan.
Problema nu e de ieri, de azi, spun reprezentanţii ISJ Dâmboviţa, dar părinţii nu pot fi obligaţi să îi ducă pe cei mici la şcolile de domiciliu.
„Constatăm în fiecare an că tot mai mulţi părinţi îşi duc copiii la şcolile din oraş. S-a creat aşa o senzaţie că la oraş se face mai multă carte decât la ţară, deşi nu este aşa. Cine vrea să înveţe, învaţă oriunde. Sunt copii foarte buni la ţară, cum ar fi la Brezoaiele, la Şotânga, în multe localităţi. Sunt profesori calificaţi peste tot. Dar, fiecare părinte are dreptul să îşi înscrie copilul unde crede ca e cel mai bine pentru cel mic”, spune prof. Cătălina Homeghiu, inspector general ISJ Dâmboviţa.
Pentru asta, mulţi părinţi şi-au făcut şi vize de flotant pentru a-şi putea înscrie copilul la o şcoală din Târgovişte.
„Eu locuiesc în Priseaca (n.r. cartier al Târgoviştei) si am făcut o jumătate de oră până în oraş, deşi sunt doi-trei kilometri. Varianta ar fi ca scolile din oraş să decaleze programul. E foarte greu să îi convingi pe părinţi să nu îi mai aducă în Târgovişte. E aproape ca în Bucureşti”.
Anul acesta, în reţeaua şcolară din Dâmboviţa doar două unităţi au fuzionat într-o singură şcoală cu personalitate juridică, pentru că nu au mai strâns numărul minim de 300 de elevi. Este vorba de Şcolile din Vizureşti şi Ciocăneşti.
La Râncaciov, sat din comuna Dragomireşti, anul trecut şcoala şi-a pierdut personalitatea juridică, dar funcţionează şi s-a unit cu şcoala Dragomireşti.
Numărul elevilor de clasa a VIII-a a scăzut, în Dâmboviţa, cu 1.000 faţă de anul trecut.
VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:
FOTO Concert de muzică clasică în curtea Spitalului Judeţean Târgovişte, dedicat medicilor