VIDEO  Cinematograful “Victoria” din Slatina, reabilitat şi redat locuitorilor până la finele lui 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinema “3în1”, aceasta este noua destinaţie a cinematografului “Victoria” din Slatina, închis cu puţin înainte de anul 2000. Deoarece a funcţionat într-o clădire monument istoric din Centrul Vechi al urbei, autorităţile locale au făcut tot posibilul să readucă imobilul, cu tot cu specificul său, în peisajul oraşului. Până la finele anului viitor, obiectivul va fi transformat în cinema, sală de şedinţe şi sală de expoziţii, totul pe bani europeni.

Locuitorii municipiului Slatina vor avea un al doilea cinematograf funcţional până la finele anului viitor. Cel puţin aşa promit autorităţile locale, care au reuşit să convingă Guvernul Norvegiei să sprijine financiar reabilitarea şi modernizarea fostului cinematograf “Victoria”, cel mai vechi din oraş şi chiar din judeţ, construit în ultimele decade ale secolului XIX şi folosit ca sală de cinema din anii ’70. Reprezentanţii municipalităţii au îndeplinit toate cerinţele solicitate de către partea norvegiană şi, acum, aşteaptă să fie chemaţi pentru a semna contractul de finanţare. Ulterior, vor fi demarate procedurile pentru organizarea licitaţiei care va stabili firma sau firmele ce se vor ocupa de transformarea totală a fostului cinematograf, lăsat în paragină din 1998.

vor fi nevoiţi să plătească lucrarea de la bugetul propriu.

“Am îndeplinit toate condiţiile şi am răspuns tuturor solicitărilor părţii norvegiene care va finanţa acest proiect, dar şi partenerilor noştri în derularea acestui proiect. Aşteptăm acum doar ca să fim chemaţi pentru a semna contractul şi, apoi, vom lansa imediat proiectul în execuţie cu tot ce implică, inclusiv organizarea licitaţiei pentru stabilirea firmei ce îl va pune în practică. Este un stres şi pentru noi deoarece contractul prevede faptul că, dacă lucrarea nu va fi terminată până la finele anului 2015, atunci vom plăti noi contravaloarea investiţiei de la bugetul local, iar asta nu ne convine deloc. (…) Vorbim despre un proiect inedit, nu ştiu dacă mai există în altă parte la noi în ţară ce se va face la Slatina pe acest proiect: podeaua sălii de cinema/şedinţe va fi una mobilă şi se va rabata, transformându-se în pereţi laterali pentru a permite expunerea de picturi şi alte lucrări artistice”, a declarat edilul Minel Prina.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat deja de Consiliul Local, reabilitarea cinematografului “Victoria” va presupune: modernizarea sălii de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), montarea a două centrale termice pe gaz, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare. Sala de cinema va avea o capacitate de 75 de locuri la parter şi 25 de locuri la balcon, accesul urmând să fie asigurat prin foaier - la parter, iar la etaj - prin hol şi casa scării. 

Proiectul de reabilitare şi modernizare a fostului cinematograf slătinean are o valoare de aproximativ 6,3 milioane lei şi va fi finanţat de Guvernul Norvegiei, prin intermediul Ministerului Culturii, în cadrul unui Program numit “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”. Pentru a putea obţine finanţarea dorită derulării proiectului, municipalitatea autohtonă a încheiat un parteneriat cu un ONG străin numit “Evris Foundation" din Islanda, care va fi co-organizator al evenimentelor ce se vor desfăşura la “Atelierul inter-cultural Victoria”, cum va suna noul nume al fostului cinematograf.
 

Vă mai recomandăm:

Cinematograf din anii ‘30, modernizat pe fonduri europene la Slatina

FOTO Cinematograful “Victoria” din Centrul Istoric al Slatinei, readus la viaţă după aproape un sfert de veac

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite