„Bestia din Vârfuri“ care a atacat trei oameni şi a ucis zece oi ţine sub teroare un sat întreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii patrulează pe uliţele din satul Cârlăneşti, înarmaţi cu bâte
Localnicii patrulează pe uliţele din satul Cârlăneşti, înarmaţi cu bâte

Peste noapte, o zonă pitorească din judeţul Dâmboviţa s-a transformat într-un adevărat câmp de război, după ce duminică o ursoaică cu pui a atacat oameni şi animale. Vânătorii din comuna Vârfuri, satul Cârlăneşti, însoţiţi de jandarmi, dar şi de oameni obişnuiţi înarmaţi cu topoare şi bâte răscolesc pădurile în căutarea animalului sălbatic, pe care vor să îl alunge din zonă.

„Hăituirea“ are loc de trei zile, pentru că legea nu le permite oamenilor să vâneze ursoaica. Acest lucru s-ar putea face numai cu un ordin direct de la Ministerul Mediului. Ceea ce pot face vânătorii şi pădurarii este să îi urmărească fiecare mişcare şi să se spere că, la un moment dat, se va îndepărta suficient de casele oamenilor.

Locuitorii din zonă se tem că ar putea să se trezească oricând cu dihania faţă în faţă şi nici prezenţa jandarmilor în comuna lor nu îi linişteşte. Un alt lucru care îi sperie este faptul că unul dintre puii ursoaicei s-a rătăcit de mama lui, lucru care ar putea să facă dihania să fie şi mai periculoasă.

SE TEM PENTRU VIEŢILE LOR

„Cine ne garantează nouă că la noapte sau la primele ore ale dimineţii nu ne trezim cu ursul în curte sau în grajd unde avem vitele şi porcii? Aşa au păţit şi săracii oameni care s-au dus să dea de mâncare la animale şi au fost tăvăliţi de urs. Nu e de glumă, mai ales că are şi puii după ea, care cer de mâncare tot timpul. Nici din curte nu îmi mai vine să ies, decât dacă văd mai multă lume“, a declarat o localnică în vârstă de 55 de ani.

Bestia din Vârfuri


 

Pentru a fi siguri că vor scăpa cu viaţă, oamenii au început să doarmă cu topoarele şi furcile lângă uşă. Dimineaţa, urmele recente ale ursoaicei pe uliţe îi sperie, atunci când înţeleg cât de aproape de ei a trecut pericolul. Vânătorii spun însă că fac tot posibilul ca ursoaica să fie alungată din zonele locuite. 

„Am reuşit să dăm de urma ei, am îndepărtat-o din zona satului spre munte. Am tras focuri de armă. Avem în zonă 16 vânători mobilizaţi pentru această acţiune. Toţi bătăiaşii sunt la datorie. Fiind o specie protejată, necesită o altă aprobare de îndepărtare“, a declarat Cristian Stan, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dâmboviţa.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi-a dat acordul ca 20 de copii din comuna Vârfuri, satul Cârlăneşti, să nu meargă la cursuri din cauza ursoaicei cu pui care a atacat cu trei zile în urmă un bărbat şi pe fiul acestuia. În mod normal, elevii din satul Cârlăneşti sunt nevoiţi să meargă pe jos şapte kilometri, pe o potecă ce trece prin pădure. „Nu îmi mai las copiii la şcoală, de frica ursului. Singuri sau însoţiţi de câte un părinte tot aia e şi oricum e mare pericol“, a declarat Viorica, mama unui copil.

FĂRĂ MICROBUZ PENTRU ELEVI

Părinţii spun că elevii suferă foarte mult din cauza lipsei unui microbuz şcolar. „Nu există un microbuz pentru copiii noştri. În fiecare zi, fie că este ploaie, soare, viscol sau ninsoare, noi mergem cu ei prin pădure, pe scurtătură până la şcoală, câte şapte kilometri. Sunt 20 de copii care merg pe jos în fiecare zi“, a spus mama altui elev din Cârlăneşti.

Autorităţile locale se plâng că au două maşini de transport, un Aro defect din 2012 şi un microbuz Fiat care nu poate ajunge la elevi în satul Cârlăneşti din cauza drumului foarte accidentat, fiind necesar alt mijloc de transport, mai performant. „Nu am bani să cumpăr microbuz. Dacă cineva poate să mă ajute, îi mulţumesc“, a declarat Petre Iuga, primarul din Vârfuri. 

“Am tras focuri de armă. Avem în zonă 16 vânători mobilizaţi pentru această acţiune. Toţi bătăiaşii sunt la datorie", a declarat Cristian Stan, director AJVPS Dâmboviţa.

Victimele ursoaicei 

Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate de ursoaică, duminică dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, în timp ce se aflau în grajdul din gospodărie. Bărbatul de 45 de ani a povestit că el şi fiul său, de 19 ani, se aflau în grajdul din gospodărie pentru a hrăni animalele, iar la un moment dat au fost atacaţi de fiară. Eroul întâmplării a fost câinele ciobănesc al familiei, cel care a intervenit şi a alungat ursoaica. După câteva ore, un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, tot din localitatea Vârfuri, a fost atacat de urs. Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spitalul din Pucioasa, unde medicii au decis să fie transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite