Modelul „teicidului” de la Iaşi, adaptat la Suceava. Primarul din Câmpulung Moldovenesc taie molizi sănătoşi ca să planteze tuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de molizi sănătoşi au fost puşi la pământ de drujbele Primăriei Câmpulung Moldovenesc.             Foto: Monitorul de Câmpulung
Zeci de molizi sănătoşi au fost puşi la pământ de drujbele Primăriei Câmpulung Moldovenesc.             Foto: Monitorul de Câmpulung

Modelul "teicidului" de la Iaşi a prins foarte rapid în nordul Moldovei. Primarul din Câmpulung Moldovenesc a decis să pună la pământ zeci de molizi sănătoşi, fără ca nimeni să ştie dacă există măcar avizele necesare unei operaţiuni de acest tip.

După ce Iaşiul a fost lăsat fără teii care i-au marcat istoria şi au dat oraşului un aer boem, un alt primar din zona Moldovei a urmat exemplul edilului Gheorghe Nechita. 

Este vorba de Mihăiţă Negură, primarul din Câmpulung Moldovenesc, care iniţiat o amplă operaţiune de tăiere a falnicilor molizi din oraşul situat la poalele Rarăului. Toţi arborii care au străjuit Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” sunt acum istorie, şi cel mai probabil vor deveni lemn de foc sau scânduri.

Nimeni nu ştie ce a stat la baza deciziei primarului Negură, dar acesta afirmă că are toate avizele necesare. Mai mult, edilul din Câmpulung Moldovenesc a spus că tăierea molizilor este pentru a preveni eventuale distrugeri în cazul unor furtuni.

„Ştiţi că au mai fost cazuri, trei copaci de acolo s-au rupt din cauza vântului. Erau subţiri şi exista riscul să cadă. Vedeţi că aşa furtuni nu s-au mai văzut în ultimii 50 de ani şi trebuie să luăm măsuri înainte să se întâmple ceva rău”, a fost explicaţia lui Mihăiţă Negură.

Conducerea Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” a sărit ca arsă când a observat aparatele de fotografiat, directoarea Dorina Carp acuzându-i pe ziariştii prezenţi la faţa locului că au încălcat „codul bunelor maniere”.

Pentru ca nebuloasa să fie şi mai mare, primarul din Câmpulung Moldovenesc a afirmat că cererea pentru tăierea molizilor a venit tocmai din partea conducerii Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”.

„Arborii sunt în curtea şcolii, deci şcoala va putea să îi valorifice şi cu banii obţinuţi vom pune nişte exemplare frumoase de tuia, la doi metri, pentru că trebuie să plantăm ceva”, a fost soluţia oferită de Negură.

Totuşi, nimeni nu a putut spune cine avea în inventar arborii puşi la pământ, ce cantitate de material lemnos s-a obţinut şi cine va vinde molizii. Între timp, edilul din Câmpulung Moldovenesc a intrat deja în legătură cu o firmă care se va ocupa de aranjamente florale şi plantări de tufe şi arbuşti, care va înlocui molizii tăiaţi de drujbele Primăriei.

Mihăiţă Negură este acelaşi care în urmă cu doi ani, în perioada în care ocupa funcţia de viceprimar, a toaletat arbori falnici din Câmpulung Moldovenesc, ciunţindu-i practic. La acea vreme, localnicii au denumit acţiunea de toaletare drept „fenomenul Tungus”.

Reacţiile localnicilor, dar şi ale foştilor elevi ai Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” nu s-a lăsat mult aşteptate. Reţelele de socializare s-au umplut de mesaje critice la adresa autorităţilor.

„Se întâmplă ceva ciudat: în unele oraşe se taie cei mai frumoşi copaci! Şi în Iaşi s-au tăiat teii… Nu e vorba doar că brazii se vând ca să se cumpere tuia… Este o lipsă de respect, preţuire, demnitate faţă de mai multe aspecte: natură, oameni, istorie, civilizaţie! Este incredibil!”, a fost mesajul unei câmpulungence.
„Cu siguranţă există un interes, în ţara noastră nimic nu se face fără interese ascunse. Dacă tot au nevoie de lemn, de ce nu curăţă pădurea de uscăciuni? Dar nu uscăciuni le trebuie lor, lemnul bun are căutare… Protecţia Mediului nu mai există, chiar nimeni nu face nimic? Oricum, şi comentariile noastre sunt fără valoare. Înainte ne era frică să vorbim ca sa nu fim ascultaţi, acum putem vorbi oricât, pentru ca oricum nu ne bagă nimeni în seamă”, a arătat Dorina Nina, câmpulungeancă stabilită în Constanţa.

Oamenii din oraşul de la poalele Rarăului se tem că acesta este doar începutul unei acţiuni de distrugere a spaţiilor verzi, iar rezultatul va fi unul devastator.

Din acest motiv, localnicii din Câmpulung Moldovenesc fac un apel la autorităţile abilitate să stopeze masacrul arborilor. 

Citeşte şi: 

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

VIDEO Protest fără precedent la Iaşi faţă de primarul Gheorghe Nichita. Edilul este chemat să dea socoteală după ce a măcelărit teii din centrul oraşului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite