Avertisment de la Salvamont: vremea se strică la munte, deci nu plecaţi la drum fără a fi echipaţi de iarnă

0
0
SalvamontDb

Turiştii care vor să petreacă de 1 Decembrie la munte, trebuie să ştie că iarna îi aşteaptă cu zăpadă, temperaturi scăzute şi vânt puternic. Traseul către Staţiunea Padina-Peştera este accesibil, dar salvamontiştii din Dâmboviţa ne îndeamnă să ţinem cont de avertizările meteo.

Recomandările Salvamont Dâmboviţa

– să ţină cont de atenţionările de vreme nefavorabilă, vânt şi precipitaţii şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, pot fi acoperite de un strat mic de zăpadă;

– să se pornească pe traseu la o oră cât mai matinală întrucât se întunecă destul de devreme iar în condiţii de iarnă timpul de parcurgere a unui traseu pot diferi mult de timpul afişaţi pe tablele indicatoare;

– să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, jachetă de vânt, rucsac, căciulă, apă, mâncare şi lanternă;

– să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis, sau dacă sunt trasee nerecomandate temporar ca urmare a unor obstacole ivite în urma unor fenomene meteorologice specifice perioadei;

SalvamontDb

– să abordeze traseele montane în funcţie de  nivelul lor de pregătire fizică şi dotarea cu echipament;

– în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru o intervenţie a salvatorilor montani în timp optim în vederea evitării unor situaţii neplăcute, uneori critice.

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de  iarnă doarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheaţă.

 

AVERTIZARE METEO

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben valabilă în intervalul: 30 noiembrie, ora 20 – 01 decembrie, ora 16.00, care vizează zona de munte a judeţulului Dâmboviţa pentru intensificări ale vântului şi ninsori. 

În intervalul menţionat, în zona montană şi submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 şi 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăşi 85...95 km/h, viscolind ninsoarea.

SalvamontDb

LDP Dâmboviţa îi sfătuieşte pe şoferi să adapteze viteza condiţiilor meteo şi să respecte semnalizările rutiere şi restricţiile instituite temporar. De asemenea, se recomandă echiparea maşinilor pentru circulaţia în condiţii de iarnă în cazul în care tranzitează zonele montane afectate de ninsori în această perioadă.

Telefoane utile:

– Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa 0726686685

– Dispeceraul Naţional Salvamont 0725826668 ( 0salvamont) pentru informaţii şi recomandări privind zona montană

– 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poliţiştii ameninţă cu proteste de 1 decembrie. Sindicatul Europol: „Nu mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului”

Ce maşini şi avioane de luptă vor putea admira bucureştenii la parada de 1 Decembrie. Restricţiile de circulaţie

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri