Un sfert dintre pacienții Spitalului Județean Suceava declară că li s-a pretins șpagă pentru a fi tratați FOTO

0
Publicat:

Chestionarul a fost făcut exact în perioada în care șefa Secției Oncologie era monitorizată de Direcția Generală Anticorupție (DGA). Aceasta este cercetată pentru luare de mită și este în prezent în arest la domiciliu. 

spital judetean suceava

Un procent de 25,6% din pacienții celui mai important spital din județul Suceava spun că actul medical a fost condiționat în cazul lor.

Doar 3,1% au simțit nevoia să recompenseze prin diverse mijloace un cadru medical pentru a beneficia de mai multă atenție din partea acestora.

Cel puțin așa arată datele unui chestionar efectuat în spital pe 6.075 de pacienți, în perioada 4 octombrie – 28 noiembrie 2022, exact când DGA o monitoriza pe șefa Secției de Oncologie, care ulterior a fost reținută și pusă sub arest la domiciliu pentru luare de mită.

Conform conducerii spitalului, au primit chestionare scrise 6.075 de pacienți, dar au răspuns doar 1.844, adică un procent de 30,35%.

Datele centralizate indică o creștere a numărului de pacienți care sesizează condiționarea actului medical, față de chestionarele precedente.

Chestionarul care arată condiționarea actului medical în Spitalul Județean Suceava
Chestionarul care arată condiționarea actului medical în Spitalul Județean Suceava

Spitalul sucevean, zguduit de scandalul doctoriței care lua șpagă de la pacienți oncologici

Recent, spitalul a fost zguduit de un scandal fără precedent, după ce medicul șef al Secției Oncologie, dr. Anca Ababneh Dumitrovici, a fost ridicată și arestată pentru luare de mită.

Procurorii DGA Suceava au descins în secția menționată în luna ianuarie după ce două persoane au depus plângere împotriva medicului Anca Ababneh Dumitrovici, acuzând-o de corupție.

Aceștia spun că au probe că doctorița a cerut și a primit șpagă în cazul a 64 de pacienți oncologici, unii dintre ei muribunzi, în ciuda faptului că avea un câștig lunar de peste 5.000 de euro.

 Șpaga consta în sume de bani, dar și în produse precum cașcaval, brânză, cafea, bomboane sau miere de albine.

Dr. Anca Ababneh Dumitrovici FOTO Arhivă Adevărul
Dr. Anca Ababneh Dumitrovici FOTO Arhivă Adevărul

Unul dintre pacienți, ai cărui aparținători au depus plângere direct la DNA București, a murit după ce luni de zile nu a primit tratament. De abia când acesta i-a spus doctoriței că va face un împrumut la CAR și îi va da bani, s-au făcut actele pentru tratament, dar a fost prea târziu.

În prezent, dr. Anca Ababneh Dumitrovici se află în arest la domiciliu, în vila familiei sale, din comuna Moara.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite