Alertă de pestă porcină, din nou, în Dâmbovița. Zeci de porci au fost uciși într-o fermă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de porci dintr-o fermă din Dâmbovița au fost uciși și s-au instituit mai multe măsuri sanitare, deoarece medicii au descoperit, din nou, virusul pestei porcine.

Medicii au luat măsura uciderii porcilor și distrugerea acestora. FOTO Arhivă
Medicii au luat măsura uciderii porcilor și distrugerea acestora. FOTO Arhivă

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din localitatea dâmbovițeană Dragodana.

S-a luat măsura uciderii porcilor din gospodăria afectată și distrugerea acestora, conform legislației în vigoare. Planul de măsuri a impus stabilirea unei zone de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Toate animalele afectate trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie, anunță DSV.

„DSVSA Dâmbovița a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la porcul domestic într-o exploatație non-profesională din comuna Dragodana, satul Străoști, județul Dâmbovița. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, sub coordonarea Prefectului Județului Dâmbovița, s-a întrunit în data de 02.11.2022 pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli”, anunță DSVSA Dâmbovița.

S-a luat măsura uciderii porcilor din gospodăria afectată și distrugerea acestora, conform legislatiei în vigoare.

„În aceste zone de restricție este strict interzisă orice mișcare a suinelor, respectiv vânzarea sau cumpărarea acestora. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului. Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, au mai transmis medicii DSV.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmbovița sau autorităţilor locale.

Este bine de știut că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

„Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect“, arată specialiștii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite