Istoria domnitorului pentru care s-a redactat între 1517-1521 celebra lucrare moralizatoare „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Teodosie şi tatăl său, Neagoe Basarab. FOTO Wikipedia
FOTO Teodosie şi tatăl său, Neagoe Basarab. FOTO Wikipedia

A fost fiul unuia dintre marii domnitori ai Ţării Româneşti şi cel pentru care Neagoe Basarab redactează „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, prima carte din Europa de Est care abordează teme moralizatoare alături de cele de teorie politică, gândire socială, îmbinate cu puternice accente de meditaţie lirică şi reflecţie filosofică.

Teodosie a fost domnitor al Ţării Româneşti în 1521 - 1522.  A devenit domnitor la o vârstă foarte fragedă, sub tutela mamei sale, Despina Brancovic, în urma morţii lui Neagoe Basarab. A murit la Constantinopol în decembrie 1521 sau ianuarie 1522. A fost fiul lui Neagoe Basarab şi al doamnei Despina Miliţa, din familia Brancovici, a despoţilor sârbi, călugărită ca maica Platonida.

A domnit sub tutela marelui ban Preda Craiovescu şi a mamei sale. Pretendentul Dragomir Călugărul, sprijinit de boierii buzoieni şi pribegii din Moldova, îl învinge la Târgovişte (27 sept. 1521), iar Teodosie, asediat în oraş (oct.1521), se retrage peste Dunăre. 

neagoe basarab

Dragomir va domni două săptămâni în oraş, până când va fi înfrânt de oştile otomane şi decapitat. Căpetenia otomană, Mehmed, beiul de Nicopole, se va instala pentru scurt timp la Târgovişte, de unde va face eforturi pentru preluarea tronului, pretextând legătura de rudenie cu Basarabii şi atacând Transilvania. Practic înlăturat, Teodosie se afla la Nicopole, când beiul, ameninţat de mai mulţi pretendenţi îl readuce pentru scurt timp la Bucureşti. Pleacă apoi la Istanbul, împreună cu mama sa, unde va muri de tuberculoză. 

Remarcabilă a fost activitatea de ctitor a tatăului său, Neagoe Basarab, care a redacta manualul de guvernare „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, lucrare complexă, tratând domeniul social, politic şi militar, unică în spaţiul românesc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite