Rudele unui pacient bolnav de cancer tratat de doctorița din Suceava: „Mi-am dat cuvântul că voi face un împrumut CAR și îi voi aduce banii”

0
Publicat:

Rudele unui pacient bolnav de cancer au reușit să obțină tratamentul de la Anca Dumitrovici Ababneh doar după ce au promis că vor face un împrumut la CAR și îi vor aduce plicul cu bani, scrie Libertatea.

Anca Ababneh Dumitrovici  jpg

Anchetatorii spun că Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a cerut și primit mită în perioada aprilie 2022 – ianuarie 2023.

Anul trecut au fost înregistrate două denunțuri pe numele ei. Cel  de-al doilea anunț, scrie Libertatea, a fost înregistrat la 24 iunie 2022, la Serviciul Județean Anticorupție Suceava. Denunțul era semnat de soția, respectiv fiica unui fost pacient al acesteia.  Soțul ei a fost diagnosticat cu cancer la colon în anul 2018.

A fost operat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, iar chimioterapia a efectuat-o la o clinică privată, tot din Iași, care se afla în relații contractuale cu casa de asigurări, tratamentul fiind decontat de stat.  Soţul său a fost pacientul clinicii private până în luna septembrie 2020. Atunci, medicii i-au recomandat să facă o pauză, urmare a unor complicații de la cateterul prin care se introducea substanța pentru chimioterapie. 

Bărbatul a fost internat la secția Chirurgie a Spitalului Județean Suceava, unde i s-a înlocuit dispozitivul prin care i se administra tratamentul. La o primă întâlnire cu medicul Anca Dumitrovici Ababneh, i-a prezentat istoricul medical al soțului și a întrebat-o dacă spitalul are posibilitatea să îi asigure tratamentul prescris de medicii de la Iași. 

Tratament schimbat

În luna aprilie 2021, după ce a obținut transferul de la Iași, bărbatul a început tratamentul oncologic la Suceava. După prima cură de citostatice, i-a spus soției că nu i s-a dat medicamentul prescris de oncologul de la Iași, ci altul. A mers la medic şi a întrebat-o de ce nu i-a administrat medicamentul stabilit în urma analizei histo-patologice, respectiv „Panitumobab”, iar aceasta i-a răspuns că este foarte scump, că trebuie să facă „intervenții” în acest scop.

Totodată, i-a spus că este foarte bun şi „Avastin” şi o să continue cu acesta. După administrarea noului tratament, bărbatul a început să se simtă tot mai rău. Pacientul a fost internat la Secția de Nefrologie, rinichii fiindu-i afectați din cauza tratamentului oncologic. După ce starea de sănătate s-a ameliorat, bărbatul a fost externat pe 6 noiembrie, tratamentul oncologic fiindu-i întrerupt în vederea recuperării rinichilor.

Ulterior, familia a solicitat o opinie de specialitate și unui medic de la o clinică privată din București. Acesta, susține soția, le-a comunicat că tratamentul inițial, stabilit de medicii ieșeni, nu trebuia modificat. 

Amânat de medic

S-au întors la Suceava și au continuat demersurile pe lângă șefa Secției Oncologie, sperând că obțină tratamentul indicat. De fiecare dată i se spunea să mai aștepte și să revină peste două săptămâni. După o astfel de vizită, când a ieșit din cabinetul doctoriței, a început să plângă pe hol. 

Întrebată de ceilalți pacienți ce i s-a întâmplat, femeia a povestit că este amânată de medic, în timp ce soțul așteaptă tratamentul. „Ai dat plicul?”, a întrebat-o unul dintre bolnavi care, în trecut, împărțise același salon cu soțul ei. Surprinsă, femeia a întrebat despre ce plic este vorba. Atunci, pacienții care așteptau la ușă i-au spus că „trebuie pus 200 sau 300 de euro într-un plic şi să îl dea doamnei doctor pentru a beneficia de tratament corespunzător”. 

Când a ajuns acasă şi i-a povestit soţului, acesta şi-a amintit că, în cadrul discuţiilor din saloane, când era internat pentru chimioterapie, ceilalţi pacienţi se exprimau la modul că „iar m-a ușurat doamna doctor de 200”.

A promis că face un CAR și vine cu banii

După ce au trecut cele două săptămâni de amânare, femeia a mers din nou la cabinetul de la Oncologie. Soţul său se simţea din ce în ce mai rău. „A intrat în biroul dumneaei și i-a spus direct, fără alte discuţii, că o roagă să îi elibereze reţeta pentru tratamentul soţului, că ştie că trebuia să vină cu un plic, dar nu a avut bani şi și-a dat cuvântul că va face un CAR sau va obţine bani şi îi va aduce. Atunci, medicul a zâmbit, a scos o declaraţie-tip pe care i-a dat-o să o semneze, crede că era un consimțământ pentru administrarea tratamentului şi apoi i-a întocmit şi eliberat rețeta”, se arată în încheierea Curții de Apel Suceava, care a judecat contestația la măsura arestării preventive.

Deși într-un final a primit rețeta, pacientul nu a mai apucat să beneficieze de tratament pentru că a murit înainte de sosirea medicamentelor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite