Biserica din Ilişeşti, monument-istoric, la un pas de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Ilisesti

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna suceveană Ilişeşti, care din anul 2004 este pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, este pe cale să devină o adevărată ruină. În prezent, biserica prezintă o imagine dezolantă cu geamuri sparte, trepte rupte şi cu tencuiala căzută. Cei ce ar trebui să rezolve problema restaurării acestui monument istoric nu par să dorească să se implice prea mult, degradarea acestuia fiind ireversibilă.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna suceveană Ilişeşti, un lăcaş de cult unic în Bucovina, care în anul 2004 a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, este pe cale să devină o adevărată ruină. Chiar dacă biserica se „încăpăţânează” să nu se dărâme, există riscul ca aceasta să se transforme într-un morman de ruine.

În prezent, lăcaşul de cult prezintă o imagine dezolantă pentru orice privitor, cu geamuri sparte, trepte rupte şi cu tencuiala căzută. Cei care ar trebui să rezolve problema restaurării acestui monument istoric nu par să dorească să se implice prea mult, astfel că degradarea bisericii este aproape ireversibilă.

Monumentul istoric de la Ilişeşti reprezintă o raritate între bisericile din zona Moldovei având două turle pe pronaos. Biserica fostei mănăstiri Ilişeşti are plan triconc şi trei turle, una deasupra naosului şi două turle deasupra pronaosului. Aceste ultime două turle sunt foarte apropiate şi au acelaşi acoperiş.

La începutul anului 2006, firma suceveană Restaco a fost numită de Ministerul Culturii pentru a realiza lucrări de restaurare şi consolidare a bisericii-monument de la Ilişeşti. Pentru restaurarea bisericii, Ministerul Culturii a alocat suma de 300.000 de lei, însă restauratorii au lucrat doar câteva luni, după care s-au oprit, deoarece nu le-au fost alocate fonduri pentru continuarea lucrării.

Este nevoie de 25 de miliarde de lei vechi

Sătenii, care se mândreau până acum câţiva ani cu biserica lor, acum se uită la ea cu tristeţe deoarece a devenit o adevărată ruină.

„Bani nu sunt, poate nici voinţă din partea autorităţilor, cine ştie. De ani buni de zile, nimeni nu a mai făcut nimic pentru ca biserica să fie reparată. Noi nu avem posibilităţi financiare că am încerca să o restaurăm din fonduri proprii. Biserica şi aşa era şubredă, însă după ce au fost făcute lucrări la drumul de leagă Gura Humorului de Suceava, structura ei de rezistenţă a fost şi mai mult şubrezită”, spune localnicul Mugurel Ţabrea.

Lipsa banilor a făcut ca biserica din Ilişeşti să ajungă într-o situaţie dramatică. Autorităţile locale au explicat că nu au fonduri necesare ce ar putea fi alocate pentru restaurarea bisericii-monument.

„Pentru a fi restaurată este nevoie de 25 de miliarde de lei vechi, echivalentul bugetului comunei pe 6-7 ani, astfel că este imposibil să facem ceva din fonduri proprii”, a declarat Florin Avasiloaie, primarul comunei Ilişeşti.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Ilisesti

Nici preotul paroh, Marius Hulpui, nu este mai optimist. Acesta a explicat că a încercat împreună cu consilierii locali din Ilişeşti să realizeze un proiect european pentru obţinerea fondurilor necesare restaurării bisericii, însă deocamdată fără niciun succes. Fondurile europene par a fi în acest moment singura opţiune viabilă de obţinere a banilor necesari pentru restaurarea şi consolidarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica – monument din Ilişeşti a fost ridicată la începutul anilor 1700 ca şi mănăstire de călugări. Aceasta a fost desfiinţată în anul 1783 de către austrieci, biserica mănăstirii devenind atunci biserică parohială.

Boierul Ionaşcu Isăcescu a fost cel care în anul 1709 a început construirea bisericii de la Ilişeşti, lăcaşul de cult fiind sfinţit în anul 1714, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Pe pisania bisericii se află următorul mesaj: „Cu vrerea tatălui şi cu agjutoriul fiiului şi cu săvârşirea sfântului duh ziditu-s-a această sfântă şi de viaţă dătătoare mănăstire de d(u)m(nea)lui Ionaşco Isăcescul biv vel medelnicer cu giupâneasa d(u)m(i)sale Alicsandra va dnia Io Niculai Alexandru Voievod, leat 7222 iuni(e) 20”.

În anul 1867, cunoscutul pictor Epaminonda Bucevschi a pictat icoanele de pe catapeteasma bisericii din Ilişeşti, iar în anul 1924, lăcaşul de cult a fost zugrăvit din banii strânşi de românii ortodocşi din America. În patrimoniul Parohiei Ilişeşti se află şi biserica luterană din sat, care a fost reabilitată şi sfinţită în anul 1990 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În acest lăcaş de cult sunt oficiate în prezent slujbele religioase ale comunităţii ortodoxe din Ilişeşti, în speranţa că vechea biserică va fi restaurată în cele din urmă.

Se pare că biserica din Ilişeşti nu va fi restaurată nici în următorii ani, existând riscul ca ea să se dărâme şi să devină doar o amintire pentru localnici. Preotul paroh nu are fonduri pentru a restura biserica, autorităţile locale din Ilişeşti şi aşa se plâng că nu le ajung banii, cele judeţene au alte priorităţi, anul viitor fiind an electoral, în timp ce finanţarea de la Ministerul Culturii a scăzut foarte mult în ultimii ani. În aceste condiţii doar o minune dumnezeiască ar mai putea salva biserica monument de la Ilişeşti.

Interesant este faptul că pentru Catedrala din municipiul Suceava, cea mai mare catedrală din provincie, Primăria Suceava a găsit mai mereu finanţare. Numai în acest an a fost alocată suma de un milion de lei, sperându-se ca în toamnă ea să fie sfinţită. Până în prezent la această imensă catedrală a fost investită suma de două milioane de euro, urmând ca pentru pictură să mai fie nevoie de alte circa 4.5 milioane de euro.  

Alte ştiri pe această temă:

Complex bisericesc de lux cârmuit de ÎPS Teodosie în Bucovina. Cum stoarce „Hapsâneanul“ 1 milion de euro de la stat pentru un lăcaş uriaş, în stil „ştefanian”

Cum încearcă ÎPS Teodosie să-şi transforme mănăstirea privată şi complexul hotelier în monument istoric

Cea mai mare catedrală din provincie va fi sfinţită în toamna acestui an

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite