Dan Tesloianu, medicul acuzat că a implantat stimulatoare cardiace reutilizate, a fost reținut de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit anchetatorilor, medicul ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace. În plus, acestuia i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejata.

Dr. Dan Tesloianu de la Iași SURSA ZDI
Dr. Dan Tesloianu de la Iași SURSA ZDI

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

Medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului General.

"Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cp, (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prevăzută de art. 48 Cod penal rap la art.24 alin.1 lit.b din Legea 50/1991 şi luare de mită prevăzută de art. 289 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal", se arată într-un comunicat al Parchetului General transmis AGERPRES.

 În urma celor 24 de percheziții efectuate ieri, 17 februarie, de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă, potrivit Poliției Iași. 

Cardiologul este acuzat de procurori că a reutilizat dispozitive medicale intracardiace reciclate de la persoane decedate. Unele surse vorbesc despre un plan cu adevărat diabolic, ascuns în spatele acestei poveşti. Astfel, conform informaţiilor pe surse, oferite de către observatornews.ro, se pare că doctorii ar fi înrăutăţit, în mod intenţionat, starea de sănătate a pacienţilor, provocând astfel nevoia de montare a unor dispozitive medicale. 

Procurorii vor solicita sâmbătă, Tribunalului București,  arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Informaţiile apărute arată că dr. Dan Tesloianu, împreună cu dr. Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov, dețineau un ONG prin care introduceau banii în circuit legal.

Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată. Anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele.

Nu este pentru prima dată cât medicul Dan Tesloianu are probleme cu legea. Acesta a mai fost urmărit penal în 2011 având calitatea de sus­pect. Acuzaţiile care i se adu­ceau erau de luare de mită în formă continuată, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Lui Tesloianu i se im­puta că ar fi pretins şi primit, în două tranşe, de la Mihai B. şi Adrian Gheorghe B. suma de 1.500 de lei pentru a îndeplini co­res­punzător actul medical privind tatăl unuia dintre mituitori, căruia Tesloianu trebuia să îi efectueze o angiografie.

Acţiune de amploare a anchetatorilor

Vineri, 17 februarie, a avut loc o razie de amploare în mai multe județe din țară după ce mai mulți medici sunt suspectați că ar fi montat pacienților stimulatoare cardiace și defibrilatoare luate de la morți. Pacienții care le primeau le plăteau ca fiind noi.

Totodată, oamenii legii au constatat săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora.

Anchetatorii au indicii că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite