Mihai Şora: „Un copilaş este un mănunchi de viaţă şi lumină, nu un boţ de carne pe care să-l învârteşti până socoteşti tu că ţi-ai îndeplinit «sarcina»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşul din Suceava care a intrat în stop cardio-respirator după botez a murit FOTO Shutterstock
Bebeluşul din Suceava care a intrat în stop cardio-respirator după botez a murit FOTO Shutterstock

Mihai Şora a reacţionat la tragedia de la Suceava, în cazul micuţului care a murit după ce a fost botezat, conform obiceiului, la o biserică din municipiu.

„Un copilaş abia născut este o făptură fragilă, un mănunchi de viaţă şi lumină, nu un boţ de carne pe care să-l suceşti, să-l răstorni, să-l învârteşti până socoteşti tu că ţi-ai îndeplinit „sarcina“. „Întreita cufundare“ nu înseamnă să îneci pruncul. Nimic nu este mai străin de taina botezului decât rigiditatea unor gesturi făcute mecanic, fără înţelegerea miracolului care este puiul acela de om din mâinile tale. Dumnezeu să odihnească sufletul nevinovat al copilului, să aline durerea părinţilor şi a preotului“, a scris Mihai Şora pe pagina de Facebook. 

Iustin, un bebeluş de şase săptămâni, a murit după ce a fost adus în stare critică la Spitalul Suceava, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. Decesul s-a produs în dimineaţa zilei de luni, 1 februarie, ora 6.00.

Este vorba despre un copil care a intrat în stop cardio-respirator după ceremonia religioasă de botez, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. 

Preotul a scufundat copilul născut prematur în cristelniţă, în totalitate. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul-ajutor, i-au scos o cantitate semnificativă de lichid din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat în secţia de Terapie Intensivă. 

Protopopul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Doru Budeanu, susţine că bebeluşul ar fi plâns imediat după ce a fost scos din apă, semn că plămânii nu i-ar fi fost afectaţi. Protoiereul a aflat informaţia de la preotul care a oficiat botezul.

În urma tragediei de la Suceava în care un bebeluş a murit la câteva ore de la botez, în mediul online au fost iniţiate două campanii pentru modificarea ritualului religios.

Se cere Bisericii Ortodoxe Române să reglementeze practica acestui ritual religios: „Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile şi chiar absurde! Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate, aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”.

O altă campanie a fost iniţiată după aflarea veştii că micuţul a decedat, luni, 1 februarie. Prin aceasta se cere Bisericii Ortodoxe Române „interzicerea scufundării bebeluşilor în cristelniţă la botez”. În câteva ore, a adunat peste 1000 de semnături.

„Cerem renunţarea la acest obicei vechi şi nesănătos de a scufunda copilul cu totul în cristelniţă la ceremonia botezului! În cel mai bun caz, o scufundare parţială, până la brâu, ar fi de ajuns. Iar cel mai bine, ar fi să se ia obiceiul de la creştinii catolici, unde copilul doar se stropeşte cu apă, la taina botezului. De ce este important? Din cauza aşa zisului obicei creştin, mulţi bebeluşi au avut de suferit, iar în cele mai grave cazuri, s-a ajuns chiar la decesul copilului, ceea ce e de neacceptat în 2021”, explică iniţiatorul campaniei Declic.

Pe aceeaşi temă:

Ce spune un neonatolog despre scufundarea totală a bebeluşilor în timpul botezului

A murit bebeluşul ajuns în stare critică la spital după botez

Bebeluş în stare gravă la spital, după ce a fost scufundat în apă la slujba de botez

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite