Alegerea Laurei. A devenit artist floral, după o carieră de top în domeniul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Drăghici, fost director de sucursală bancară Foto arhivă personală
Laura Drăghici, fost director de sucursală bancară Foto arhivă personală

După 19 ani în domeniul bancar, Laura Drăghici a decis că trebuie să facă ceva pentru a merge din nou cu plăcere la muncă. Din pasiune pentru flori, a început să facă aranjamente ieşite din comun, bijuterii şi pălării cu flori, iar acum este unul dintre puţinii florişti români atestaţi internaţional.

Pe vremea când era copil, Laura Drăghici (41 de ani) îşi dorea, în mod atipic, să devină nu medic, poliţist sau învăţător, cum visează majoritatea copiilor, ci lucrător în bancă, domeniu prea puţin cunoscut atunci în România. „Totul a pornit de la carnetele CEC de acasă. Mă jucam cu ele, le studiam îndelung, făceam tot felul de jocuri. Mi se părea o lume foarte interesantă pe care am decis ca, atunci când voi fi mare, să o descopăr de una singură“, povesteşte femeia, care nu a lăsat ca dorinţa din copilărie să rămână un simplu vis.

În urmă cu 19 ani, a intrat în domeniul bancar, pe treapta cea mai de jos, secretară, şi apoi, etapizat, până la funcţia de director de sucursală. De altfel, a lucrat doar în două bănci, iar ultimii ani în domeniu au fost numai în poziţii de top management. „A fost o carieră solidă şi frumoasă, construită cu paşi mici, dar serioşi, aşa cum încerc să fac toate lucrurile din viaţa mea“, spune Laura Drăghici.

În 2012, însă, viaţa plină de satisfacţii profesionale a încercat un declic, iar Laura a simţit că munca sa a devenit una de robot. „Am stat ceva timp să mă gândesc ce trebuie să fac mai departe şi am decis că a sosit momentul să devin stăpânul timpului meu. Dar mai ales să dau cât mai mult din el copilului meu şi familiei mele“, povesteşte fostul director de bancă cum a decis să renunţe la un job bine plătit şi, teoretic, plin de realizări.

De la consultanţă la flori

Pentru început, şi-a luat un răgaz de odihnă, ba chiar de somn, iar pentru a se relaxa, în acea perioadă a urmat un curs online de aranjamente florale. A fost mai mult o introducere teoretică în lumea florilor, dar Laura a găsit acolo „supapa“ de care avea nevoie pentru a-şi pune ordine în gânduri.

„Şi când eram la bancă aveam în permanenţă flori, flori pe care deseori mi le cumpăram singură pentru că nu mi se pare nimic ciudat în asta. Ei bine, după ce am renunţat la jobul în bancă, mi-am cumpărat tot felul de materiale, de recipiente şi de flori şi am început să fac aranjamente pentru a mă deconecta. Tot atunci am luat decizia de a-mi deschide o firmă de consultanţă financiară, aveam experienţa necesară şi, de asemenea, cunoşteam şi foarte multe persoane, oameni de afaceri care ar fi avut nevoie de sfaturile mele“, explică ploieşteanca decizia luată în 2013.

Laura Drăghici din Ploieşti - atelier de flori design Foto Dana Mihai

Doar că viaţa a avut cu totul alte planuri pentru ea. Într-o zi, pe când îi ducea unei prietene un aranjament floral realizat de ea, din flori galbene şi mov, a fost abordată pe stradă de cineva care a întrebat-o de unde l-a cumpărat şi, când a aflat că este făcut de ea, i-a cerut să i-l vândă. Femeia şi-a dat seama că ar putea să vândă buchetele realizate din inspiraţia sa, astfel că ideea firmei de consultanţă financiară a fost abandonată definitiv.

„Am început să mă interesez foarte serios despre acest domeniu şi am văzut că în România nu există foarte mulţi specialişti. Aşa că am decis să urmez nişte cursuri predate de oameni cu experienţă în domeniu, care să mă ajute să devin un florist aşa cum văzusem că există în străinătate. Cred că dacă faci lucrurile după ureche se vede“, povesteşte Laura Drăghici.

Cursurile de specializare le-a făcut la Cluj

Stor, unul dintre puţinii specialişti în domeniu din România, care i-a devenit şi mentor, dar şi cu alţi florişti renumiţi din alte ţări. În urma unei specializări cu Gregor Lersch, o somitate în domeniul floral, Laura a obţinut şi titlul de florist profesionist, unul dintre puţinii din România şi singurul din Ploieşti.

„În 2014, pentru a putea profesa efectiv în România, a trebuit să fac şi un curs de florar decorator, care aproape că nu are legătură cu nivelul la care a ajuns arta florală la nivel mondial. Dar, fără acesta, recunoscut de ministerele în domeniu, nu poţi lucra, chiar dacă ai specializări internaţionale“, spune floristul.

Accesorii pentru evenimente speciale

În mod firesc, următorul pas după cursuri a fost deschiderea unui atelier de artă floristică în Ploieşti, un loc unde atât Laura, cât şi clienţii sau doar simplii trecători evadează dintr-o dată dintr-un gri cotidian într-un loc plin de delicateţe, culoare, creativitate şi inventivitate.

Spre deosebire de o florărie obişnuită, în buticul Chic Fleuriste al Laurei, toate florile, chiar şi cele mai mici şi timide, sunt puse în valoare sau devin parte a unor aranjamente spectaculoase în care lemnul, frunzele pădurilor, ardeii iuţi şi florile pot coexista într-o armonie vizuală deplină.

Laura Drăghici din Ploieşti - atelier de flori design Foto Dana Mihai

Tot aici, florile pot deveni „pereţi“ florali unicat, dar şi pălăriuţe cochete, cercei, coliere şi chiar inele, pentru evenimente speciale.

„Pentru mine, florile sunt o zonă magică ce poate fi transformată cu imaginaţie şi inventitate în aproape orice îţi doreşti. Sunt foarte încântată când întâlnesc clienţi care ştiu exact ce vor. De exemplu, s-a întâmplat ca, organizând o nuntă, mireasa să nu fie foarte interesată de aranjamente sau de buchete. În schimb, mirele avea o idee foarte clară despre cum să arate acest eveniment şi ştia exact ce flori îşi doreşte pentru mireasa lui. Mi-ar plăcea ca florile mele să aducă mai mult romantism în vieţile oamenilor“, explică Laura cu pasiune, ca de fiecare dată când vorbeşte despre flori.

Din păcate, materia primă provine majoritar din Olanda, pentru că florile sunt de foarte bună calitate, iar modul în care sunt îngrijite permite o viaţă mai lungă, esenţială pentru aranjamentele unicat din atelierul Laurei. În schimb, de multe ori, acestora li se adaugă elemente inedite din natură, de la crenguţe până la diverse plante culese din păduri sau de pe marginea drumului, lână, grâu încolţit, fructe şi chiar legume. De asemenea, pentru a concepe aranjamentele, Laura apelează deseori şi la pistolul de lipit sau la bormaşină.

Workshopuri pentru persoane cu joburi stresante

Schimbarea i-a adus Laurei liniştea şi timpul liber pe care spera să le obţină, dar şi bucuria de a veni din nou la „serviciu“. Este şi motivul pentru care organizează deseori, în Ploieşti, workshop-uri de două-trei ore în care persoane cu joburi stresante vin să înveţe din tainele aranjamentelor florale, iar la final, pot pleca acasă cu creaţiile lor.

Pe aceeaşi temă:

Olga Panaete, cea mai cunoscută florăreasă a Piteştiului: „Plantele, ca şi oamenii, sunt sensibile la muzică“

Profesoara de „florărit” dezvăluie câteva secrete ale aranjamentelor reuşite: „Combinaţia de roşu şi alb este depăşită”


 


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite