Doi tineri şi-au vândut apartamentul şi au plecat să vadă lumea. „Bali este cel mai frumos loc de pe Pământ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreia şi Ionuţ Chiperi, de Revelion, în Phnom Penh, Cambodgia. FOTO: arhiva personală
Andreia şi Ionuţ Chiperi, de Revelion, în Phnom Penh, Cambodgia. FOTO: arhiva personală

Originari din Bucovina, doi tineri şi-au vândut apartamentul din Bucureşti şi au plecat în aventura vieţii lor. Andreia şi Ionuţ Chiperi au simţit că joburile pe care le aveau nu le aduceau satisfacţii şi au decis să ia măsuri. Şi-au luat un an sabatic şi au pornit într-o călătorie prin lumea largă. Până acum, cei doi au vizitat Indonezia, Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Sri Lanka, Malaysia şi Filipine.

Andreia şi Ionuţ Chiperi au avut curajul să-şi îndeplinească visul de-a călători prin lume. Andreia are 31 de ani, este absolventă a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Alexandru I. Cuza“ din Iaşi şi mai are un masterat în Psihologie Organizaţională, pe care l-a făcut la Universitatea Bucureşti. Tânăra a lucrat timp de nouă ani într-un departament al unui mare retailer francez. Ionuţ are 33 de ani, este absolvent al Facultăţii de Informatică Economică din cadrul Universităţii Româno-Americane şi, timp de mai bine de zece ani, a lucrat la publicaţii importante de presă din Bucureşti.

Andreia şi Ionuţ au ieşit pentru prima dată din ţară în urmă cu şapte ani, într-o vacanţă de o săptămână în Santorini. Cu doi ani înainte de călătorie, văzuseră nişte fotografii la un prieten de pe Facebook şi destinaţia li s-a părut fascinantă.

„Mi-am spus, cu voce tare: acolo vreau să ajung în viaţa asta! Şi printr-o întâmplare fericită am ştiut unde să căutăm (n.r. – biletele de avion şi cazare), fără niciun fel de experienţă de travel, şi am găsit o super ofertă. De-a lungul timpului, căutarea aceasta s-a dovedit a fi biletul nostru către destinaţii de top: spre exemplu, am zburat cu 5 euro/persoană dus-întors, cu un avion Tarom, în Mallorca, în plin sezon, apoi în Bali şi SUA cu sume pe care alţii le-ar fi cheltuit într-o vacanţă de cinci zile la Mamaia. Şi nu exagerez cu nimic. Atunci, în urmă cu şapte ani, ne-am dat seama că visurile chiar devin realitate şi nimic nu este imposibil. Doar mintea noastră ne mai pune bariere, din când în când“, ne-a spus Andreia.

FOTO: Penang Malaysia

Imagine indisponibilă

Şi-au vândut apartamentul din Bucureşti

Cei doi soţi aveau un apartament în Capitală pe care l-au cumpărat printr-un credit pe 30 de ani. Nu duceau lipsă de bani, ba chiar îşi permiteau să plece în vacanţă în străinătate de două-trei ori pe an. Şi totuşi ceva le lipsea. „Ne lipsea timpul acela preţios în care să trăim cu adevărat pentru noi, efectiv. Să nu alergăm mereu după ceva, să fim pe fugă, nervoşi, blocaţi în trafic. Cu gândul la rate, facturi sau alte responsabilităţi. Ne doream să trăim liber, să ne dăm seama cine suntem cu adevărat, să ne îndreptăm către noi înşine mai des, să ne întrebăm: cum suntem, ce mai facem? Să explorăm lumea asta atât de frumoasă! Ne doream să ne trezim când şi unde vrem“, ne-a explicat Andreia.

FOTO: Turnurile Petronas, Kuala Lumpur, Malaysia

calatoriile chiperilor

Tinerii s-au gândit mult până să facă pasul spre călătoria vieţii lor. Mai întâi au discutat cu prietenii, unii se aşteptau să primească această veste, alţii au fost luaţi prin surprindere. Apoi, şi-au pregătit părinţii, şi nu a fost deloc uşor să-i determine să le accepte decizia, pentru că, aşa cum ne-a spus şi Andreia, vorbim despre oameni care vin dintr-o generaţie în care stabilitatea este o valoare. „Vor ce-i mai bine pentru copiii lor. Însă timpul a demonstrat că e cel mai bun aliat şi au devenit cei mai mari fani ai aventurii noastre“, a completat Andreia.

Entuziaşti şi motivaţi, cei doi soţi şi-au făcut bagajele şi în urmă cu şase luni au pornit la drum. Şi-au pus în valize şi lucruri total nefolositoare, pe care au ajuns să le doneze pe parcursul călătoriilor. Andreia a avut grijă să îşi ia de acasă şi o ie bucovineană făcută de mama ei, care, evident, are o valoare sentimentală mare şi a fost nelipsită din toate călătoriile.

FOTO: Deasupra junglei, Sri Lanka

calatoriile chiperilor

„Bali, cel mai frumos loc de pe Pământ“

Anul sabatic al celor doi tineri a început în Bali. „Ne-am dorit mult să vedem Thailanda, în special Bangkokul despre care auzisem multe poveşti, Vietnamul, cu oraşele sale pline de farmec şi terasele de orez, celebrul templu Angkor Wat din Cambodgia, cultura şi frumuseţile Sri Lankăi, dar şi plajele fabuloase din Filipine. Malaysiei nu i-am acordat niciun credit, însă e wow. Face parte din top 3 destinaţii preferate de Chiperi. Ne-am trasat nişte direcţii de acasă, însă, de regulă, am acţionat după instinct. Spontan. Spre exemplu, acum ştim că în luna mai vom fi din nou în Bali, iar apoi habar n-avem. Ne organizăm şi în funcţie de preţurile biletelor de avion, de vreme sau de ce ne mai dorim să experimentăm. Avem un bucket list puternic în minte“, a declarat Andreia pentru „Weekend Adevărul“.

FOTO: Andreia în Bali, locul preferat de pe Pământ

calatoriile chiperilor

Cei doi Chiperi şi-au dorit să exploreze ţările din sud-estul Asiei, după o vacanţă de trei săptămâni petrecută în Bali, în anul 2017. Le-a plăcut şi în Sri Lanka, despre care spun că este o ţară – nu atât de turistică, însă autentică, plină de farmec, foarte ofertantă – cu plaje demenţiale, munţi, plantaţii de ceai, temple, junglă, sate izolate, dar şi oraşe foarte dezvoltate. „Rar am întâlnit atâta bunătate, blândeţe sau bun simţ. Simplitatea îi face cei mai frumoşi oameni din Univers. Se emoţionează, aşa cum o făceam noi când eram copii, se oferă să te ajute necondiţionat – ne-a speriat asta, e drept, şi râd cât e ziua de lungă. Te salută când treci cu scuterul pe drum. Iar mâncarea este extraordinară: cu multe influenţe indiene şi vine în porţii generoase“, ne-a relatat Ionuţ.

FOTO: Templul Angkor Wat, Cambodgia

Imagine indisponibilă

Şi-au făcut un blog de călătorii

Cei doi bucovineni şi-au făcut un vlog, un blog şi conturi pe reţelele de socializare pe care publică povestea aventurii lor prin lume. „Proiectul HaiHui în doi înseamnă: vlog şi blog de călătorie, Instagram şi Facebook. Suntem foarte activi pe toate reţelele sociale şi împărtăşim tot ce trăim în călătoriile noastre. Demontăm mituri legate de călătorii – călătorim inteligent, aş spune, în buget, ne cazăm la oameni acasă - în homestay-uri, mâncăm în restaurante neturistice, folosim mijloacele de transport în comun, povestim cu localnicii, dar bifăm şi obiectivele turistice importante“, transmit tinerii.

Andreia este convinsă că proiectul lor din mediul on-line este pe placul românilor pasionaţi de călătorii, pentru că le oferă posibilitatea să guste din experienţa unor oameni care au îndrăznit să renunţe la încorsetările sociale şi să fie autentici. Tânăra este de părere că cititorii sunt atraşi de abordarea lor de pe mijloacele de informare. Nu sunt milionari, nu provin din familii bogate, nu sunt susţinuţi financiar de părinţi, şi cu toate acestea, duc o viaţă de milioane, „astăzi în Bali, mâine în Filipine“. „Transpunem toate experienţele noastre de călătorie, fără niciun filtru: de la cele practice – împărtăşim bugete, căutăm gusturile autentice, în fiecare ţară; bifăm obiective turistice importante, facem topul plajelor, căutăm poveştile locului, dar împărtăşim şi emoţiile, trăirile prin care trecem“, ne-a arătat Ionuţ.

FOTO: Templu chinezesc, Kuala Lumpur

calatoriile chiperilor

Ce ştiu asiaticii despre România

Recent, soţii Chiperi au încercat să răspundă pe blogul lor la întrebarea „Ce ştiu asiaticii despre România?“. Ei bine, nu prea multe, din câte se pare. „Suntem întrebaţi peste tot (restaurant, plajă, cazare, autobuz etc.) de unde suntem? Majoritatea ar fi jurat că suntem italieni, francezi sau ruşi. O singură dată, cineva a crezut că suntem din Australia. Încercam să-mi dau seama cum a ajuns la concluzia asta şi singura variantă ar fi engleza «impecabilă» vorbită. Altfel, nu-mi explic. Majoritatea oamenilor nu prea au auzit de România. Unii vag şi nu ştiu mare lucru. Apoi, vine categoria aceea care exclamă: «Aaa, România!» şi apoi… nimic. Pauză. Doar citeşti pe faţa lor că nu prea ştiu unde e pe hartă şi încearcă să fie amabili. Însă i-am intâlnit şi pe cei care îţi înşiruie, fără probleme, sportivi sau vedete autohtone“, se arată pe blogul HaiHuin2.com.

Cum să ne pregătim vacanţa

I-am rugat pe „Chiperi“ să ne ofere câteva sfaturi pentru pregătirea unei călătorii şi s-au arătat încântaţi, mai ales că în ultimele şase luni au acumulat o experienţă uriaşă în acest sens. „În era digitală în care trăim e foarte simplu: internetul îţi pune toate uneltele la dispoziţie. Tu doar trebuie să alegi, depunând un minimum de efort. Ai opţiuni infinite legate de zboruri, cazări sau experienţe. Totul este la îndemână. Trebuie să ştii exact ce vrei. Sunt atâtea platforme care te ajută să găseşti bilete de avion ieftine. Să îţi cauţi cazare, să citeşti despre experienţele altora şi să vezi fotografii, pe toate reţelele sociale. Iar când îţi organizezi tu vacanţa parcă e şi mai interesant. Îţi pui amprenta, te implici şi ai un sentiment fain că ai făcut ceva.

 Acum cei doi soţi se află pe o insulă din Filipine – Bohol şi spun că au parte de o călătorie minunată şi că trăiesc cea mai frumoasă etapă a vieţii lor. Andreia şi Ionuţ nu ştiu deocamdată când se vor întoarce acasă. Se bucură cât pot de mult de această experienţă. Învaţă în fiecare zi să iasă din zona de confort, să facă faţă situaţiilor neprevăzute, să fie mai toleranţi, mai blânzi, mai empatici, mai liberi şi au descoperit cât de mult curaj zace în ei.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite