„Procesul poliţiştilor“ de la Olt se reia cu aceiaşi actori, dar cu un alt judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
melania renghea

Scandalul sexual ce a zguduit Poliţia Olt şi chiar instituţia Ministerului de Interne în urmă cu doi ani se reia, cu aceeaşi protagonişti: poliţiştii Melania Renghea şi Gheorghe Barbu, dar cu un alt magistrat. Judecătorul care s-a ocupat iniţial de caz şi a condamnat-o pe poliţistă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, Gheorghe Biolan, s-a recuzat.

Aşteptat cu deosebit de mult interes datorită protagoniştilor şi victimelor implicate, “procesul poliţiştilor” de la Olt, cum a fost el denumit, se va relua pe aceeaşi scenă a Tribunalului Olt. Judecat aici timp de aproape doi ani, procesul a luat final în luna mai a.c. prin condamnarea poliţistei la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Decizia judecătorilor olteni a fost contestată la acel moment de către toate cele trei părţi implicate: agenta de poliţie Melania Renghea, partea vătămată - şeful poliţistei, cms.-şef Gheorghe Barbu) şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Apelurile tuturor au fost admise de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova, care au desfiinţat sentinţa dată iniţial şi au trimis cauza spre rejudecare tot… la Tribunalul Olt, soluţia dată în luna septembrie a.c. fiind definitivă. Magistraţii craioveni au cerut în mod expres ca, în cadrul fazei de rejudecare a cauzei, Tribunalul Olt să insiste pe lămurirea aspectului privind recunoaşterea în clar a faptei de către inculpată, respectiv lămurirea art. 396, alin. 10 Cod Penal.

Cum dosarul a fost dat spre rejudecare, cazul a ajuns, culmea, tot la magistratul Gheorghe Biolan care a judecat prima dată cauza. Acesta a sesizat ridicolul situaţiei şi a depus cerere de abţinere, acceptată, zilele trecute, de către mai-marii Tribunalului Olt. Acest lucru înseamnă că procesul va fi judecat de către un alt magistrat al cărui nume urmează să fie cunoscut în zilele ce urmează.

De la ce a pornit scandalul sexual

Reamintim că incidentul dintre cei doi poliţişti a avut loc în seara de 26 decembrie 2012. Întâlnirea dintre aceştia s-a consumat în faţa casei victimei Gheorghe Barbu din satul Bărăşti, comuna Morunglav, judeţul Olt, respectiv în maşina poliţistei. Aceasta a susţinut constant că fostul ei superior de la acea vreme ar fi încercat să o violeze în maşină la momentul cu pricina, motiv pentru care ea (Renghea era însărcinată în trei luni la acel moment, n.r.) s-ar fi apărat cu un cuţit ce se afla într-un compartiment al portierei de lângă şofer. După seara respectivă, amândoi au ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina cu diverse răni: el – cu o plagă înjunghiată în faţa anterioară a abdomenului inferior şi una pe faţa anterioară a genunchiului stâng, iar femeia – cu contuzii abdominale. Poliţista s-a ales de atunci cu acuzaţia de tentativă de omor calificat.

Pe parcursul procesului, Melania Renghea şi-a recunoscut fapta şi a încercat să înduplece instanţa ca să-i aplice o pedeapsă mai blândă. Ulterior, ea a cerut schimbarea încadrării juridice a infracţiunii sale – din tentativă de omor, în “loviri şi alte violenţe”, dar nu a reuşit. Ea a pus incidentul pe seama faptului că nu ar fi încercat să-l omoare pe fostul ei superior (Gheorghe Barbu, n.a.), ci a fost vorba despre autoapărare. Înainte cu două zile de incidentul pentru care a ajuns în faţa instanţei, poliţista Melania Renghea a depus la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Craiova o plângere la adresa lui Gheorghe Barbu, plângere în care îl acuza pe acesta de viol şi şantaj. Poliţista susţinea că fostul ei şef ar fi profitat sexual de ea de multe ori, ba chiar ar fi “pasat-o” şi altor bărbaţi, printre care poliţişti şi procurori din judeţ. Acuzaţiile ei în acest sens au fost infirmate ulterior de procurori, dar acuzaţiile ei au provocat un veritabil “tsunami” ce a zguduit din temelii imaginea IPJ Olt şi chiar a întregului Minister de Interne. Astfel, la doar o lună de la acuzaţiile aduse şi în public de poliţistă, întreaga echipă de la conducerea IPJ Olt a fost schimbată, iar Gheorghe Barbu a fost retrogradat.
 

Vă mai recomandăm, pe acelaşi subiect:

Poliţista “violată” Melania Renghea a făcut recurs

VIDEO  Poliţista “violată” Melania Renghea, condamnată la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare

VIDEO  Procesul poliţistei „violate” Melania Renghea, la final: anchetatorii o vor după gratii 

VIDEO  Poliţista Melania Renghea vrea să scape de acuzaţia de tentativă de omor

Poliţista “violată” Melania Renghea a recunoscut că şi-a înjunghiat intenţionat fostul superior

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite