Primarul care a rămas fără 140 de porci în această dimineaţă: „Îi omoară, n-am putut să stau acolo. După 30 şi ceva de zile au început şi-n Teleorman, la insistenţe...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii veterinari au descins cu jandarmii, joi-dimineaţă, la Rusăneşti
Medicii veterinari au descins cu jandarmii, joi-dimineaţă, la Rusăneşti

După două zile de rezistenţă, sătenii din Rusăneşti sunt nevoiţi ca de astăzi să le permită medicilor veterinari să le omoare porcii. Prima fermă vizată a fost a primarului.

Deşi s-au opus timp de două zile deciziei de a-şi sacrifica porcii pentru limitarea circulaţiei virusului pestei porcine africane, cetăţenii din Rusăneşti, judeţul Olt, nu mai au ce face. Medicii veterinari au descins, joi, 29 noiembrie 2018, la prima oră, în localitate, însoţiţi din nou de poliţie şi jandarmi,  şi, deşi rusăneştenii au încercat din nou să le opună rezistenţă, cum au făcut şi în zilele precedente, ordinul prefectului privind eliminarea porcilor din Rusăneşti, urmare a confirmării celor trei focare în comună, va fi pus în aplicare.

„Au început să-i ucidă, la mine la fermă, acolo, au venit dimineaţă la 7,00, nu se mai poate face nimic. Mai am 140, cu tineret cu tot, de-ăia mari eu nu mai am, nu ştiu cât mai sunt, vreo 15-16, restu’ sunt, aşa, de 50-60 de kilograme. A fost, într-adevăr, şi rezistenţă, două zile, şi astăzi mai sunt, mai încearcă cetăţenii nemulţumiriea să-şi exprime, dar, acum, că s-a procedat bine, că nu s-a procedat bine, mai puţin contează, ordinul trebuie pus în aplicare. Dacă nu se-ntâmplă, înseamnă că devine un precedent, şi pentru asta... 

„Au venit până la urmă la mine pentru că ştiau că nu pot să mă opun“

E infracţiune, vă daţi seama, de-aia au şi venit la mine prima dată, să le dau acordul, e infracţiune dacă ne mai opunem. Acum trebuie să asigur şi logistica, cu tot ce trebuie, cu încărcatul, cu căratul, cu groapă, cu toate. Au venit până la urmă la mine pentru că ştiau că nu pot să mă opun. Groapa e la un kilometru şi ceva de localitate. Am luat şi ieri trei, i-am dus acolo, i-am îngropat, se dezinfectează la faţa locului, se ia probe, se... E o procedură, dacă n-o dura două săptămâni să facă în toată comuna! Să-i măsoare, în lungime, în grosime, fiecare porc, pentru fiecare cetăţean, la fiecare locuinţă trebuie să semneze proprietarul dacă are porci, dacă n-are porci... Cred că în două-trei ore, patru ore, termină la mine, o să-nceapă după şi în localitate“, a declarat primarul comunei Rusăneşti, Alexandru Chirea.

Cetăţenii din comună s-au strâns din nou în încercarea de a-i împiedica pe veterinari să-şi facă treaba, însă cum au avut răgaz, trei zile, să-şi taie porcii de Crăciun, primarul spune că de-acum rezistenţa e în zadar. „Eu acum am încercat să-i lămuresc pe oameni că nu se mai poate face nimic, dar, ştiţi cum e, tot mai încearcă câte unul să iasă în faţă, din ăştia revoluţionari, aşa. Toţi şi-au tăiat, dar acum mai fac gălăgie ăştia care vor să iasă în evidenţă ei, mai cu Opoziţia, cei mai răi de gură. Şi-a tăiat toată lumea porcii, acum problema e cu tineretul, ce mai e. Acum, ăştia care au avut de vânzare, îi ia veterinarii, îi plătesc, oamenii îşi ia banii pe ei...“, a mai spus primarul.

Preţul la care vor fi despăgubiţi s-a stabilit la 10 lei/kilogram, bani care ar urma să vină până la Crăciun.

„Au început să facă ordine şi în Teleorman, după 30 de zile“

Nemulţumirea sătenilor din Rusăneşti a fost, în tot acest timp, legată şi de faptul că peste Olt, de unde a fost adus virusul pestei porcine africane, în pădurea de la Mândra, judeţul Teleorman, autorităţile nu au luat nicio măsură eficientă. La începutul acestei săptămâni, spune primarul din Olt, s-ar fi început în sfârşit şi acolo acţiunile.

„După 30 şi ceva de zile au început şi în Teleorman, la insistenţe, au venit, a venit domnul ministru în teritoriu şi a dat ordine, a venit şi domnul secretar de stat, au făcut inventariere acolo, cât s-a putut face, sunt zeci de porci morţi. De luni încoace s-a luat efectiv acolo măsura. De-aia şi suntem foarte supăraţi acuma, că la noi au fost trei focare şi la vecini, acolo, nu se lua nicio măsură“, a mai spus primarul Chirea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite