FOTO Elevii care au revoluţionat sistemele de securitate, medaliaţi cu argint în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionatan Lavric şi Vlad Pavel, medaliaţi cu argint la INESPO 2014 Olanda
Ionatan Lavric şi Vlad Pavel, medaliaţi cu argint la INESPO 2014 Olanda

Doi liceeni din Suceava au câştigat medalia de argint la INESPO 2014 Olanda. Vlad Pavel şi Ionatan Lavric au participat la olimpiadă cu un sistem de monitorizare în timp real al securităţii unei clădiri. Invenţia a costat doar 800 de lei.

Vlad Pavel şi Ionatan Lavric, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, au câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Proiecte de Mediu şi Sustenabilitate - INESPO 2014 din Olanda. Concursul la care au participat 44 de ţări are drept scop implicarea elevilor în problemele importante legate de educaţia pentru mediu a tinerei generaţii. Face acest lucru punând în competiţie elevii care au idei şi soluţii ce pot rezolva problemele educative legate de mediu.

Cei doi liceeni au prezentant o invenţie denumită „Real Time Home Security Alert System”. Este vorba e un sistem care include elemente de soft şi hard, care formează un kit capabil să realizeze alertarea de incendiu înca din prima fază a acestuia.

Conceperea, construirea, verificarea experimentală şi redactarea referatului centralizator au fost realizate în laboratoarele Colegiului Naţional „Petru Rareş” Sceava. Cei doi elevi au fost coordonaţi de profesorii Anca Greculeac - fizică, Narcisa Ştefănescu - informatică, Marius Ududec – informatică, dar au colaborat şi cu Dan Milici, conferenţiar la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Menţiune la Salonul Naţional de Inventică

Ionatan Lavric şi Vlad Pavel au prezentat prima dată sistemul la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, în noiembrie 213, unde au obţinut menţiune.

Proiectul celor doi elevi, numit „Sistem de vizualizare în timp real a securităţii unei clădiri“, permite colectarea în timp real a datelor transmise de anumiţi senzori, vizualizarea datelor într-o proiecţie 3D a clădirii monitorizate şi controlul de la distanţă al unor parametri. Concret, senzorii cu care este dotat softul dezvoltat de cei doi tineri identifică riscurile şi controlează anumiţi parametri de temperatură, umiditate şi presiune.

Sistemul, compus din două invenţii diferite

Proiectul s-a născut din combinarea a două invenţii dezvoltate separat de cei doi tineri. Vlad Pavel proiectase acasă un termostat controlat de la distanţă prin internet, iar Ionatan Lavric crease o aplicaţie privind reproducerea tridimensională a unei clădiri, folosind noul principiu al realităţii augmentate. La propunerea unui profesor, cei doi tineri şi-au unit proiectele, rezultând o invenţie cu aplicabilitate practică.

Proiectul celor doi nu vizează doar protejarea clădirilor la intrarea prin efracţie, ci acoperă o întreagă gamă de riscuri. „Când ne referim la securitate, nu vorbim neapărat din punct de vedere al intrării prin efracţie, ci despre mult mai mulţi factori: temperatură, umiditate, presiune, senzori împotriva focului sau a inundaţiilor“, a explicat Ionatan Lavric.

Adaptabil la orice risc

Prototipul creat de cei doi elevi include, în prezent, doar senzori de temperatură, fiind instalat chiar în sala în care cei doi studiază la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava. Ionatan spune că poate poate fi folosit orice alt tip de senzor, sistemul fiind uşor adaptabil: pentru intrarea prin efracţie, de umiditate sau de incendiu.

„În momentul de faţă avem un simplu termostat, iar datele culese sunt prezentate în timp real pe figura geometrică tridimensională a unei clădiri. Filotermostatul se poate controla de la distanţă, de oriunde, de pe internet, de pe telefonul mobil“, a adăugat Vlad Pavel. Avantajul sistemului este, după cum completează Ionatan, că pot fi montate module cu diferiţi senzori în fiecare încăpere a unei clădiri, iar datele pot fi vizualizate în timp real pe o proiecţie 3D.

ionut lavric vlad ionatan. foto

Costuri mici de producţie

Vlad şi Ionatan au cheltuit 800 de lei pentru a realiza prototipul pe care l-au prezentat la Salonul de Inventică din noiembrie anul trecut. Costurile s-ar reduce însă dacă ar fi produs pe scară largă. „Încercăm să creăm un modul cât mai ieftin şi cât mai flexibil. Dacă va fi produs în masă, costurile ar scădea foarte mult. Cheltuielile mai mari ar fi cu administrarea şi întreţinerea bazelor de date“, a spus Vlad. Sumele nu sunt însă prea mari, având în vedere beneficiile pe care le-ar aduce acest sistem.

Mândria liceului

Directoarea adjunctă a Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, profesoara de fizică Anca Greculeac, a fost cea care i-a ajutat pe cei doi elevi să formeze o echipă. Aceasta spune că se mândreşte cu rezultatele obţinute de cei doi. Profesoara i-a remarcat pe Vlad şi pe Ionatan încă din clasa a IX-a şi le-a cerut mereu să facă legătura între partea teoretică şi cea practică.

„Ambii sunt pasionaţi de informatică şi studiază împreună cu profesorii Marius Ududec şi Narcisa Ştefănescu. Eu consider că doar informatica pură, neaplicată, nu are succes. De aceea, trebuie găsită întotdeauna o parte practică. Le-am cerut tot timpul să se întrebe cine are nevoie de produsul lor, care este piaţa căreia se adresează. Ei lucrau separat, mi-am dat seama că proiectele lor ar avea o aplicabilitate împreună şi i-am ajutat să formeze o echipă“, a spus Anca Greculeac.

Alte ştiri din Suceava:

BAC 2014 Proba orală la Limba Română. Aproape şase mii de elevi din Suceava sunt aşteptaţi la examen

Procurorii DNA Suceava cer arestarea celor patru inculpaţi în dosarul subvenţiilor agricole de la APIA

Un tânăr a murit şi altul a fost rănit, după ce au intrat cu maşina într-un panou publicitar

Directorul APIA, Dorel Benu, arestat la domiciliu în dosarul fraudei cu subvenţii agricole de la Suceava

Directorul general APIA, Dorel Benu, a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul fraudelor cu subvenţii agricole

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite