Cât au cheltuit românii în minivacanţa de Paşti şi 1 Mai. Zonele rurale, în topul preferinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia                                                                                                FOTO: Mariana Iancu
Mamaia                                                                                                FOTO: Mariana Iancu

Românii care au ales să-şi petreacă minivacanţa în staţiunile din ţară au cheltuit mai mult cu 12,7 % faţă de perioada similară a anului trecut.

Federaţia Patronatelor din Turismul Rimânesc (FPTR) anunţă că românii care au plecat în minivacanţe de Paşte şi 1 Mai în România au cheltuit peste 12.5 milioane de euro, numai pentru servicii de cazare şi masă. Datele sunt culese de la membri Federaţiei şi sunt coroborate cu un sondaj făcut în rândul operatorilor din turism.

„Cei aproximativ 109.000 de turişti români care şi-au petrecut minivacanţe de Paşte si 1 Mai în staţiuni din ţară au cheltuit aproximativ 59,9 de milioane de lei (peste 12,5 milioane de euro), mai mult cu 12,7 % faţă de perioada similară a anului trecut”, spun reprezentanţii patronatelor din turism.

În toate zonele turistice din România s-au vândut aproximativ 109.000 de locuri, în timp ce în străinătate au plecat pentru minivacanţa de Paşte şi 1 Mai peste 11.650 de turisti.

Specialiştii susţin că această creştere a fost datorată perioadei prelungite de aproximativ o săptămană de zile libere  şi a tarifelor  similare cu cele de anul trecut.

„În topul preferinţelor românilor s-au aflat în aceste zile staţiunile rurale, cu 42.000 de locuri vândute, urmate de statiunile de pe litoral cu 29.000 de locuri vândute, de cele montane, cu 20.000 de locuri vândute şi de cele balneare, cu 17.000 de locuri vândute.

Şi anul acesta, pensiunile din zona rurală au reuşit să atragă aproximativ 42.000 de turişti, acelaşi numar  ca şi anul trecut. Această stagnare este datorată în primul rand de vremea nefavorabilă din această perioadă. Zona Bran-Moeciu, Bucovina şi Maramureş au fost cele mai căutate destinaţii rurale, unde s-au înregistrat tarife între 100 şi 300 lei/pers/noapte”, se mai arată în informaţiile transmise de FPTR.

La munte, cele mai căutate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov, unde cazarea a costat între 100-500 lei/ persoană/noapte. Majoritatea ofertelor  la unităţile de cazare  de 3 şi 4 stele au avut inclus micul dejun şi cina festivă de Paşte, pe lângă celelalte facilităţi: acces SPA, masă traditională şi programe artistice.

Pentru un sejur în staţiunile balneare cu pisicine cu apă termală şi programe speciale de SPA, românii au cheltuit între 80-600 lei/persoană/noapte în funcţie de preferinţe şi de confort.

Pe litoral au fost puse la dispoziţia turiştilor aproximativ 40.000 de locuri de cazare, din totalul de 121.222 de locuri clasificate de Ministerul Turismului. „Numărul turiştilor sosiţi efectiv pe litoral a ajuns la 29.000, multe rezervari fiind anulate în ultima clipa. Aceştia au cheltuit în 3 zile numai pe pachetul de cazare şi masă aproximativ 19 milioane de lei”, spun cei de la FPTR. Aceste date vin la o zi după ce ministrul Turismului, alături de conducerea Federaţiei Patronale susţineau că pe litoral au fost 40.000 de turişti în perioada de Paşti şi 1 Mai.

În topul preferinţelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% în nordul staţiunii şi 50% în restul staţiunii.

Aproximativ 1.000 de persoane, turişti pasionaţi de pescuit şi dornici de inedit, au ales să petreacă minivacanţa de Paşte şi 1 Mai în Delta Dunării. Din punct de vedere al tarifelor, trei nopţi de cazare, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, costă în medie 600 lei/pers.

În ceea ce priveşte turismul extern, românii au cheltuit peste 2,6 mil. euro, cele mai căutate destinaţii pentru petrecerea minivacanţei de Paşte şi 1 Mai preferând Bulgaria, urmată de Grecia, Ungaria şi Israel.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Litoralul de 1 Mai: de la grătar pe iarbă verde la confort de cinci stele

Aproximativ 40.000 de turişti pe litoral, în minivacanţa de Paşti şi 1 Mai. Continuă criza forţei de muncă la malul mării

ConstanţaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite