Cel mai bogat fermier din Bărăgan, condamnat la închisoare cu executare. Cât va sta după gratii Ştefan Poienaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Poienaru, patronul Agrofam, condamnat la închisoare cu executare FOTO the-european-times.com
Ştefan Poienaru, patronul Agrofam, condamnat la închisoare cu executare FOTO the-european-times.com

Unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Bărăgan ajunge după gratii. Ştefan Poienaru, fondatorul imperiului agricol Agrofam Holding Feteşti, a fost condamnat la 4 ani şi 7 luni de închisoare cu executare.

Conform independentonline.ro, Curtea de Apel Bucureşti a dat o sentinţă definitivă în ampla anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie ce-l viza pe latifundiarul ialomiţean Ştefan Poienaru-Agrofam. După aproape 7 ani de la debutul cercetărilor, magistraţii din Capitală au decis ca Poienaru să ajungă la închisoare. El a fost condamnat la 4 ani şi 7 luni de închisoare cu exectuare. În urmă cu 10 ani, conform revistei Forbes, Poienaru avea o avere cifrată la 16-17 milioane de euro. Compania din Feteşti a fost fondată la începutul anilor 90 şi de atunci, afacerile au fost extinse. Poienaru nu doar că a cultivat zeci de mii de hectare de terenuri agricole, dar  s-a implicat şi în creşterea animalelor, a plantat viţă de vie, şi-a deschis un abator şi chiar un brand propriu: Vinul de viaţă lungă.

Problemele cu legea au început însă în urmă cu câţiva ani. Dosarul penal deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie-Structura Centrală pe numele lui Ştefan Poienaru şi a fiicei acestuia, Ecaterina Maria Traicu, vizează fapte de «înşelăciune», «complicitate la înşelăciune», «fals în declaraţii» şi «prezentarea de documente nereale ce au avut ca efect obţinerea pe nedrept de fonduri europene». Procurorii DNA au stabilit faptul faptul că prin infracţiunile comise, Ştefan Poienaru a creat un prejudiciu de peste 3,8 milioane de lei, relatează independentonline.ro.

Ce spun procurorii DNA

În 2015, Ştefan Poienaru a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, alături de fiica sa pentru ilegalităţi cu fonduri europene. Dosarul a fost trimis atunci magistraţilor de la Tribunalul Călăraşi.

Conform comunicatului DNA, Ştefan Poienaru, administrator al SC Agrofam Holding SRL şi S.C. Agrofam Prod SRL este acuzat de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, în sarcina agricultorului s-a mai reţinut şi complicitate la înşelăciune, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de înşelăciune şi participaţie improprie la fals în declaraţii.

Conform procurorilor DNA, Maria-Ecaterina Văleanu-Traicu, fiica lui Poienaru, asociat unic al S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor este cercetată pentru folosirea sau prezentarea cu-rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei şi înşelăciune.

A simulat o licitaţie

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că în intervalul 17 august 2009-3 septembrie 2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, Poienaru, în calitate de administrator al S.C. Agrofam Prod SRL a sprijinit-o pe Maria Ecaterina Văleanu-Traicu “să manipuleze procedura de achiziţii, prin simularea unei proceduri de licitaţie pentru achiziţionarea de echipament, obţinând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene şi bugetul naţional, în cuantum de 3.838.000 lei.

De asemenea, a sprijinit-o să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorităţii contractante şi în baza cărora aceasta din urmă a obţinut suma de bani respectivă.

“Cercetările desfăşurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanţat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziţionat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite”, se precizează în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Adeverinţă neconformă cu realitatea

În luna aprilie 2013, mai spun procurorii, Poienaru, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenţie, a determinat o persoană să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi documente inexacte, cu scopul de a obţine pe nedrept fonduri europene şi din bugetul naţional, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafaţă de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deţinea în mod legal.

“În aceeaşi perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ştefan, cu intenţie, a determinat aceeaşi persoană să se prezinte şi să declare, în mod nereal, în faţa reprezentanţilor legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deţine legal şi exploatează pe raza acelei localităţi o suprafaţă agricolă substanţial mai mare decât cea reală.

Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverinţe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călăraşi”, au stabilit procurorii anticorpţie.

Sechestru pentru recuperarea prejudiciului

În cauză, anchetatorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei şi valută, prezente şi viitoare, existente în conturile celor doi, până la concurenţa sumei de 3.838.000 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a anunţat DNA.

Vă mai recomandăm şi:

Soluţia pentru traficul din Capitală. Nicuşor Dan propune finanţarea prin PNRR a 8 tronsoane de cale ferată metropolitană - HARTA LINIILOR

Incident fără precedent. Mirela Vaida a fost atacată în direct de o femeie complet dezbrăcată VIDEO

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite