Pesta porcină „atacă” tot mai agresiv cocinile gospodarilor din vestul României

0
Publicat:

Autoritățile sanitar-veterinare din Timiș au descoperit două noi focare de pestă porcină în gospodăriile unor localnici din județ. După un caz de la Murani și unul de la Răuți, au fost descoperite două noi focare, în Dudeștii Vechi și Șandra.

Patru focare de pestă porcină au fost descoperite în gospodăriile din Timiș FOTO Arhivă
Patru focare de pestă porcină au fost descoperite în gospodăriile din Timiș FOTO Arhivă

Cu două luni înainte de Crăciun, patru familii din județul Timiș au fost nevoite să omoare porcii din gospodărie după ce s-a descoperit că animalele sunt infectate cu virusul pestei porcine, care nu este periculos pentru om, dar omoară animalele.

Autoritățile din județul Timiș au intrat în alertă, mai întâi, la jumătatea lunii octombrie, după descoperirea unui focar de pestă porcină la o fermă Smithfield. În urma confirmării focarului au fost omorâte 39.000 de animale.

După focarul de la ferma Smithfield din Parța, în județul Timiș au fost descoperite mai multe cazuri în gospodării individuale. Mai întâi a fost descoperit un focar într-o gospodărie din Murani, unde au fost omorâți trei porci. Ulterior, în satul Răuți, aparținător comunei Uivar, a fost descoperit un nou focar, fiind ucise nouă animale: o scroafă și opt purcei.

Vineri, 28 octombrie 2022, autoritățile au anunțat două noi focare de pestă în două gospodării individuale din Șandra și Dudeștii Vechi.

„În această dimineață a fost convocată o nouă ședință de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Timiș, în cadrul căreia au fost aprobate zonele de protecție pe o rază de 0-3 km, respectiv Șandra, Uihei și Dudeștii Vechi, și zonele de supraveghere din jurul focarului, pe o rază de 3-10 km, în localitățile Biled, Variaș, Pesac, Lovrin, Bulgăruș, Lenauheim, Iecea Mare, respectiv Cheglevici, Colonia Bulgară, Teremia Mică și Nerău. De asemenea, se vor lua măsurile de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc unde este necesar”, a anunțat subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu.

Soluția radicală a unui fermier

Unul dintre cei mai mari fermieri din România, arădeanul Dimitrie Muscă, cere autorităţilor să elimine complet porcii mistreţi din România, pe o perioadă de câţiva ani, timp în care ar putea fi eradicată pesta porcină africană, care a făcut ravagii în fermele de porci şi a dus la scumpirea cărnii, arată aradon.

Potrivit sursei citate, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, susţine că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, iar una dintre cauze este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci, astfel că „la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite