Comisarul șef din Suceava acuzat de DNA că își spăla șpaga în sistemul medical. Suma uriașă găsită la unul dintre complici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Popovici, instructor auto, era doar unul dintre cei 25 de presupuși complici ai comisarului-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului de Permise Suceava, care, spun procurorii, se folosea de cunoscuți pentru a plasa mita primită sau pentru a cumpăra bunuri în numele lui.

Comisarul-șef Radu Obreja s-a folosit de 25 de complici ca să ascundă șpăgile FOTO monitorulsv.ro
Comisarul-șef Radu Obreja s-a folosit de 25 de complici ca să ascundă șpăgile FOTO monitorulsv.ro

Conform procurorilor DNA, comisarul-șef Radu Obreja ar fi folosit mita primită ca să cumpere nu mai puțin de 17 spații într-o policlinică din oraș, iar unul dintre complicii acuzați că îi spăla banii, Radu Popovici, instructor auto, ținea acasă circa 700.000 de euro în numerar.

Polițistul ştia că dacă trece imobilele pe numele său, atunci va atrage atenţia instituţiilor abilitate să-l verifice. Aşa că, potrivit procurorilor DNA, a ales persoane de încredere din anturajul său pentru a spăla banii primiți drept mită.

În schimbul unor comisioane, acoliţii primeau banii şi cumpărau, iar apoi întreţineau diferite bunuri.

Radu Popovici, acuzat că spăla banii primiți ca șpagă de comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, a recunoscut totul în fața procurorilor DNA și a încheiat cu aceștia un acord de recunoaștere în vinovăției, în baza căruia ar urma să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de patru ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Radu Popovici va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în condițiile stabilite de instanța de judecată.

Acordul de recunoaștere a vinovăției trebuie însă validat de către judecători pentru a-și produce efectele.

Procurorii anticorupție au stabilit că bărbatul a știut tot timpul de unde proveneau banii pe care comisarul-șef îi dădea ca să-i spele. Din șpăgile primite, Popovici a cumpărat pentru polițist 17 spații într-o policlinică din municipiul Suceava și un teren într-o comună din județ, în timp ce alte sume au fost schimbate în euro și păstrate în numerar la domiciliul său, susțin procurorii anticorupție.

Sechestru pe bani și bunuri

„Cunoscând că sumele de bani provin din comiterea de către Radu Obreja a infracțiunilor de corupție (luare de mită și trafic de influență) în legătură cu promovarea examenelor teoretice și practice pentru obținerea permiselor de conducere, inculpatul ar fi ascuns natura ilicită a sumelor de bani și ar fi disimulat adevăratul proprietar al bunurilor, prin încheierea de acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziționat pe numele său, dar pentru numitul Radu Obreja (proprietarul real), un număr de 17 spații situate în cadrul unei Policlinici din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1000 de metri pătrați pe care este edificată o construcție de 74 de metri pătrați situat într-o comună din județul Suceava”, au stabilit anchetatorii.

Procurorii anticorupție au descoperit, de astfel, la domiciliul lui Radu Popovici o sumă uriașă de bani: 650.000 de euro și 246.500 lei.

DNA a pus sechestru pe bani, dar și pe cele 17 spații dintr-o policlinică din Suceava, pe un teren în suprafață de 1.000 de metri pătrați pe care este edificată o construcție de 74 de metri pătrați situat într-o comună din județul Suceava (în valoare de aproximativ 40.000 de euro), dar și pe alți 158.000 de lei obținuți din exploatarea bunurilor supuse confiscării.

Comisarul-şef Radu Obreja a condus Serviciul de Înmatriculări şi Permise Auto Suceava în perioada 2017 -2019.

Polițistul este judecat, în prezent, la Tribunalul Suceava, sub control judiciar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influență, folosirea de informații nedestinate publicității, luare de mită, dare de mită și spălare a banilor alături de nu mai puțin de 24 de complici.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite