Cea mai mare catedrală din provincie va fi sfinţită în toamna acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala "Naşterea Domnului" Suceava. FOTO www.orasulsuceava.ro
Catedrala "Naşterea Domnului" Suceava. FOTO www.orasulsuceava.ro

Catedrala „Naşterea Domnului” din Suceava trebuia să fie sfinţită în luna august, însă s-a amânat până în luna octombrie sau noiembrie, în funcţie de finalizarea lucrărilor. Pe lângă investiţiile făcute ar mai fi nevoie de încă două milioane de lei, pictura nefiind inclusă. Preotul paroh Petru Argatu a explicat că din cauza suprafeţei mari a Catedralei, pictura ar putea dura chiar 15 ani.

Catedrala ortodoxă „Naşterea Domnului“ din municipiul Suceava este un lăcaş de cult foarte impugnător prin dimensiunile pe care le are: lungimea de 65 metri, lăţimea de 20 metri şi înălţimea de 70 metri. Aceasta cathedrală este cea mai mare din provincie şi a doua ca mărime din ţară, dupa Catedrala Mântuirii Neamului.

Catedrala “Naşterea Domnului” din municipiului Suceava va fi sfinţită în toamna acestui an. Primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, împreună cu viceprimarul Lucian Harşovschi şi consilierii locali Geniloni Sfeclă, Gavril Vârvara, Daniel Ungurianu şi Adrian Arămescu, au vizitat catedrala şi în urma discuţiilor purtate de aceştia cu preotul paroh Petru Argatu, s-a convenit asupra faptului că slujba de sfinţire a lăcaşului de cult nu va avea loc în luna august a acestui an, după cum s-a preconizat anul trecut, ci în luna octombrie sau noiembrie, în funcţie de finalizarea lucrărilor.

După efectuarea primei sfinţiri a Catedralei “Naşterea Domnului” din municipiului Suceava se va putea oficia şi prima slujbă.

“Consiliul Local a acordat şi achitat în acest an suma de un million de lei, dar căutăm să găsim soluţii de finanţare şi în continuare, astfel încât să putem sfinţi Catedrala în acest an. Sperăm ca în această toamnă, pentru că termenul din luna august nu mai este realist, să putem să o sfinţim”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Pe de o parte, preotul Petru Argatu a explicat că este vorba de o primă sfinţire întrucât vor fi definitivate toate lucrările, mai puţin cea a picturii. Fiindcă volumul Catedralei este unul foarte mare în raport cu celelalte biserici din judeţ şi cu majoritatea celorlalte de pe cuprinsul ţării, pictura necesită un efort nu doar financiar, ci şi ca lucrare în sine.

Preotul Petru Argatu a explicat că suprafaţa care trebuie pictată este în jur de 15 mii de metri pătraţi iar cel mai bine ar fi ca aceasta să fie realizată de aceiaşi echipă. Numai că o singură echipă ar putea picta bine în jur de o mie de metri pătraţi pe an. Asta ar însemna că lucrarea de pictură poate dura în jur de 15 ani.

Anul acesta Primăria municipiului Suceava a acordat, pentru efectuarea lucrărilor, suma de un million de lei, însă după cum a explicat primarul Ion Lungu, din cauza faptului că granitul a fost cumpărat din China şi plătit în dolari, “a cam dat peste cap bugetul” pentru că cursul dolarului a crescut.

“Din banii acordaţi s-a achiziţionat pardoseala şi uşile, mai trebuie bani pentru catapeteasmă şi nu ascund intenţia, ca în luna iulie să intrăm în Consiliul Local, în măsura în care consilierii vor fi de acord, să mai alocăm nişte bani şi să finalizăm aceste lucrări care sunt într-un stadiu foarte avansat”, a declarat primarul Lungu.

Primarul i-a dat asigurări preotului paroh că vor fi făcute eforturi financiare în continuare de la bugetul local pentru continuarea lucrărilor.

Preotul Petru Argatu a precizat că catapeteasma ce va fi montată va fi provizorie pentru că urmează a se face pictura şi abia după finalizarea acesteia se va pune definitiv. Catapeteasma va fi sculptată în lemn de tei şi va fi îmbrăcată în foiţă de aur, iar icoanele vor fi din aur sau argint. Tot preotul Argatu a explicat că pentru finalizarea lucrărilor, fără pictură, ar mai fi nevoie de aproximativ două milioane de lei.

La finalizarea lucrărilor se va face o centralizare a tuturor cheltuielilor, astfel încât, după cum a spus preotul Petru Argatu, se va şti exact câte cărămâzi şi câte tone de cuie s-au folosit la construirea Catedralei “Naşterea Domnului”. 

Alte ştiri pe această temă:

Catedrala Neamului, rezistentă la cutremure de 8,5 grade, pregătită de slujbe din 2017

FOTO Comoara nepreţuită ascunsă în subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Cum a ajuns Catedrala Mântuirii Neamului de vânzare: „Cumpărătorul poate să picteze sfinţi şi îngeri cu feţe care să semene cu el“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite