Şefii Bisericii au amuţit în cazul lui Cătălin Axinte, preotul intermediar de şpăgi pentru Poliţie, menţinut ilegal în funcţie la Arhiepiscopia Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopia, Mitropolia şi Patriarhia refuză să comenteze situaţia preotului Cătălin Axinte
Arhiepiscopia, Mitropolia şi Patriarhia refuză să comenteze situaţia preotului Cătălin Axinte

Preotul anchetat de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, Cătălin Axinte, acuzat că ocupă ilegal o funcţie de conducere la Arhiepiscopia Sucevei, a intrat brusc în concediu după dezvăluirile ziarului Adevărul. Arhiepiscopia, Mitropolia şi Patriarhia refuză să comenteze acest caz.

Omerta în cazul preotului Cătălin Axinte, anchetat de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, cel care ocupă fără respectarea hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române funcţia de consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a precizat că preotul Cătălin Axinte a fost informat oficial că este cercetat penal pentru că în data de 6 aprilie 2014 i-a solicitat telefonic comisarului şef Ioan Crap, pe atunci adjunct al şefului IPJ Suceava, să intervină pe lângă agentul şef de poliţie George Alexandru Tauciuc pentru ca acesta să nu-i suspende permisul de conducere Deliei Moldoveanu, director executiv adjunct la APIA Suceava.

Cătălin Axinte l-a contactat pe comisarul şef Ioan Crap la rugămintea lui Tiberiu Costiuc, fratele Deliei Moldoveanu, preot la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Suceava. Ulterior, preotul Tiberiu Costiuc s-a întâlnit cu agentul şef George Alexandru Tauciuc şi i-a dat trei sticle de vin şi trei cobze de peşte drept mulţumire pentru că nu i-a suspendat permisul de conducere Deliei Moldoveanu.

În acest dosar comisarul şef Ioan Carp este cercetat pentru abuz în serviciu, Delia Moldoveanu şi preotul Cătălin Axinte, pentru instigare la abuz în serviciu, iar preotul Tiberiu Costiuc şi agentul şef George Alexandru Tauciuc sunt anchetaţi pentru pentru dare şi luare de mită.

Toată povestea a ajuns la procurorii DNA în timp ce ascultau telefonul directorului adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, inculpată într-un dosar de abuz în serviciu şi fraudare a subvenţiilor agricole din fonduri europene.

Divorţat şi recăsătorit, preotul Cătălin Axinte ocupă fără drept funcţie de conducere la Arhiepiscopie

Protejat ani la rând de ÎPS Pimen, Cătălin Axinte nu este însă şi pe placul preoţilor din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Principalul motiv al nemulţumirii preoţilor suceveni este faptul că ocupă fără drept funcţia de consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Divorţat în 2008 pe motiv de „culpă comună, căsătorie tulburată în dese rânduri de neînţelegeri”, Axinte s-a recăsătorit în 2009, încălcând canoanele bisericeşti 17,26 Apostolic, 3,6 Trulan, 10 Ancira, 1 Neocezareea şi 12 Sfântul Vasile cel Mare.

Cătălin Axinte a fost menţinut în funcţia de consilier economic la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor deşi astfel sunt încălcate Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1092/11.02.2010, 4627/16.07.201 şi 5277/19.07.2012 conform cărora „clericilor divorţaţi şi recăsătoriţi nu le este permis să ocupe posturi de conducere în administraţia bisericească la nivel de protopopiate, eparhii şi patriarhie”.

Dezvăluirile Adevărul l-au trimis pe Cătălin Axinte în concediu

Marţi dimineaţă, Cătălin Axinte a fost de negăsit la sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Asta pentru că preotul şi-a luat concediu imediat după ce Adevărul a dezvăluit implicarea lui în dosarul şpăgii pentru permisul de conducere al Deliei Munteanu.

Oficial, Cătălin Axinte şi-a luat concediu pentru că soacra sa se află internată de ceva timp într-un spital din Capitală. În Arhiepiscopie se vorbeşte însă despre faptul că dezvăluirile Adevărul cu privire la funcţia deţinută fără drept de Cătălin Axinte au provocat nemulţumiri din ce în ce mai mari printre preoţii din judeţ, iar protejatul lui ÎPS Pimen a preferat să dispară din atenţia opiniei publice.

ÎPS Pimen: „Nu ştiu nimic!”

ÎPS Pimen este cel care l-a menţinut în funcţia de consilier economic pe Cătălin Axinte, deşi situaţia a fost discutată de numeroase ori în structurile de conducere ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Contactat telefonic, ÎPS Pimen a refuzat să discute acest subiect. Întrebat despre situaţia preotului Cătălin Axinte, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a încheiat convorbirea.

„Care situaţie? Nu ştiu nimic!”, a spus ÎPS Pimen înainte de a închide telefonul.

Situaţia ar putea fi analizată de Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Am încerca să obţinem un punct de vedere şi din partea preotului Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Acesta nu a răspuns la telefon, dar am fost ulterior contactaţi de preotul Gheorghiţă Mihăilă, referent în cadrul compartimentului de relaţii publice a Mitropoliei.

Deşi a refuzat să fie citat, preotul Gheorghiţă Mihăilă ne-a spus că problema trebuie rezolvată la Suceava pentru că „nu se amestecă ÎPS Teofan în treburile Arhiepiscopiei Sucevei”. Acesta a adăugat că informaţiile apărute în presă ar putea totuşi să fie analizate într-o întrunire a Sinodului Mitropolitan.

Tăcere totală la Patriarhie

Un punct de vedere oficial nu am reuşit să obţinem nici din partea preotului Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Apelurile telefonice şi mesajele text prin care i-am transmis preotului Constantin Stoica motivele pentru care încercăm să îl contactăm au rămas fără niciun fel de răspuns.

Vila de 300.000 de euro construită într-o vară de preotul Cătălin Axinte:

vila preot catalin axinte. foto

Alte ştiri din Suceava:

Cum a ajuns protejatul lui ÎPS Pimen intermediar al şpăgilor la Poliţie. Trei sticle cu vin şi trei cobze de peşte, preţul unui permis auto

VIDEO O schelă prăbuşită în curtea şcolii a băgat doi copii în spital

Doi absolvenţi de clasa a opta, în spital după ce au consumat alcool la banchet

Traficanţi de canabis din Fălticeni, săltaţi de procurorii DIICOT Suceava

Şeful APIA Suceava şi fostul primar de Câmpulung Moldovenesc, inculpaţi în dosarul fraudei cu subvenţii agricole

FOTO Elevii care au revoluţionat sistemele de securitate, medaliaţi cu argint în Olanda

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite