To┼úi teii de pe cel mai important bulevard al Ia┼čiului sunt pu┼či la p─âm├ónt de muncitorii prim─âriei

0
0
Muncitorii taie teii de pe ┼×tefan cel Mare
Muncitorii Prim─âriei, la t─âiat de tei pe bulevardul ┼×tefan cel Mare FOTO ziaruldeiasi.ro

Municipalitatea sacrific─â arborii de pe bulevardul ┼×tefan cel Mare la pachet cu un poten┼úial brand al ora┼čului, acela de "ora┼čul teilor".

┼×efii Prim─âriei Ia┼či au decretat punerea la p─âm├ónt a tuturor teilor de pe bulevardul ┼×tefan cel Mare, la kilometrul 0 al ora┼čului. Motivul invocat nu este v├órsta ├«naintat─â a arborilor, ci faptul c─â un specialist ├«n arhitectur─â urbanistic─â consultant al Prim─âriei a stabilit c─â este mult mai potrivit ca ├«n zon─â s─â creasc─â copaci ├«n miniatur─â.

Primii tei au fost t─âia┼úi ├«n luna august a anului trecut, la pu┼úin timp dup─â ce au ├«nceput lucr─ârile de modernizare a trotuarelor ┼či carosabilului. Edilii au explicat la acea vreme c─â teii erau prea b─âtr├óni, puneau ├«n pericol via┼úa pietonilor ┼či, prin urmare, trebuiau toaleta┼úi.

Salcam japonez

Din acest motiv, dup─â ce zecile de tei vor fi pu┼či la p─âm├ónt, locul lor va fi luat de salc├ómi japonezi, arbori care ating ├«n─âl┼úimi de 6-10 metri. Argumentul principal este c─â salc├ómii orientali (foto dreapta), av├ónd talia mai mic─â, vor pune ├«n valoare cl─âdiri istorice din zon─â, precum Palatul Culturii, Biserica "Trei Ierarhi", Palatul Roznovanu (sediul Prim─âriei) sau Palatul Mitropolitan.

"Teii s-au ├«nc├ólcit printre cablurile electrice ┼či nu mai au coroane cu aspect pl─âcut. Pentru a schimba ├«n ansamblu aspectul bulevardului, am schimbat ┼či st├ólpii ┼či punem ├«n eviden┼ú─â fa┼úadele celor mai prestigioase cl─âdiri din municipiu", a explicat Mihai Chirica, viceprimarul Ia┼čiului.

Prin aceast─â m─âsur─â, municipalitatea se arat─â dispus─â s─â renun┼úe la un alt poten┼úial brand al ora┼čului, cel de "ora┼čul teilor", reie┼čit ca o posibil─â variant─â de promovare a urbei ├«ntr-un studiu comandat ├«n 2010 chiar de Prim─ârie.┬á

Ia┼čiul a pierdut definitiv ├«n ultimii ani ┼či statutul de "capital─â a culturii". Din cauza vitalit─â┼úii sc─âzute ├«n domeniu cei de la Ministerul Culturii au plasat Ia┼čiul pe locul ┼čase la nivel na┼úional. ┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite