Revolta unui primar PSD din Olt, disperat de decizia veterinarilor: „Când aud de Teleorman, le e frică ca de dracu’. Acolo mor pe capete, acolo e problema“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi s-a acţionat după proceduri în cele trei focare de pestă porcină africană, pentru Rusăneşti, localitate din judeţul Olt vecină cu o alta din Teleorman în care mistreţii mor pe capete din cauza pestei,  s-a luat astăzi o hotărâre drastică, transmisă autorităţilor locale chiar de la nivelul ministerului. Primarul comunei este revoltat, DSVSA nu comunică pe temă.

După ce în localitatea olteană Rusăneşti s-a acţionat şi în al treilea focar de pestă porcină africană, descoperit sâmbătă, prelevându-se probe şi de la animalele vecinilor celor cărora le-au murit animalele din cauza pestei, primarul localităţii a fost anunţat că marţi, 27 noiembrie, medicii veterinari ar urma să intervină pentru sacrificarea tuturor porcilor din comună, indiferent de vârstă. Primarul este revoltat de decizie şi spune că oamenii au fost informaţi că dacă focarele apărute sunt ţinute sub control îşi pot ţine liniştiţi porcii până la Crăciun. Decizia de ultimă oră ar fi a directorului DSVSA Olt, care nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere pe această temă.

„Am scroafe să fete, eu nu-mi fac păcate, să-şi facă ei!“

„M-a sunat de la ministerul Agriculturii, că au luat hotărâre mâine să vină să distrugă tot, dar din exces de zel din partea domnului de la DSV. Cu toate că au fost trei focare, le-am izolat, am exterminat, am îngropat, am dezinfectat, am luat alte 29 de probe la vecini, n-a ieşit nimic, toate negative, cu toate astea au luat hotărârea să-i ia. Dar, bine, că or veni să ia, să ia de la mine, că-n rest nu mai au nimic!“, a spus primarul localităţii Rusăneşti, Alexandru Chirea.

Edilul este de părere că, de fapt, localitatea a devenit victima lipsei de acţiune pentru izolarea focarului din Teleorman. Oamenii, deşi teoretic s-au impus restricţii, au circulat liber în pădurea din judeţul vecin în care au apărut focare de pestă porcină la mistreţi. Şi oamenii din Rusăneşti, dar şi cei din comuna olteană vecină, Cilieni, se aprovizionează din această pădure cu lemne de foc, cei care cresc animale îşi pasc turmele tot acolo, aceasta fiind, de fapt, modalitatea în care virusul ucigaş a ajuns în comună, adus de un cioban.

„N-au făcut treaba cu pădurea din Teleorman, şi nu fac nici acuma. La mine în localitate s-au montat filtre, s-au dezinfectat, şi-a pus fiecare la poartă, nu mai e niciun porc bolnav, s-au luat probe, fiecare şi-a luat măsuri în gospodărie, dar în pădure nu se ia nicio măsură. Acolo sunt sute, mii de porci, şi mor pe capete, şi mor în continuare. Degeaba îi iei pe-ai mei din Rusăneşti, din localitate, care stau pe trei metri pătraţi, iar ăla aleargă kilometri. Nu se circulă liber, sunt filtre puse, avem dezinfectant, covoare, dar în rest... Încă nu s-a blocat drumul spre Teleorman. Dacă se bloca drumul din timp, dacă se luau măsuri pentru exterminarea mistreţilor, eu ştiu, sunt prea mic eu să dau indicaţii la oficialităţi, dar...
(...) E o lună şi ceva de când e confirmat focarul (n.r. – focarul de pestă din Teleorman, din localitatea Mândra), sunt porci mulţi de tot, morţi prin pădure, şi mor în continuare. S-a vânat ce s-a putut, vânătorii, dar mai departe nu s-a luat. Trebuie luate măsuri la nivel înalt, acolo sunt sute de hectare, cu mii de porci. Vin şi exterminează în Rusăneşti. Ce-au rezolvat prin asta?! Şi focarul l-au lăsat, în Teleorman. Nu ştiu, când aud de Teleorman le e frică ca de dracu’. Acolo e investiţie mare, să poa’ să cureţe focarul, mii de porci, eu ştiu... (...)Eu am, de exemplu, 100, le-am spus să vină să-i ia pe-ai mei, dar ce-au cu oamenii, dom’ne?! Dacă din 29 de prelevări de probe n-a fost niciuna pozitivă, ce mai ai, dom’ne, cu noi, cu Rusăneştiul?!  Domnu’ director de la DSV a luat hotărârea, cu toate că s-au făcut toate astea. Omu’ ăsa nu suportă să vadă animale. Are o ură, ceva, faţă de animale. A trecut peste capu’ prefectului, a hotărât el. Ce mă supără cel mai mult, la Ministerul Agriculturii – eu sunt de la PSD, ei sunt de la PSD – să fi venit aici, la faţa locului, să vadă, un doctor din minister, să vadă realitatea la faţa locului, să vadă probele, să vadă animalele, să ia o hotărâre în cunoştinţă de cauză, nu că vine un nenea să ia hotărârea să-mi pună mie toată lumea... Să facă ei păcate, eu nu pot să sacrific animalele, nu pot să fac aşa ceva. Am purcele cu purcei în burtă, să vină să le ia ei, eu nu-mi fac cu ei păcate. Am 120 de capete, cu purcei cu tot, aşa. Dădui şi eu pe la angajaţii mei din primărie, lu’ fiu-miu, lu’ fie-mea...“, a spus primarul, în continuare criticând hotărârea. 

Primarul a estimat că la nivelul localităţii ar mai fi cel mult 100 de porci, dar că şi aceştia, cel mai probabil, vor fi sacrificaţi peste noapte.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite