Cum a ajuns Brăila cel mai irigat județ din România. Arabii de Al Dahra irigă mai mult decât 10 județe

0
Publicat:

Fermierii brăileni au înțeles că nu pot face agricultură performantă fără irigații, iar dovada sunt cele peste 235.000 de hectare irigate în 2023. Firma deținută de Al Dahra irigă nu mai puțin de 57.000 de hectare, iar în viitorul apropiat va face tranziția către agricultura regenerativă.

Doar în Insula Mare a Brăilei sunt irigate 64.000 de hectare FOTO arhivă Adevărul
Doar în Insula Mare a Brăilei sunt irigate 64.000 de hectare FOTO arhivă Adevărul

Inginerul Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, a declarat pentru „Adevărul” că în județul Brăila au fost contractate în 2023 pentru irigații 235.663 de hectare.

„În județul Brăila pornim anual 24 de stații de bază și 34 de stații de pompare. Restul stațiilor de pompare sunt în administrarea organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat. În județul Brăila sunt în momentul de față 140 de organizații. În Insula Mare a Brăilei sunt 64.000 de hectare amenajate și irigate”, explică inginerul Vasile Turcitu.

Ca să vă faceți o idee, pe locul doi la suprafața irigată la nivel național este județul Galați, la mare distanță, cu 91.032 de hectare.

Toți fermierii beneficiază gratuit de apa pentru irigații până la punctele de livrare, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat. Producătorii agricoli primesc apă gratuită indiferent dacă sunt persoane fizice, persoane juridice, organizați în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigat sau asociații agricole.

În județul Brăila, cel mai mult irigă firma Agricost, deţinută de Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, şi care are ca activitate principală cultivarea şi comercializarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente.

Agricultura regenerativă, alternativa la practicile care distrug solul

Arabii irigă nu mai puțin de 57.000 de hectare, mai mult decât 10 județe la un loc din România (Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți și Vrancea).  În 2012, Al Dahra Agriculture a concesionat suprafața amintită de la statul român pentru o perioadă de 20 de ani.

Din suprafața amintită peste 55.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei vor fi cultivate de Agricost conform practicilor agriculturii regenerative, ce înseamnă utilizarea optimă a culturilor de acoperire verzi și reducerea practicilor care afectează solul.

Pentru a face posibil acest lucru, arabii de la Al Dahra au încheiat acum câteva zile un parteneriat cu compania daneză de tehnologie Agreena, care deține cea mai importantă platformă regională de sechestrare a carbonului în sol.

„Sustenabilitatea este o valoare de bază și un factor esențial din punct de vedere comercial al Al Dahra, iar acest proiect reprezintă un pas major în parcursul nostru. Tranziția fermei noastre de la Brăila, lucrând cu parteneri ca Agreena, vine cu beneficii de ordin financiar și de mediu ale agriculturii regenerative. Acestea vor permite contribuția noastră la furnizarea sustenabilă a hranei pentru o populație în creștere, în timp ce ne vor oferi posibilitatea de a crește atât nivelul de reziliență cât și profitabilitatea afacerii noastre. Vedem acest pas ca pe un moment de referință și ne asumăm angajamentul de a extinde suprafața ce face tranziția către agricultura regenerativă cu fiecare ocazie”, a declarat Arnoud van den Berg, Al Dahra Group CEO.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite