Aproape 100 de ani de închisoare pentru 13 romi dintr-un sat din Suceava, care au nenorocit în bătaie doi consăteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 rromi au primit pedepse grele cu închisoarea, după ce au nenorocit în bătaie doi bărbaţi
13 rromi au primit pedepse grele cu închisoarea, după ce au nenorocit în bătaie doi bărbaţi

13 indivizi din localitatea suceveană Gulia – Dolhasca au primit pedepse grele cu închisoarea după ce în vara anului 2014 au tăbărât cu furci, topoare, răngi, pari şi cuţite, asupra a doi consăteni cu care erau în conflict. Victimele au suferit multiple leziuni, medicii stabilind că viaţa acestora a fost pusă în pericol de loviturile primite. Pedepsele primite de cei 13 agresori însumează 99 de ani de închisoare.

Tribunalul Suceava a dat o primă condamnare în cazul celor 13 indivizi de etnie rromă din Gulia – Dolhasca, care au nenorocit în bătaie doi consăteni. Astfel, inculpatul Segal Sîrbu, de 30 de ani, a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare, Gheorghiţă Sîrbu, de 46 de ani, la 10 ani şi şase luni de închisoare, Ilie Moldovan, de 40 de ani, la nouă ani şi 10 luni de închisoare, Adrian Sîrbu, de 41 de ani şi Zicu Sîrbu, de 52 de ani, la câte nouă ani şi şase luni de închisoare, Darius Dulap, de 34 de ani, la opt ani şi 10 luni de închisoare, iar inculpaţii Decebal Dulap, de 30 de ani, Dumitru Dulap, de 58 de ani, Eugen Roman, de 28 de ani, Florin Roman, de 25 de ani, s-au ales cu câte opt ani şi şase luni de detenţie.

Infracţiunile pentru care cei 10 au fost condamnaţi sunt cele de „tentativă la infracţiunea de omor”, „violare de domiciliu” şi „distrugere”. Inculpaţii Robert Constantin, de 41 de ani, Adam Sîrbu, de 48 de ani şi Vasile Sîrbu, de 39 de ani, au scăpat deocamdată de închisoare, ei primind câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu.

Judecătorii suceveni au mai stabilit că cei 13 inculpaţi trebuie să achite 2.350 de lei daune materiale, 165.000 de lei daune morale, 3.299,06 lei cheltuieli cu spitalizarea şi 13.551,8 lei cheltuieli de judecată. Decizia magistraţilor suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

La începutul lunii august 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă de omor, violare de domiciliu şi distrugere.

Din probele administrate de procurori reiese că între membrii familiei Iordache şi membrii familiei Sîrbu respectiv Dulap, există o stare conflictuală veche, de-a lungul timpului având loc mai multe „conflicte sângeroase” soldate în principal cu rănirea protagoniştilor. În data de 17 iunie 2014, partea vătămată N.I. poreclit Tărzănel, din satul Gulia, oraşul Dolhasca, lucra împreună cu D.G.C. şi D.H. la edificarea gardului împrejmuitor al proprietăţilor sale – acesta având în aceeaşi curte două imobile, o casă de locuit şi un spaţiu comercial. Cei trei au fost ajutaţi şi de părţile vătămate Vasile Iordache, de 62 de ani şi Georgel Chiriac, de 42 de ani, tatăl respectiv cumnatul lui Tărzănel.

Spre seară, în jurul orei 20.00, aceştia au terminat de lucrat, iar părţile vătămate şi muncitorii strângeau uneltele de lucru şi făceau curăţenie în curte. „Ca la un semn” membrii familiilor Sîrbu şi Dulap au pătruns fără niciun drept în curtea locuinţei lui Tărzănel, toţi fiind înarmaţi cu furci, topoare, răngi, pari din lemn şi cuţite, o parte dintre aceştia au intrat pe poarta de acces auto, iar o altă parte au intrat pe poarta pietonală.

Grupul de agresori format din inculpaţii Ilie Moldovan, Adrian Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman şi Gheorghiţă Sîrbu s-a năpustit asupra victimei Vasile Iordache, aplicându-i „cu sete” o ploaie de lovituri cu armele pe care le aveau asupra lor în diverse zone vitale ale corpului, în special la nivelul capului. Potrivit victmei Vasile Iordache, inculpatul Ilie Moldovan l-a lovit puternic în cap cu partea metalică a unei furci, moment în care s-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit la pământ.

În continuarea victima a fost lovită cu muchia toporului în zona capului de către Adrian Sîrbu, iar Eugen Roman şi Florin Roman l-au lovit de mai multe ori cu pari din lemn în diverse zone ale corpului. În acest context, profitând de faptul că Vasile Iordache era la pământ, în imposibilitatea de a se apăra, Gheorghiţă Sîrbu i-a aplicat acestuia o lovitură de cuţit în coapsa piciorului stâng. În toată acestă perioadă de timp, celălalt grup de agresori format din inculpaţii Segal Sîrbu, Zicu Sîrbu, Dumitru Dulap, Decebal Dulap, Darius Dulap, Robert Constantin, Adam Sîrbu şi Vasilică Sîrbu, s-a năpustit asupra victimei Georgel Chiriac.

Victimele au ajuns la spital mai mult moarte decât vii

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se arăta că „cele două grupuri de inculpaţi, animate de dorinţa de răzbunare, de a-i vătăma ori chiar de a-i elimina pe membrii familiei Iordache, au pătruns simultan în curtea locuinţei şi s-au năpustit, repezit asupra celor două victime”.

Victima Vasile Iordache a prezentat numeroase contuzii cu echimoze, hematoame, excoriaţii, plăgi contuze, plăgi înţepate, hemoragie subconjunctivală ochi stâng, contuzie cerebrală cu hemoragie subarahnoidiană, fractură tibie stângă, leziuni ce au fost produse prin lovire cu corpuri sau mijloace contondente şi cu un corp înţepător – tăietor. De asemenea, Georgel Chiriac a suferit contuzii cu hematoame, excoriaţii, plagi contuze, plagă înţepată, fractură craniană cu hematom extradural şi hemoragie subarahnoidiană.

Faptele inculpaţilor Ilie Moldovan, Arian Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman, Gheorghiţă Sîrbu, Zicu Sîrbu, Darius Dulap, Dumitru Dulap, Decebal Dulap şi Segal Sîrbu care în data de 17 iunie 2014, în jurul orei 20.00, au pătruns fără drept înarmaţi cu obiecte contondente în curtea locuinţei părţii vătămate N.I. şi au exercitat  cu intenţie acte de violenţă grave, repetate şi de mare intensitate asupra victimelor Vasile Iordache şi Georgel Chiriac, aplicându-le multiple lovituri de obiecte contondente, în zone vitale ale corpului, în special în zona capului, cauzându-i leziuni grave ce au necesitat pentru vindecare un număr de 65 – 75, respectiv 75 – 85 de zile de îngrijiri medicale, întrunesc elementele constitutive infracţiunilor de violare de domiciliu şi tentativă la omor calificat.

Fapta inculpaţilor Ilie Moldovan şi Darius Dulap care la data de 17 iunie 2014 au provocat cu intenţie însemnate distrugeri autoturismelor părţii vătămate N.I. cauzând un prejudiciu estimat la suma de 2.000 de lei constituie elementele constitutive ale infracţiunii de distrugere.

Fapta inculpaţilor Robert Constantin, Vasile Sîrbu şi Adam Sîrbu de a pătrunde înarmaţi şi fără niciun drept în curtea locuinţei părţii vătămate N.I. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de violare de domiciliu.

Alte ştiri pe această temă:

Bătaie cu sticle sparte într-un bar din Gara Bârlad. Jucătorii de  păcănele, gata să-şi taie gâtul pentru o datorie

Trei tineri au ajuns la spital după ce au fost bătuţi cu bâtele. Pentru că nu au răspuns la salut „A venit unul călare şi ne-a culcat cu bâta la pământ”

Primarul comunei Dobromir, lovit de doi bărbaţi mascaţi, în faţa casei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite