Fostul manager de la spitalul din Suceava şi fosta şefă a Servicului Juridic, trimişi în judecată. De ce îi acuză DNA

0
Publicat:

Fostul manager al Spitalului Judeţean Suceava Vasile Rîmbu şi fosta şefă a Serviciului Juridic din cadrul unităţii medicale au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA, care-i acuză de folosirea de informaţii care nu erau destinate publicităţii.

Spitalul din Suceava a fost coordonat de o echipă militară în timpul pandemiei FOTO arhivă Adevărul
Spitalul din Suceava a fost coordonat de o echipă militară în timpul pandemiei FOTO arhivă Adevărul

DNA l-a trimis în judecată marți, 7 noiembrie, în stare de libertate, pe Vasile Rîmbu, la data faptei manager suspendat al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de acesta a ajuns în boxa acuzaților și Dana-Mihaela Mamciuc, la data faptei şefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„În cursul lunii martie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost înregistrat un dosar penal, ce avea ca obiect săvârşirea infracţiunilor de «zădărnicirea combaterii bolilor» şi «abuz în serviciu» ce ar fi fost comise de presupuse persoane din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava, printre care şi managerul Vasile Rîmbu. În cursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au formulat mai multe adrese către Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin care au solicitat relaţii cu privire la aspectele care făceau obiectul cercetărilor”, au stabilit anchetatorii.

L-a ajutat să își pregătească apărarea

Potrivit acestora, la data de 01 mai 2020, „inculpata Dana-Mihaela Mamciuc, la solicitarea inculpatului Vasile Rîmbu Vasile şi în scopul de a-i asigura acestuia din urmă posibilitatea a-şi pregăti o strategie de apărare în vederea evitării atragerii răspunderii penale, i-ar fi transmis, printr-un intermediar, informaţii nedestinate publicităţii în posesia cărora ar fi intrat în calitate de şefă a Serviciului Juridic din cadrul unităţii medicale respective.”

„Concret, inculpata i-ar fi transmis managerului, suspendat în acea perioadă, conţinutul adreselor formulate de procurori, natura documentelor solicitate, precum şi date cu privire la poziţia exprimată de directorul medical al spitalului, în cuprinsul unui înscris destinat exclusiv organelor de urmărire penală, în care ar fi făcut referiri la persoana numitului Vasile Rîmbu”, a mai transmis DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. În pandemie, municipiul Suceava şi localităţile limitrofe au fost primele care au intrat în carantină, după confirmarea unui număr mare de cazuri de infectare.

În acel moment, 3.000 dintre cele 12.000 de cazuri din România erau la Suceava, conducerea Spitalului Judeţean Suceava fiind acuzată că nu a luat măsurile necesare pentru limitarea răspândirii, atât în rândul pacienţilor, cât şi în răndul personalului.

Unitatea medicală a fost ulterior coordonată de o echipă militară care a restabilit situaţia şi a organizat activitatea.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite