Cum a tras Ştefan cel Mare în ţeapă 100 de tătari pentru a băga frica în hanul tătar Mamac

0
0

În vara anului 1470, voievodul moldovean Ştefan cel Mare a avut o bătălie grea cu tătarii conduşi de hanul Mamac. Răzeşii lui Ştefan au ieşit învingători din lupta purtată în localitatea Lipnic, aflată în prezent în Republica Moldova. Pentru a băga spaima în hanul Mamac, Ştefan cel Mare a tras în ţeapă 100 de tătari, omorându-l totodată şi pe fiul hanului.

În luna august a anului 1470, tătarii hanului Mamac au năvălit în estul Moldovei, prădând toate satele care le-au stat în cale. Aceştia au făcut pagube mari, dând foc la zeci de case şi furând tot ce le era la îndemână. Răzeşii lui Ştefan cel Mare au venit în întâmpinarea tătarilor, lupta dintre cele două părţi având loc într-o pădurice din apropierea satului Lipnic.

„Vă leato 6978(1470) rădicatu-s-au multă mulţime de oaste tătărască şi au intratu în ţară, să prade, cărora prinzându-le de veste Ştefan vodă, le-au ieşitu înainte. Şi la o dumbravă ce să chiamă la Lipinţi, aproape de Nistru, i-au lovit Ştefan vodă cu oastea sa, avgust 20, şi dându războiu vitejaşte, i-au răsipit şi multă moarte şi pierire au făcut într-înşii şi mulţi au prinsu în robie şi le luo tot pleanul. De care lucru cunoscând Ştefan vodă că ajutoriul nu de aiurea i-au fost, ci numai de la Dumnezeu şi de la Preacurata Maica sa, cu mare laudă şi izbândă s-au întorsu la scaunul său, la Suceava”, a arătat cronicarul Grigore Ureche.

Tătarii au fost învinşi de oastea lui Ştefan cel Mare. Pe lângă pierderile destul de însemnate, hanul Mamac i-a pierdut pe fiul şi pe fratele său, care au fost luaţi prizonieri de către moldoveni.

„Deaca se întoarse Ştefan vodă de la acel război cu noroc ce izbândi pre acei tătari, spre lauda aceia, mulţămind lui Dumnezeu, au sfinţit mănăstirea Putna, carea era zidită de dânsul, septevrie 3 zile, întru lauda a Preacuratei Ficioarii Mariei, Maicii Domnului nostru Iisus Hristos”, a mai menţionat cronicarul Grigore Ureche.

Conform cronicarului polonez Jan Dlugosz, după bătălia de la Lipnic, hanul Mamac a trimis în Moldova nu mai puţin de 100 de soli, cerându-i lui Ştefan cel Mare să-i elibereze fiul, în caz contrar ameninţând cu un război de proporţii. Domnitorul moldovean nu s-a lăsat intimidat de ameninţările hanului tătar, astfel că a dat ordin ca fiu acestuia să fie tăiat în patru chiar în faţa solilor tătari. De asemenea, 99 din cei 100 de soli trimişi de hanul Mamac au fost traşi în ţeapă, singurul scăpat cu viaţă fiind trimis înapoi, cu nasul tăiat, pentru a povesti cele întâmplate. Fratele hanului a scăpat cu viaţă, după ce a evadat din Cetatea Albă.

Lângă satul Lipnic din Republica Moldova se află şi în prezent fântâna Cadânei, locul de unde ar fi început lupta dintre Ştefan cel Mare şi hanul Mamac.

Alte ştiri pe această temă:

Cât de crud a fost domnitorul Ştefan cel Mare: „N-a lăsat viu nici pe copilul din pântecele mamei“

Povestea cetăţii în care a fost capturat Vlad Ţepeş. Cum a fost arestat pentru trădare domnitorul ajuns legendar

Istoria domnitorului pentru care s-a redactat între 1517-1521 celebra lucrare moralizatoare „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie“

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite