VIDEO Experta în flori care ştie secretele celor care conduc ţara. „Vă spun sincer că atunci am stat pe după pomi să văd reacţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Any Chira (dreapta), la lucru
Any Chira (dreapta), la lucru

Any Chira, o specialistă în flori care locuieşte în Bucureşti, predă cursuri de artă a aranjamentelor florale pentru toţi cei care vor să-şi deschidă afaceri sau sunt pur şi simplu pasionaţi de domeniu.

Aşa cum în industria modei o mână de artişti dictează tendinţa ţinutelor pe care oameni din întreaga lume le vor purta într-un anumit sezon, în lumea florilor se întâmplă acelaşi lucru. Aşii acestui domeniu sunt Gregor Lersch, Preston Bailey, Joe Guggia, Klaus Wagener şi Kristine Banta.

De câţiva ani încoace, în România meseria de „florist“ s-a desprins de ideea de florăreasă de stradă. Românii au descoperit că felul în care oferi o floare îţi poate deschide uşi importante în viaţă sau din contră. Any Chira (41 de ani) de fel din Slatina, dar stabilită de la terminarea facultăţii la Bucureşti, este designer floral şi director artistic la una dintre cele mai cunoscute florării din România, cu magazine în marile oraşe din ţară. Este creierul din spatele aranjamentelor florale pe care le putem admira la Cotroceni sau la Patriarhie, cu ocazia evenimentelor importante organizate de aceste instituţii. În glumă, spune că deţine unul dintre secretele Patriarhului (crizantemele ivoire), dar şi secretul preşedintelui (florile albe) sau pe cele ale lui Călin Popescu Tăriceanu (preferă cumpărarea trandafirilor roşii).

Se plictisise să împartă banii altora

Any este absolventă de Politehnică, specialist în domeniul petrolului, doar că părinţii i-au interzis să plece, la finalizarea cursurilor, pe o plaformă petrolieră. „N-aveam ce să caut eu acolo printre bărbaţi. Aşa mi-a zis taică-miu“, spune Any. S-a angajat mai întâi la Poştă, unde după doar câţiva ani se plictisise să „împartă banii altora“ şi a decis să-şi dea demisia „într-o luni“. Marţi deja era angajată într-o florărie deşi, spune ea, nu avea nicio legătură cu acest domeniu.

Principalele etape în realizarea unui buchet, explicate de Any Chira FOTO Diana Frîncu

any chira florist foto arhiva personala

Nimeni nu i-a arătat ce şi cum, doar i s-a explicat că trebuie să aşeze florile „în spirală“.  S-a întâmplat însă ca într-o pauză de lucru să descopere în florăria unde lucra atunci multe cărţi în domeniu, majoritatea în germană, limbă pe care nu o cunoştea. Cu dicţionarul a descifrat pagină cu pagină până a învăţat secretele marilor artişti germani. Totuşi, până să devină stăpâna atelierului şi a florilor, a trecut prin experienţe pe care le va ţine minte toată viaţa.

„N-am cum să uit cum a fost când am rămas eu singurică cu 20 de trandafiri galben Sfinx şi cu 20 de trandafiri roşii Grand Prix, erau 19 trandafiri la naşă, 19 trandafiri la mireasă şi câte o cocardă la fiecare. Sfinxul, spre nenorocirea mea, între cap şi primul nod este foarte casant şi s-au rupt. S-a învârtit tot atelierul cu mine, nu mai aveam nicio altă floare în plus, nu aveam şofer care să meargă să cumpere şi am înebunit“, povesteşte Any. Un astfel de moment face diferenţa între o florăreasă şi un specialist. În mod normal trandafririi ar fi fost aruncaţi, doar că Any a improvizat o tijă pe care a introdus-o într-o eprubetă. Este o tehnică specială, care a salvat fotografiile de nuntă ale unei mirese care aştepta într-un parc din Bucureşti aranjamentele din trandafiri comandate. „Vă spun sincer că atunci am stat ascunsă pe după pomi să văd reacţia miresei şi a naşei. N-am plecat acasă până n-am ştiut eu că e bine“, îşi aminteşte Any Chira.

any chira florist foto diana frincu.

Cum devii florist expert

De la acel moment au trecut şapte ani, timp în care Any a urmat cursuri de florist, iar acum a devenit trainer în domeniu. Primul mare succes l-a avut în 2012, când a lansat prima sa colecţie de aranjamente florale, pentru că aşa cum se întâmplă în modă, şi în această lume a florilor există colecţii ale marilor designeri, în funcţie de sezoane. „Colecţia mea din primăvara anului 2012 s-a vândut cel mai bine. Eu studiam atunci foarte mult stilul german şi am combinat florile naturale cu flori naturale uscate“, spune Any Chira.

any chira florist foto diana frincu.

Cursanţii care vor să studieze împreună cu Any Chira vor să-şi deschidă propria afacere. Ca în orice meserie trebuie să porneşti de jos, altfel nu ai pe ce să construieşti, spune Any. Iar de jos în această lume aparte este coolerul, o încăpere unde temperatura este constant rece, în care se ţin la păstrare florile.

Buchetul care stă singur

În arta florilor, spune Any, trebuie mai întâi să ştii ce ai în mână, să ştii că florile se împart în mai multe categorii în funcţie de textura tijei: lemnoasă, semilemnoasă, moale sau toxică, pentru că fiecare tip de plantă în parte se taie, întreţine şi se resuscitează într-un fel anume şi cu un anume tip de substanţe. Orice greşeală poate duce la distrugerea iremediabilă a florilor.

any chira florist foto diana frincu.

Marea provocare a unui florist este ca buchetul realizat în mod profesionist să stea singur în picioare, dar această tehnică a îmbinării florilor în buchet cu tijele aşezate în spirală şi tăiate la acelaşi nivel se învaţă doar după multe nopţi pierdute în atelier. Este dovada că florile principale şi elementele de decor au fost perfect echilibrate.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite