VIDEO  Unitate militară din Slatina, demolată pentru a face loc unui cartier nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele grele demolează una după alta clădirile fostei UM 01217 din Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)
Utilajele grele demolează una după alta clădirile fostei UM 01217 din Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)

La Slatina se află în fază avansată una dintre cele mai ambiţioase acţiuni ale municipalităţii de după 1990. Este vorba despre demolarea clădirilor fostei Unităţi Militare 01217 din localitate, al cărei teren de 11,7 hectare a devenit proprietatea autorităţilor locale în 2012. Zi după zi, clădirile aflate în perimetrul menţionat sunt puse la pământ de utilaje grele. În maximum cinci ani, aici va fi amenajat cel mai nou cartier al urbei.

Demolarea clădirilor aflate pe terenul de aproape 12 hectare al fostei Unităţi Militare 01217 din Slatina a prins avânt la începutul acestui an, debutul lor având loc în noiembrie. De atunci şi până în prezent, o serie de imobile din perimetrul amintit au devenit deja istorie. Locurile unde militarii infanterişti ai fostei UM 01217 îşi păstrau vestoanele şi armele au fost puse la pământ, la fel şi o parte dintre depozitele pentru muniţii şi autovehicule militare. Aflat în imediata apropiere a gării din localitate, terenul cu pricina - încadrat de străzile Tunari, Cireaşov şi blvd. Alexandru Ioan Cuza - a reprezentat un ţel iniţial aproape imposibil de atins, reprezentanţii autorităţilor locale făcând potecă ani la rândul la Guvern şi la Ministerul Apărării Naţionale pentru a intra în posesia terenului fostei unităţi militare, închisă în primii ani de după 2000. Într-un final, la finele lui 2012, a avut loc şi predarea oficială a terenului către diriguitorii Primăriei Slatina.

Predarea terenului nu a reprezentat însă un gest „moca” al celor de la Ministerul Apărării, ci a fost însoţită de condiţii din partea oficialilor M.Ap.N. Astfel, autorităţile din Slatina şi-au asumat angajamentul ca, în termen de cinci ani de la predarea terenului, să amenajeze aici un nou cartier în cadrul căruia vor fi construite locuinţe, dintre care 48 va trebui să revină angajaţilor M.Ap.N. din judeţ. În plus faţă de unităţi locative, pe terenul fostei UM 01217 vor mai fi amenajate zone de agrement, spaţii verzi şi comerciale. De asemenea, municipalitatea trebuie să reabiliteze complet clădirea Cercului Militar al Ministerului Apărării de pe strada Ionaşcu. 

Anul acesta încep licitaţiile pentru amenajările din noul cartier

Reprezentanţii municipalităţii sunt optimişti că vor reuşi să realizeze tot ceea ce au promis în protocolul cu Ministerul Apărării.

„Avem planuri serioase cu acest teren destul de mare pentru un oraş precum Slatina. Am început acţiunile de demolare ale clădirilor din acest perimetru în luna decembrie şi ne-am impus să finalizăm operaţiunea, inclusiv dezafectarea terenului de toate resturile, până la începutul lunii martie a.c., deci - în această primăvară. Apoi va urma o a doua etapă la fel de importantă ca prima, şi aici mă refer la demararea licitaţiilor pentru amenajarea proiectelor pe care le-am avut în vedere cu acest teren încă de la început: un parc generos, spaţii comerciale, locuinţe”, a declarat edilul Minel Prina.

Nu toate clădirile de pe terenul fostei UM 01217 vor fi demolate. Vor fi păstrate câteva clădiri – trei la număr, acestea urmând să fie reamenajate pentru a găzdui o grădiniţă pentru copii şi un loc pentru „seniori” – pensionarii din municipiu.
 

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

Primăria Slatina, păsuită încă trei ani de Ministerul Apărării în schimbul cu terenul UM 01217

FOTOGALERIE  Primăria Slatina dă lovitura şi primeşte terenul fostei Unităţi Militare 01217

Boom imobiliar la Slatina: Primăria a bătut palma cu Ministerul Apărării pentru aproape 12 ha. din terenul fostei Unităţi Militare 01217

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri