VIDEO  Poliţista „violată“ Melania Renghea, condamnată la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Olt a pronunţat sentinţa în "războiul poliţiştilor"   (FOTO: Mugurel Manea)
Tribunalul Olt a pronunţat sentinţa în "războiul poliţiştilor"   (FOTO: Mugurel Manea)

„Războiul poliţiştilor” de la Olt, cum a fost denumit, a ajuns la final. Poliţista Melania Celestina Renghea (29 ani), acuzată că şi-ar fi înjunghiat de moarte fostul superior direct la finele anului 2012, a fost condamnată, joi – 8 mai, de către Tribunalul Olt, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă, părţile implicate având zece zile la dispoziţie pentru recurs.

Melania Renghea a recunoscut acuzaţiile ce i se aduc la un termen anterior al procesului, respectiv tentativă de omor asupra fostului ei superior, Gheorghe Barbu din satul Bărăşti, comuna Morunglav, judeţul Olt. Potrivit sentinţei pronunţate joi de Tribunalul Olt, poliţista – în afară de pedeapsa cu închisoarea pronunţată, a mai fost condamnată să plătească fostului ei comandant suma totală de 25.000 lei, la care se adaugă alte 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat, plus cheltuieli de spitalizare către Spitalul Judeţean din Slatina.

"Instanţa, în numele legii, hotărăşte: condamnă pe inculpata Renghea Melania Celestina, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, la pedepsa principală de 3 ani şi 6 luni cu închisoarea, şi la pedepsa completară de interzicere pe doi ani a drepturilor prevăzute de art. 66 Cod Penal, alin. 1, lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, n.a.), b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, n.a.) şi d (dreptul de a alege, n.a.) pe durata de doi ani. De asemenea, s-a dispus prelevarea de probe biologice de sânge pentru introducerea acestora în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare şi, nu în ultimul rând, s-au stabilit dispoziţii de plată asupra inculpatei cu privire la acordarea de despăgubiri pentru daune materiale în sumă de 5.000 lei şi morale de 20.000 lei către partea civilă vătămată Barbu Gheorghe şi despăgubiri materiale în valoare de 2.981 lei către Spitalul Judeţean Slatina şi obligaţii de plată cu privire la cheltuielile judiciare în sumă de 10.000 lei. Termenul de apel este de zece zile de la înştiinţatea părţilor”, a declarat judecătorul Gheorghe Biolan, purtător de cuvânt al Tribunalului Olt.

Decizia magistraţilor olteni nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la înştiinţarea părţilor, acesta urmând să se judece apoi la Curtea de Apel Craiova.

Poliţista „violată“ Melania Renghea, condamnată la 3 ani şi 6 luni închisoare

Reamintim că incidentul dintre cei doi poliţişti a avut loc în seara de 26 decembrie 2012. Întâlnirea dintre cei doi poliţişti s-a consumat în faţa casei victimei Gheorghe Barbu din satul Bărăşti, comuna Morunglav, judeţul Olt - respectiv în maşina poliţistei. Aceasta a susţinut constant că fostul ei superior de la acea vreme ar fi încercat să o violeze în maşină la momentul cu pricina, motiv pentru care femeia s-ar fi apărat cu un cuţit ce se afla într-un „buzunar” al portierei şoferului. După seara respectivă, amândoi au ajuns la Spitalul Judeţean din Slatina cu diverse răni: el – cu o plagă înjunghiată în faţa anterioară a abdomenului inferior şi una pe faţa anterioară a genunchiului stâng, iar femeia – cu contuzii abdominale. Poliţista s-a ales de atunci cu acuzaţia de tentativă de omor calificat. La acel moment, Renghea era însărcinată în trei luni. Pe tot parcursul procesului, Melania Renghea a susţinut că, deşi este acuzată de tentativă de omor, ea nu ar fi avut intenţia de a-i pune viaţa în pericol fostului ei superior, ci ar fi fost autoapărare.

Reamintim că, înainte cu două zile de incidentul pentru care a ajuns în faţa instanţei, poliţista Melania Renghea a depus o plângere la adresa lui Gheorghe Barbu la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Craiova, plângere în care îl acuza pe acesta de viol şi şantaj. Poliţista susţinea că fostul ei şef ar fi profitat sexual de ea de multe ori, ba chiar ar fi “pasat-o” şi altor bărbaţi, printre care poliţişti şi procurori din judeţ. Acuzaţiile ei în acest sens au fost infirmate ulterior de procurori, dar acuzaţiile ei au provocat un veritabil “tsunami” ce a zguduit din temelii imaginea IPJ Olt şi chiar a întregului Minister de Interne. Astfel, la doar o lună de la acuzaţiile aduse şi înh public de poliţistă, întreaga echipă de la conducerea IPJ Olt a fost schimbată, iar Gheorghe Barbu a fost retrogradat.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/melania-renghea" target="_blank">View the story "Melania Renghea" on Storify</a>]

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite