Filiera permiselor auto false din Ucraina. Zeci de şoferi, prinşi cu acte contrafăcute cumpărate cu cel puţin 600 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii suceveni au depistat în trafic zeci de persoane care conduceau maşini având permise de conducere false eliberate de autorităţile ucrainene. Şoferii au recunoscut că şi-au procurat documentele în schimbul unor sume cuprinse între 600 şi 800 de euro.

În ultima perioadă, pe raza judeţului Suceava au fost prinşi în trafic mai mulţi şoferi care conduceau maşini în baza unor permise de conducere false, care păreau a fi eliberate de autorităţile ucrainene. În ultimele şase luni, poliţiştii suceveni s-au confruntat cu peste 20 de astfel de cazuri.

Mulţi dintre cei prinşi conducând cu permise ucrainene false nici măcar n-au avut vreodată paşaport, act necesar pentru a pătrunde pe teritoriul statului ucrainean în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Aceştia le-au declarat poliţiştilor că au achiziţionat permisele de conducere ucrainene false din diferite pieţe de pe raza judeţului Suceava, în schimbul unor sume cuprinse între 600 şi 800 de euro, susţinând că vânzătorul a fost de fiecare dată o persoană total necunoscută cumpărătorului.

„De la începutul acestui an, pe raza judeţului Suceava, cu preponderenţă în zona de nord a judeţului, au fost identificaţi în trafic mai mulţi şoferi care au prezentat la control permise de conducere false ce păreau a fi emise de autorităţile ucrainene. Fiind verificaţi în bazele de date a reieşit că aceşti conducători auto nu au permis de conducere valabil pe teritoriul României. În toate cauzele au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere, cât şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals, mai ales că în unele cazuri persoanele respective fie nu posedă paşaport, fie nu figurează în punctele vamale cu ieşiri în spaţiul ucrainean”, a declarat pur­tătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

Ultimul astfel de caz întâlnit de poliţiştii suceveni este al unui tânăr de 23 de ani, oprit în trafic pentru control de către agenţii rutieri pe un drum comunal din comuna Horodnic de Sus. Acesta le-a prezentat oamenilor legii un permis de conducere categoria B, eliberat de autorităţile ucrainene.

Cum existau suspiciuni că permis de conducere ar fi fals, poliţiştii au făcut verificări în bazele de date ale Poliţiei Române, ocazie cu care au descoperit că la data la care a obţinut permiul de conducere, respectiv 26 ianuarie 2016, tânărul nu avea paşaport valabil, document necesar în vederea trecerii frontierei în Ucraina pentru a-şi obţine permisul legal.

Individul le-a declarat anchetatorilor că în luna ianuarie 2016 a cunoscut o persoană al cărei nume nu îl ştie, căreia i-a oferit suma de 800 de euro în schimbul permisul de conducere eliberat de autorităţile ucrainene.

În acest caz, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducere a unui vehicul fără permis de conducere”, „complicitate la fals material în înscrisuri oficiale”, „uz de fals” şi „fals material în înscrisuri oficiale”.

Alte ştiri pe această temă:

Falsificatori reţinuţi de procurori. Luau bani pentru falsificarea de acte de identitate şi permise de conducere

Pe ce sume se mai vând permisele de conducere auto falsificate. Principalele surse sunt în Italia şi Moldova

Poliţia italiană a destructurat o reţea infracţională care a vândut documente false către mii de imigranţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite