FOTO  Cinematograful “Victoria” din Centrul Istoric al Slatinei, readus la viaţă după aproape un sfert de veac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a zăcut uitat în Centrul Istoric al municipiului Slatina, fostul cinematograf “Victoria” din imediata vecinătate a sediului Parchetului şi Judecătoriei va fi reamenajat de către municipalitate. Acesta va avea o dublă funcţiune: cinematograf, dar şi sală de şedinţe. Inclusiv Consiliul Local îşi va desfăşura aici şedinţele la finalizarea reabilitării, după neinspirata iniţiativă de a le muta pe Dealul Grădişte.

Fostul cinematograf “Victoria” se află în proprietatea Primăriei Slatina din 2010, după ce a fost preluat, cu mari eforturi, de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) „România Film” din Bucureşti. Diriguitorii municipalităţii intenţionează să readucă la viaţă locul cu pricina, atât de căutat de slătineni înainte de 1990, cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene. În ultimă instanţă, dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci se va apela chiar la fonduri de la bugetul local.

Potrivit planurilor şefilor primăriei slătinene, locul (acum degradat, n.a.) ar urma să îndeplinească o dublă funcţiune: cinematograf, dar şi sală de şedinţe/conferinţe de presă. Astfel, la finalul lucrărilor, aici se vor desfăşura pe viitor şedinţele Consiliului Local, care vor fi mutate, din fericire, din sediul Casei Căsătoriilor de pe Dealul Grădişte, loc ce a îngrădit enorm accesul cetăţenilor la deciziile în ce-i priveşte deoarece în actualul loc de derulare a şedinţelor Consiliului Local se ajunge doar cu maşina sau taxiul din cauza amplasamentului său izolat. Din acest motiv, la şedinţele de până acum ale “parlamentului local” (şi cele care vor avea loc până la terminarea lucrărilor la obiectivul menţionat, n.a.) participă numai consilierii locali şi o parte din angajaţii Primăriei şi instituţiilor direct subordinate - fără cetăţeni, lucru total impropriu, ca să nu folosim un alt cuvânt mai adecvat unei asemenea situaţii.

În plus, tot în incinta viitorului cinema “Victoria” vor avea loc şi conferinţele de presă ale reprezentanţilor primăriei, care, în prezent, se desfăşoară tot pe Dealul Grădişte. Şi tot aici vor avea loc şi alte dezbateri ale diriguitorilor Primăriei cu cetăţenii, consultări în privinţa anumitor proiecte importante pentru dezvoltarea urbei etc.

Primarul Slatinei: “Va rămâne cinematograf”

Edilul Slatinei, Minel Prina, a explicat planurile pentru imobilul fostului cinema “Victoria”: “Deocamdată suntem în fază incipientă în ce priveşte revitalizarea acestui proiect, respectiv readucerea în prim-plan a fostului cinematograf <Victoria> din Centrul Istoric. Nu ne vom mulţumi doar cu reamenajarea fizică integrală a imobilului, dar vrem să-i redăm strălucirea de altădată, precum şi o tuşă de nou. Va rămâne cinematograf, dar, simultan, aici vom putea organiza diverse dezbateri cu cetăţenii, conferinţe de presă, inclusiv şedinţele Consiliului Local vrem să le mutăm aici pentru a fi mai aproape de locuitorii urbei”.

Slătinenii par şi ei mulţumiţi că reprezentanţii primăriei şi-au adus aminte de fostul cinematograf din partea "de jos" a oraşului, dar cer ca imobilul să-şi păstreze neapărat fosta funcţiune de cinema. "Este excelent că şi-au aminte că au existat cinematografe şi în Centrul Vechi, mai ales că <Victoria> a fost un cinematograf foarte îndrăgit de mulţi slătineni, alături de <Lumina>. Pot moderniza acest loc şi să îl redea slătinenilor pentru că şi în această zonă a oraşului locuiesc mulţi cetăţeni cu drept de vot din Slatina şi ar vrea să aibă un cinematograf al lor, cum era înainte de 1989. Dacă îşi vor bate joc cum au făcut cu cinematograful <23 August>, unde am auzit de la fiul meu că au făcut nişte micuţe, cu scaune înghesuite de nici nu zici că e sală de cinema, ci orice altceva, atunci e păcat de banii pe care îi vor cheltui", şi-a spus părerea un locuitor al urbei de pe Olt, Sorin Teodor.

Studiul de fezabilitate aprobat recent în cadrul Consiliului Local prevede modernizarea sălii propriu-zise a cinematografului, a sălii de proiecţie, a camerei cu balcon de la etaj şi a casei de bilete de la parter. Vor fi montate două centrale termice pe gaz şi se vor reface instalatiile termice, electrice şi sanitare. Sala de cinema va avea o capacitate de 75 de locuri la parter, la care se adaugă încă 25 de locuri la balcon. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 5.746.000 lei, iar durata realizării ar fi, pe hârtie, de 15 luni.

Ce urmăreşte Primăria

Modernizarea cinematografului “Victoria” are loc în contextul reabilitării întregului perimetru în care se află Centrul Istoric din municipiul Slatina, proiect în valoare de 78 miliarde lei vechi demarat în vara anului trecut şi care se va finaliza până la 28 august a.c. Autorităţile locale speră că modernizarea cinematografului menţionat să ducă la revitalizarea Centrului Vechi, după ce, în ultimii doi ani, au fost “readuse la viaţă” prin lucrări ample sediile istorice ale Primăriei, Poliţiei Locale şi fostei cancelarii a Şcolii generale nr. 1 (loc unde a funcţionat prima şcoală din oraş în anul 1921, n.a.).

Astfel, reprezentanţii municipalităţii speră ca proprietarii celor aproape 120 de case istorice din Centrul Vechi să se simtă impulsionaţi de schimbarea “la faţă” a zonei şi să demareze, la rându-le, lucrări de reamenajare a imobilelor degradate pe care le deţin în această zonă aparte a Slatinei astfel încât, pe ansamblu, economia şi oraşul să înceapă să aibă aibă de câştigat de pe urma cartierului ce datează de la începutul anilor 1900. Deocamdată, primăria lucrează la caietul de sarcini al licitaţiei ce va fi organizată pentru reabilitarea cinematografului “Victoria”.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite