Cât de crud a fost domnitorul Ştefan cel Mare: „N-a lăsat viu nici pe copilul din pântecele mamei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul moldovean Ştefan cel Mare. FOTO www.wikipedia.org
Domnitorul moldovean Ştefan cel Mare. FOTO www.wikipedia.org

Ştefan cel Mare (1457 - 1504) a fost cel mai de seamă domnitor al Moldovei, în perioada domniei sale ţara înregistrând o dezvoltare însemnată. Acesta a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, chiar dacă în unele cronici a fost descris drept extrem de crud, omorând oameni nevinovaţi fără milă.

„Fost-au Ştefan Vodă om nu mare de stat, mânios şi de grabu a vărsa sânge nevinovat; de multe ori la ospeţe omora fără judeţ. Amintrelea era om întreg la fire, neleneş şi lucrul său îl ştia a-l acoperi şi unde nu gândeai, acolo îl aflai. La lucru de războaie meşter, unde era nevoe însuşi se vâra, ca văzându-l ai săi, să nu îndărăpteze şi pentru aceia rar războiu de nu biruia şi unde-l biruia alţii, nu pierdea nădejdea, ştiindu-se căzut jos, se ridica deasupra biruitorilor”, aşa a fost descris Ştefan cel Mare de către cronicarul Grigore Ureche în „Letopiseţul Ţării Moldovei”.

Şi în „Cronica germană a lui Ştefan cel Mare”, domnitorul moldovean este descris drept un om extrem de crud ce a curmat viaţa unor oameni nevinovaţi, printre care s-au numărat şi foarte mulţi copii.

„In luna Februarie în ziua de 27 porni Ştefan Vodă asupra Brăilei în Muntenia şi vărsă din plin şi mult sânge şi arse cu desăvârşire târgul şi n’a lăsat viu nici pe copilul din pântecele mamei şi spintecă sânul mamelor şi smulse copiii din el. In luna lui Ianuarie, în acelaşi an, în ziua de 16, domnul puse să i se taie capul vornicului Isaia, cumnatul său”, se arată în „Cronica germană a lui Ştefan cel Mare”.

Pe câmpul de luptă, Ştefan cel Mare nu avea milă faţă de duşmanii săi, foarte mulţi soldaţi fiind ucişi sau luaţi în robie de către domnitorul moldovean.

„In luna Martie, în ziua de 7 într’o Joi, porni Ştefan Vodă în Mutenia şi avu în aceeaşi zi o mare bătălie cu Radu Vodă pe un câmp de lângă târgul numit Soci. Aci omorî multă oaste şi luă în robie ca la 17.000 de ţigani. (...) Şi şezu Ştefan Vodă 3 zile lângă o pădure până îşi strânse oastea toată, căzi auzise cum un număr de Turci vine în ajutorul lui Radu Vodă. Aceştia sosiră în ziua de 28 a aceleaşi luni, ca la 13 mii de oameni, cu 6 mii de Munteni. Iară Ştefan Vodă îi întâmpină cu bărbaţie şi Dumnezeu îi ajută ca să-i doboare pe toţi. Pe aceia cari îi prinse vii îi puse în cruce în ţeapă, prin buric, cam vreo 2300, acolo şezu 2 zile şi apoi oastea sa porni la drum şi se îndreptă cu multă pradă şi veselie spre Suceava”, se mai arată în aceeaşi cronică germană.

Alte ştiri pe această temă: 

Cine a fost, de fapt, ultima iubire a lui Ştefan cel Mare. Domniţa de 16 ani care i-a sucit minţile voievodului la bătrâneţe

Bătăliile lui Ştefan cel Mare cu Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş. Ulterior, s-a căsătorit chiar cu fiica duşmanului

Viaţa privată a domnitorului Ştefan cel Mare. Câte neveste şi câţi copii a avut voievodul moldovean

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite