Nu va face nicio zi de închisoare deși a amenințat cu moartea un executor judecătoresc. Cum explică magistrații decizia

0
Publicat:

Nemulțumită că i s-a pus poprire pe cont, o femeie din Suceava a sunat de mai multe ori un executor judecătoresc și l-a amenințat cu moartea ca să renunțe la măsura luată. Judecătorii au descoperit ulterior că nu o pot condamna pe suceveancă la o pedeapsă cu închisoarea.

Suceveanca a amenințat cu moartea un executor judecătoresc FOTO Pixabay
Suceveanca a amenințat cu moartea un executor judecătoresc FOTO Pixabay

Curtea de Apel Suceava a achitat o femeie de acuzația de ultraj pe motiv de iresponsabilitate. Anterior, Judecătoria Suceava o condamnase la patru ani de închisoare.

Iresponsabilitatea este o cauză de neimputabilitate constând în starea de incapacitate psiho-fizică a persoanei care, fie din cauza unei boli psihice (de pildă, schizofrenia paranoidă, psihozele maniaco-depresive), fie din alte cauze (de exemplu somnambulismul, hipnoza) este lipsită de capacitatea de a-şi da seama de acţiunile sau inacţiunile sale sau de urmările acestora (factorul intelectiv), ori de capacitatea de a le controla (factorul volitiv).

Suceveanca a fost acuzată că, pe 26.03.2021, a sunat în repetatate rânduri o femeie, executor judecătoresc, de pe un număr necunoscut și a amenințat-o , spunându-i ,,vin și îți iau aerul, îți tai gâtul, vin și îți bag un cuțit pe o parte și ți-l scot pe cealaltă”.

Amenințările au fost folosite cu un anumit scop, respectiv pentru a determina persoana vătămată să înlăture poprirea de pe conturile inculpatei”, au stablit anchetatorii.

Executorul judecătoresc poprise contul femeii din Suceava pentru plata a 1.062 de lei, ce reprezenta un credit de nevoie personale, pe care aceasta îl contractase pe 2.04.2019.

La primul apel telefonic (de 5 minute și 26 de secunde), suceveanca a negat existența contractului de credit, spunându-i executorului judecătoresc că la data încheierii contractului se afla în penitenciar.

„Partea vătămată i-a propus acesteia să ia legătura cu creditorul. Executorul judecătoresc a încercat să-i explice faptul că există un titlu executoriu împotriva sa, iar executarea silită a fost încuviințată de Tribunalul Suceava. Inculpata a continuat să aibă o atitudine recalcitrantă, folosind un limbaj vulgar și un ton ridicat”, se menționează în rechizitoriu.

O expertiză medico-legală a scăpat-o de închisoare

Suceveanca a mai sunat de alte patru ori și a folosit în continuare expresii jignitoare și injurii la adresa executorului judecătoresc, amenințând-o inclusiv cu moartea.

„Deoarece nu se afla la birou când a primit aceste apeluri telefonice, persoana vătămată a sunat-o pe martora … (executor judecătoresc asociat cu dânsa), precum și personalul biroului, pentru a le povesti cele întâmplate și pentru a lua măsuri suplimentare de securitate, respectiv să încuie poarta și să nu permită accesul în birou a niciunei persoane neprogramate”, mai notează procurorul de caz.

O expertiză medico-legală psihiatrică dispusă de Curtea de Apel Suceava a stabilit că suceveanca prezintă „tulburare delirantă persistentă”, fiind în evidenţă psihiatrică din 28.11.2014, iar la data comiterii faptei avea discernământul absent.

În acest condiții, instanța a desființat decizia Judecătoriei Suceava și a dispus internarea femeii într-o unitate medicală de specialitate până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite