Video Anda Onesa, senzația ecranului din anii ‘70. Scene nud curajoase pe când era liceancă VIDEO

0
Publicat:

În peisajul cuminte al cinematografului românesc din anii comunismului, apariția unei fete fără inhibiții pe marele ecran a fost un șoc pentru societate. Anda Onesa avea doar 17 ani când a jucat alături de junele-prim Geo Costiniu într-un film răvășitor - „Septembrie“. 

image

Anda Onesa s-a născut la 21 mai 1960, în Pucioasa, orașul-stațiune din Dâmbovița, și este o actriță româncă de film. A debutat la doar 17 ani în „Septembrie” (1978, r. Timotei Ursu), când încă nu terminase liceul, alături de actorul Geo Costiniu, după ce făcuse figurație în filmul „E-atît de-aproape fericirea” (1978).

În „Septembrie“, Anda juca rolul unei tinere care este dusă la mare de tânărul rebel interpretat de Geo Costiniu, iar scurta lor poveste de dragoste se încheie tragic. Filmul are scene cu Anda și Geo dezbrăcați, pe malul mării, ceea ce era o mare îndrăzneală pentru acele vremuri marcate de cenzură. 

Filmele în care a jucat Anda Onesa:

- E-atît de-aproape fericirea (1978)

- Septembrie (1978)

- Vacanță tragică (1979)

- Duios Anastasia trecea (1980) - Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary 1980

- Pas în doi (1985)

- Noi, cei din linia întâi (1986) - Silvia Marinescu

- Primăvara bobocilor (1987)

- Flori de gheață (1988), r. Anghel Mora

- Balanța (1992), r. Lucian Pintilie

Anda Onesa. FOTO playtech.ro
Anda Onesa. FOTO playtech.ro

Și viața ei a fost tumultuoasă, actrița fără studii de Actorie (ci de Filosofie) căutându-și neîncetat fericirea și nefiindu-i frică să încerce.

Pe plan personal, Anda Onesa a fost căsătorită de trei ori: cu profesorul Adrian Firică, cu graficianul Daniel Ionescu-Dion și cu omul de afaceri Arnold Lieberman. Și deși era o figură cunoscută și recunoscută, fiind una dintre cele mai frumoase şi talentate actriţe din România, Anda a ales să plece în Occident.

Anda Onesa. FOTO arhiva personală
Anda Onesa. FOTO arhiva personală

În 1991 emigrează în Statele Unite ale Americii, căsătorindu-se acolo cu graficianul Daniel Ionescu-Dion, de care divorțează după 5 ani.

S-a angajat apoi la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul soț, proprietarul unui magazin de mobilă la mâna a doua, Arnold Lieberman. Au împreună doi copii.

„Am început să am probleme cu Securitatea din liceu, din momentul in care m-am intors din Polonia, unde Solidarnii începuse lupta în Gdansk. Securistul din Pucioasa a crezut de cuviinţă să mă ţină într-o zi 3 ore în beciul clădirii şi să mă înnebunească cu întrebări despre Polonia şi despre vecinii mei, adventiştii. Ei, eram eu tânără, dar nu proastă...”, a spus actrița într-un interviu pentru jurnalul.ro.

Anda Onesa. FOTO arhiva personală
Anda Onesa. FOTO arhiva personală

În SUA, Anda Onesa a devenit chiar fotomodel si profesoară de istorie la un colegiu din Manhattan.

„Anda era invitată des la festivaluri, în străinătate, or pe timpul lui Ceaușescu nu era bine privit acest lucru. Când a luat premiul “Karlovy Vary”, au luat-o securiștii la ochi că «ce-i cu asta, un căcat de copil de 17 ani» Credeau că e spioancă”, a declarat, la un moment dat, tatăl actriței, Ion Onesa, potrivit playtech.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite