Prefectura Prahova: „Babele şi Sfinxul rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, indiferent de proces“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinxul şi Babele din Bucegi disputate teritorial de Prahova şi Dâmboviţa Foto colaj Facebook
Sfinxul şi Babele din Bucegi disputate teritorial de Prahova şi Dâmboviţa Foto colaj Facebook

După decizia Tribunalului Vâlcea privind dreptul administrativ al judeţelor Dâmboviţa şi Prahova asupra a două monumente ale naturii din Bucegi, Babele şi Sfinxul, situaţia pare departe de a fi clarificată.

O dispută teritorială între cele două judeţe, Dâmboviţa şi Prahova, asupra a două dintre cele mai cunoscute monumente ale naturii din ţara noastră, Sfinxul şi Babele din Bucegi, pare departe de final. 

În ciuda unei decizii a Tribunalului Vâlcea în această privinţă, Prefectura Prahova susţine în continuare că cele două atracţii naturale rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, prevalându-se de faptul că senţinţa nu este una definitivă, motiv pentru care va fi atacată în instanţă. 

„Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii cu privire la soluţia dată de Tribunalului Vâlcea, în dosarul nr.4994/120/2015, având ca obiect „stabilire linie de hotar”, Instituţia Prefectului judeţul Prahova face următoarele precizări. 

Aşa cum se poate vedea şi din obiectul cauzei, vorbim despre stabilirea limitei teritoriale dintre cele două localităţi, comuna Moroieni şi oraşul Buşteni, respectiv dintre cele două judeţe, Prahova şi Dâmboviţa. 

Sentinţa nu este una definitivă, urmând ca după comunicarea hotărârii instanţei judecătoreşti, să fie formulat recurs împotriva soluţiei”, se menţionează într-un comunicat al Prefecturii Prahova. 

Aceeaşi sursă aminteşte că prefectul este cel care mediază limitele între UAT-uri, motiv pentru care Prefectura Prahova a fost introdusă în cauză ca intervenient la solicitarea oraşului Buşteni. 

Numai că în ciuda încercărilor de a soluţiona conflictul înainte de instanţă, acest lucru nu a fost posibil pentru că partea adversă nu s-a prezentat la întâlniri, mai susţin reprezentanţii Prefecturii: „În momentul în care există divergenţe, acestea sunt clarificate prin intermediul instanţei de judecată. Pe parcursul derulării procesului, prefectul judeţului Prahova a convocat părţile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul şi a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situaţiei, însă la aceste convocări, reprezentanţii judeţului Dâmboviţa nu s-au prezentat” 

Prefectura Prahova a mai subliniat şi faptul că „indiferent de rezultatul final al procesului”, Babele şi Sfinxul vor rămâne în proprietatea oraşului Buşteni. 

„Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni. 

Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Naţional Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic şi cultural, ele aparţin tuturor românilor”, se mai menţionează în acelaşi comunicat. 

Cazul, departe de final, în ciuda sentinţelor instanţelor de judecată 

Disputa în spaţiul public a reînceput când preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat duminică, 28 noiembrie, că s-a câştigat în instanţă dreptul de administrare a celor două monumente naturale de către judeţul pe care-l reprezintă. 

„Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriului judeţului nostru”, a precizat şeful administraţiei judeţene din Dâmboviţa.

În sentinţa Tribunalului Vâlcea se specifică printre altele: „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, având ca obiect obligaţia de a face. Stabileşte limita hotarului administrativ ce separă cele două unităţi administrativ-teritoriale pârâte, Comuna Moroeni şi Oraşul Buşteni, pe amplasamentul indicat în Planul de situaţie cu stabilirea tronsonului linie de graniţă prin măsurători (...), dosar Tribunalul Dâmboviţa, avizat de către OCPI Dâmboviţa, ce constituie anexă la raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie. Admite cerere de intervenţie accesorie în interesul reclamantului formulată de Judeţul Dâmboviţa, reprezentat prin Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtului Oraşul Buşteni, formulată de Judeţul Prahova, reprezentat prin Consiliul Judeţean Prahova” 

Nefiind o hotărâre definitivă, se poate face recurs în termen de 15 de zile de la comunicare, lucru care se va şi realiza, după cum a precizat Prefectura Prahova.

Procesul a început la Vâlcea în 2015, dar disputa a pornit în urmă cu mai bine de două decenii. În 2019 şi Tribunalul Dâmboviţa venea cu o decizie similară celei din Vâlcea.  

Vă mai recomandăm şi:

Încă o victorie pentru Sfinxul şi Babele din Bucegi. Preşedintele CJ Dâmboviţa: „Toate instanţele au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru“

Ce pedeapsă a primit fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor după scandalul diplomei falsificate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite