Concluziile comisiei de anchetă în cazul gravidei operate din greșeală de hernie. Ce pedeapsă a primit medicul

0
Publicat:

Comisia care a cercetat cazul gravidei din Gorj, care a fost operată de hernie pentru că medicii nu și-au dat seama că acesta urma să nască, a anunțat concluziile anchetei medicale.

Gravida nu a fost consultată corespunzător Foto: Arhivă Adevărul
Gravida nu a fost consultată corespunzător Foto: Arhivă Adevărul

Comisia a stabilit că, în fapt, consultația efectuată asupra femeii de 35 de ani, care nu știa că este gravidă, a fost incompletă, de aceea s-a ajuns la o intervenție chirurgicală riscantă pentru gravidă și făt.

Membrii comisiei au analizat documentele medicale, precum și protocoalele existente la nivelul unității sanitare și au purtat discuții cu medicii implicați. Concluziile comisiei au fost că examenul clinic general al pacientei a fost incomplet, atât în UPU, cât și cel efectuat de medicul curant; au lipsit explorările imagistice ale pacientei și altele.

Comisia a lăsat mai multe recomandări: elaborarea și implementarea protocoalelor terapeutice ale afecțiunilor chirurgicale, actualizarea protocoalelor terapeutice din secții, instruirea personalului vizavi de aceste protocoale etc. În concluzie, comisia a considerat „că prezența sarcinii in utero aproape de termen, în condițiile în care pacienta și-a negat starea de graviditate, este o coincidență nefericită, dar care a avut un final favorabil atât pentru pacientă și nou-născut, cât și pentru personalul medical implicat în acest caz”, se arată în raportul Comisiei.

Conjunctură medicală atipică

Comisia a apreciat că „situația analizată nu ar putea fi considerată eveniment advers, ci mai degrabă o conjunctură medicală atipică, dar manageriată adaptativ corect, dar care a evidențiat și deficiențe care vor trebui corectate, discutate și implementate”.

În baza raportului întocmit de comisia de cercetare disciplinară prealabilă și ținând cont de faptul că sunt la prima abatere, medicul curant și medicul din UPU au fost sancționați cu „avertisment scris”, conform prevederilor Codului Muncii.

În acest caz s-a deschis și un dosar penal.

Femeia în vârstă de 35 de ani nu știa că este gravidă în luna a noua, iar medicii care au consultat-o nu și-au dat seama că aceasta este însărcinată, pentru că nu i s-a făcut măcar o ecografie. Abia pe masa de operație, medicul chirurg și-a dat seama, după ce a început intervenția, că femeia este însărcinată și a chemat medicul ginecolog și a fost efectuată de urgență operația de cezariană.

Femeia și copilul au trecut cu bine peste această situație și au plecat acasă după câteva zile.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite