Concedieri masive la combinatul chimic din Slobozia controlat de Ioan Niculae. 600 de angajaţi, daţi afară până la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii combinatului chimic din Slobozia, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, au anunţat concedierea colectivă a 600 de angajaţi. Procesul se va finaliza în luna august a acestui an.

Potrivit informaţiilor oficial, compania Chemgas care deţine combinatul chimic din Slobozia şi controlată de omul de afaceri Ioan Niculae a anunţat începerea procedurilor privind concedierea colectivă a 600 de angajaţi. Astfel, au fost trimise notificări oficiale către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa prin care reprezentanţii companiei Chemgas anunţă realizarea acestui demers.

Documentele oficiale transmise către cele două instituţii arată că procedura concedierii colective va debuta pe data de 21 iulie 2017 şi se va încheia pe data de 21 august 2017. „Am primit o notificare cu privire la deschiderea procedurii de concediere colectivă la combinatul din Slobozia” declar Dan Petcu, director adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa.

Val de procese în instanţă

Istoria concedierilor colective de la Chemgas a început anul trecut, mai exact în luna februarie 2016, când reprezentanţii societăţii au anunţat că vor lăsa fără locuri de muncă 450 de angajaţi. Procesul a continuat câteva luni mai târziu, când alţi 200 de oameni au fost daţi afară.

Deşi oamenilor le-au fost promise plata salariilor restante, acest demers nu a fost pus în practică. În vara anului trecut, 300 dintre angajaţii concediaţi au demarat un proces colectiv privind neachitarea salariilor, pe rolul Tribunalului Ialomiţa. Bombardaţi de procese, reprezentanţii companiei le-au promis angajaţilor care i-au adus în faţa instanţei faptul că îi vor reangaja dacă renunţă la procese. Mulţi dintre aceştia şi-au retras plângerile depuse la Tribunalul Ialomiţa, însă s-au trezit din nou că trebuie să muncească fără a primi bani.

Istoria unui eşec

Până înainte de 1989, combinatul chimic din Slobozia, denumit Amonil, era cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din zona Bărăganului. Mai mult, la vremea respectivă combinatul era cel mai mare angajator al oraşului Slobozia, peste 2.000 de oameni cu drept de muncă desfăşurându-şi activitatea pe platforma industrială. Declinul societăţii a început însă după anul 1990, odată cu privatizarea Amonil. Rând, pe rând liniile de producţie au început să scadă, iar numărul angajaţilor concediaţi să crească.

În anul 2009, combinatul Amonil a pierdut principalele active în favoarea Chemgas Holding Corporation, o firmă din grupul Inter-Agro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Datele arată că reprezentanţii Chemgas au investit 37 de milioane de euro pentru modernizarea şi reparaţia instalaţiilor cu ajutorul cărora se producea îngrăşământul chimic. Cu toate acestea, ANAF a declarat în 2013 combinatul chimic al Chemgas cel mai mare datornic al judeţului Ialomiţa către bugetul de stat. Datele ANAF arătau că la debitele societăţii la data respectivă erau de 8,5 milioane de lei.

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite