Minune medicală: fața distrusă complet a unui pacient din Suceava a fost refăcută într-o operație unicat în România

0
Publicat:

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au reconstruit de la zero fața unui pacient care fusese rănit grav într-un accident îngrozitor. Operația a durat patru ore și a fost un succes uriaș în domeniu, scrie Monitorul de Suceava.

Imagine din operația de la Suceava FOTO Monitorul de Suceava
Imagine din operația de la Suceava FOTO Monitorul de Suceava

Potrivit sursei menționate, pacientul este un bărbat de 45 de ani, care a rămas practic fără față, săptămâna trecută, după ce i-a explodat un pneu de TIR în plină figură.

Omul are parte acum de o nouă viață, după ce medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava i-au reconstruit de la zero fața, în urma unei operații considerată o „capodoperă medicală”. În multe aspecte, avem de-a face chiar cu o operație unicat în România.

Bărbatul a ajuns la spital joi, 26 octombrie 2023., după ce a fost grav rănit în urma exploziei unei roți de TIR. Avea oasele feței făcute zob și sângera abundent, iar medicii spun că i se vedea creierul printre oasele distruse ale feței.

Dr. Gelu Duprii a declarat pentru Monitorul de Suceava că pacientul prezenta multiple fracturi la nivelul feței și la unul dintre oasele craniului: hemimaxilar, os malar, arcadă zigomatică și mandibulă dreaptă cu deplasare importantă, fracturi deschise intra și extra oral, cu lipsă de substanță osoasă, cu afectarea globului ocular drept.

„Pe partea laterală a craniului avea o fractură de os temporal prin care se vedea membrana care acoperă creierul (dura mater), precum și plăgi care traversau dintr-o parte în alta țesuturile moi (plăgi transfixiante)”, a precizat medicul.

Operația a durat mai bine de patru ore

La momentul internării, starea pacientului era una critică, dat fiind că, așa cum am precizat, avea fața complet distrusă. A fost evaluat radiologic, internat și monitorizat în secția de Terapie intensivă.

Vineri dimineață, la prima oră, echipa condusă de medicul chirurg dr. Gelu Duprii, din care au făcut parte chirurgul dr. Vlad Covrig, medicul ATI dr. Livia Ștreangă și asistenta medicală Cătălina Obadă, a intervenit chirurgical și vreme de peste patru ore i-a reconstruit omului fața prin reașezarea oaselor în poziția normală și fixarea cu plăcuțe și șuruburi la nivelul punții osoase dintre față și craniu, marginea orbitei, la nivelul maxilarului și al sinusului maxilar, care ajută la menținerea poziției corecte a ochiului, i-au refăcut osul temporal, i-au reașezat și cusut țesuturile de la nivelul feței. Din motive de siguranță s-a practicat și traheotomie.

În limbaj medical, procedurile efectuate sunt de „reducere și osteosinteză cu plăcuțe și șuruburi la nivelul suturii fronto-malare, rebordului orbitar inferior, creastă zigomato-alveolară, arcadă zigomatică și meșarea sinusul maxilar la nivelul hemifacies drept; reducerea fragmentelor osului temporal; repoziționare și sutură părți moi”.

Doctorul Gelu Duprii a precizat că evoluția postoperatorie a suceveanului este una favorabilă, pacientul prezentând o stare generală bună. Prognosticul este unul bun, neurologic nu vor fi sechele, pacientul va fi complet funcțional.

Victimă a unui accident groaznic

Potrivit Poliției Suceava, accidentul în urma căruia muncitorul a rămas fără față s-a petrecut în timp ce omul schimba pneul de pe o jantă de camion. La un moment dat, pneul a explodat și l-a doborât pe operator, rănile suferite fiind cumplite.

Potrivit ziariștilor de la Monitorul de Suceava, colegii de serviciu spun că nu au văzut momentul exploziei, ci doar au auzit zgomotul puternic, motiv pentru care s-au deplasat la locul incidentului, unde l-au observat pe bărbat căzut la pământ.

A fost chemată o ambulanță, iar echipajul medical l-a stabilizat și l-a transportat la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Clinic Suceava. A fost deschisă o anchetă pentru a se stabili cauzele exacte ale accidentului, mai ales că bărbatul avea și șapte ani vechime în muncă în acest domeniu.

O anchetă vor derula și inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, iar la final se va stabili cine se face vinovat de accident.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite