Dosare penale pentru primar, medic, asistent social şi însoţitor, în cazul fetei de 19 ani şi 17 kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectura Judeţului Suceava a formulat plângeri penale pentru neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorului faţă de primarul comunei Moldoviţa, asistentul social, medicul de familie şi însoţitorul persoanei cu handicap, în cazul fetei de 19 ani şi 17 kilograme, hrănită toată viaţa doar cu lapte de capră.

Adina, o fată de 19 ani, diagnostică încă din copilărie cu handicap mintal sever, a fost hrănită toată viaţa de familie doar cu lapte de capră şi apă cu zahăr.

Din acest motiv, cântăreşte acum doar 17 kilograme, are 78 de centimetri înălţime şi se exprimă la nivelul unui copil de 3 ani. Situaţia a fost cunoscută de toată comunitatea locală, incluzând medicul de familie şi asistentul social din localitate.

Cu toate acestea, în rapoartele periodice trimise la Protecţia Copilului Suceava nu s-a recomandat niciodată scoaterea fetei din îngrijirea familiei pentru tratamente greşite sau neglijenţă.

Fata a fost încadrată cu handicap mintal permanent pe fondul unei encefalopatii din naştere şi a fost încredinţată spre îngrijire soţului uneia dintre surori. Acesta încasa lunar cei 600 de lei daţi de stat pentru handicapul sever şi spune că-i trimitea familiei. Bărbatul, însă, nu se îngrijea în niciun fel de copil.

Drama adolescentei a fost descoperită de medicul Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc. Fata a ajuns săptămâna trecută la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi, unde medicii încearcă să o recupereze.

Anchetă dispusă de Prefectură

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, s-a autosesizat după ce povestea a ajuns în mass-media şi a dispus înfiinţarea unei comisii de anchetă formată din Gheorghe Cotin de la Corpul de Control al Instituţiei Prefectului, Cătălina Zorescu de la DSP Suceava, Gabriela Ionescu de la CAS Suceava, Irina Franciuc de la Colegiul Medicilor Suceava, Răsvan Filip de la DGASPC Suceava şi Mărioara Moldovan de la IPJ Suceava.

În raportul comisiei se arată că Nicola Parîşnec, asistentul personal al Adinei Macoveiciuc, nu şi-a îndeplinit obligaţiile şi, fiindu-i recomandat primarului comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, sancţionarea bărbatului.

De asemenea, Comisia de evaluare complexă din subordinea Consiliului Judeţean Suceava şi Serviciul de evaluare complexa din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava nu au elaborat programul individual de reabilitare şi integrare socială, nerespectând legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Comisia de controla a constatat că nu există un manager de caz şi un plan individual de servicii, stabilite de Serviciul de evaluare complexa din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Nefiind nominalizat un manager de caz şi-n lipsa unui plan individual de servicii al persoanei cu handicap acesta nu a putut fi transmis atât persoanei cu handicap cât şi reprezentantului serviciului public de asistenţă socială din Moldoviţa.

„Din discuţiile purtate cu medicul de familie, Sorina Rusu, tânăra Macoveiciuc V. Gabriela Adina se află în evidenţele acesteia de la vârsta de 3 ani, dar susţine aceasta, orice recomandare de analize medicale sau internare a fost refuzată de mamă, fapt ce nu se regăseşte în înscrisuri. Recomandările medicale s-au rezumat la administrarea de vitamine şi fier pentru a ameliora anemia severă de care copilul a suferit din naştere. S-au solicitat explicaţii referentului social din cadrul Primăriei Moldoviţa, Haucă Cristinica Axenia, privind modul în care a monitorizat şi evaluat activitatea asistentului personal în condiţiile în care situaţia tinerei Macoveiciuc V. Gabriela Adina era una de risc atât din cauza afecţiunii acesteia cât şi datorită bolii de care suferă mama coroborat cu mediul familial în care aceasta trăia. Doamna referent social, Haucă Cristinica Axenia, nu a putut să prezinte nici un înscris din care să rezulte faptul că a vizitat periodic acesta familie pentru a urmări modul în care tânăra Macoveiciuc V. Gabriela Adina este îngrijită, fapt ce contravine atribuţiilor stabilite prin Fişa postului şi încalcă prevederile art.30 şi art. 31 din Legea nr.448 /2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, se arată în concluziile comisiei de anchetă.

În baza concluziilor anchetei, prefectul Florin Sinescu a sesizat Parchetul de pe lângă judecătoria Câmpulung Moldovenesc pentru neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului şi sustragere de la tratament medical.

Citeşte şi:

Anchetă în cazul tinerei de 19 ani care cântăreşte doar 17 kilograme. Asistentul social al fetei hrănite toată viaţa doar cu lapte: „N-am nicio vină!”

Un caz medical de o gravitate extremă a fost ascuns aproape două decenii de ochii lumii în satul sucevean Dămăcuşa, comuna Moldoviţa. Adina, o fată de 19 ani, diagnostică încă din copilărie cu handicap mintal sever, a fost hrănită toată viaţa de familie doar cu lapte de capră şi apă cu zahăr.

Caz înfiorător la Iaşi. O fată de 19 ani a fost hrănită toată viaţa cu lapte de capră. Are 17 kilograme şi vorbeşte ca un copil de 3 ani

O fată în vârstă de 19 ani, din localitatea suceveană Moldoviţa, a ajuns, în urmă cu câteva zile, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, suferind de subnutriţie severă. Ea a fost pusă, de îndată, sub perfuzii de medicii alarmaţi de starea ei de sănătate: deşi are 19 ani, fata cântăreşte doar 17 kilograme, fiind la nivelul de dezvoltare fizică a unui copil de cel mult şase ani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite