VIDEO FOTO Cum a fost distrusă trecătoarea ce leagă Moldova de Ardeal pentru a face loc unei gropi de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi Mestecăniş. FOTO Dănuţ Zuzeac
Groapa de gunoi Mestecăniş. FOTO Dănuţ Zuzeac

În Pasul Mestecăniş, în locul prin care se face legătura între Moldova şi Ardeal, Consiliul Judeţean Suceava a construit o groapă de gunoi, chiar la marginea drumului, distrugând practic una dintre cele mai frumoase trecători din ţara noastră.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a realizat una dintre cele mai mari aberaţii construite cu fonduri europene. În Pasul Mestecăniş, locul prin care se face legătura între Moldova şi Ardeal, autorităţile judeţene au construit o groapă de gunoi, chiar într-un vârf de munte.

Localnicii din comuna Pojorâta, pe raza căreia a fost amenajat depozitul ecologic, s-au arătat nemulţumiţi încă de la început de amplasamentul acestei gropi de gunoi. Autorităţile nu au ţinut cont de părerile oamenilor şi au continuat să ducă la bun sfârşit un proiect blamat din toate părţile.

Cetăţenii din Pojorâta au atacat în instanţă o hotărâre de Consiliu Local din anul 2010, prin care s-a dispus trecerea în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava a nouă hectare de teren ce aparţineau Primăriei Pojorâta, pe care s-a construit groapa de gunoi. Aceştia au obţinut o decizie favorabilă în instanţă, Curtea de Apel Cluj anulând hotărârea respectivă, dând o decizie definitivă în acest sens.

Chiar dacă o instanţă de judecată din România a dat o decizie definitivă, în toamna anului trecut, Consiliul Local Pojorâta a dispus din nou transferul celor nouă hectare de teren în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava. Localnicii din Pojorâta au atacat în instanţă şi această hotărâre ce este identică cu cea dată în 2010.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava urmează să facă recepţia finală la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, una dintre cele mai mari aberaţii construite cu bani europeni în ţara noastră, după ce staţia de epurare a fost finalizată.

Constructorii au finalizat staţia de epurare a gropii de gunoi, astfel că lucrările au fost terminate. În groapa de gunoi au fost investite 27 de milioane de lei.

Această recepţie nu este sinonimă cu darea spre folosinţă, deoarece groapa de gunoi nu are operator.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş în care s-au investit peste 27 de milioane de lei a fost terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect. Investiţia a fost realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi. Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi acolo vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO Cea mai ruşinoasă groapă de gunoi din Europa, gata să fie folosită în inima munţilor. Localnicii revoltaţi: „Părerea noastră nu contează pentru nimeni“

Amplasarea gropii de gunoi construită cu bani europeni în vârf de munte, blamată din cel mai înalt punct din Europa: „Nu vrem gropi de gunoi în vârful munţilor!”

Scandalul privind groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a atins un nou nivel: sătenii din Pojorâta au apelat la OLAF

SuceavaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite