De frica războiului, sucevenii scot economiile de la saltea şi cumpără valută. Cu cât se vinde moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu
FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu

Deşi autorităţile au spus în repetate rânduri că România nu va fi implicată în războiul pornit de Rusia lui Putin în Ucraina, se văd deja semnele unei panici generalizate în rândul sucevenilor. Oamenii cumpără valută ceea ce a dus la scumpirea monedei euro.

În dimineaţa zilei de luni, 7 martie, la casele de schimb valutar din oraşul Siret, un euro se cumpăra cu 5.04 lei şi se vindea cu 5.3 lei. 

În municipiul Suceava, aceeaşi monedă se videa cu 5.18 sau 5.2 lei. Asta în condiţiile în care, potrivit cursului comunicat de BNR pe 7 martie, un euro costa 4.94 lei. La bănci, preţul maxim era de 5,12 lei. 

Primarul municipiului Siret, Adrian Popoiu, crede că moneda europeană s-a scumpit în judeţul Suceava pentru că oamenii au început să cumpere valută, panicaţi fiind că războiul ruso-ucrainean ar putea să se extindă şi în alte ţări. 

O altă explicaţie ar fi că ucrainenii refugiaţi de război cumpără euro după ce trec Vama Porubne (Ucraina) - Siret (Suceava).

case de schimb valutar Suceava

FOTO DREAPTA Tabelă de la casă de schimb valutar Foto O.S.

De la începutul conflictului armat până în prezent, aproape 80.000 de ucraineni au intrat în România prin Vama Siret. Cei mai mulţi dintre ei au rămas în Suceava o noapte sau cel mult două. 

Unii au fost cazaţi în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi, în taberele de la Siret sau în săli de sport ori Cămine Culturale. 

Alţii au preferat să închirieze camere la hotel şi să mănânce în restaurant.

În majoritatea hotelurilor şi pensiunilor de pe raza municipiului Suceava şi din comunele limitrofe se aud oameni vorbind în limba ucraineană. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Isaccea, graniţa infernului: „Mi-am petrecut mama şi fiica, apoi iau bacul înapoi. Soţul a rămas acasă“ FOTO

Cum îi ajută preoţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos pe refugiaţii ucraineni


 


 


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite