Slatina: Au adus bucuria căluşului în Piaţa Zahana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele de Rusalii cetele de căluşari colindă judeţul Olt. La oraş căluşarii colindă străzile şi se opresc în locurile aglomerate pentru a oferi un adevărat spectacol trecătorilor.

„Venim în fiecare an, de Rusalii la Slatina să jucăm căluşul”, a spus Marian Pavel căluşar din Brâncoveni. Vedeta grupului de căluşari din Brâncoveni a fost o fetiţă de şase ani care joacă căluşul la fel de bine ca şi cei cu experienţă.
La sate, cetele de căluşari respectă tradiţia şi merg din casă în casă. Aceştia sunt primiţi de oameni cu apă, sare, frunze de nuc, pelin şi usturoi. Cei cu dare de mână le dau căluşarilor şi bani.
„Sâmbătă seara s-a depus jurământul în curtea unui sătean. Şi în zilele de Rusalii, duminică şi luni, căluşarii, în cete de câte 7-8 colindă judeţul. În momentul când ajunge formaţia de căluşari în curtea oamenilor, aceştia îi aşteaptă cu o găleată cu apă, o farfurie cu sare, frunze de nuc, pelin şi usturoi. Cine are plăcerea mai dă şi bani“, a spus George Ghiţă, coregraful formaţiei de căluşari de la Osica de Jos.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite