Operațiunea „Dosariada” după seceta din vară. În zece zile funcționarii unei direcții județene au de procesat 16.000 dosare
0Fermierii afectați de seceta cruntă din acest an au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune la direcția agricolă cererile de plată pentru ajutorul promis. În județele puternic afectate de secetă funcționarii direcțiilor agricole au, astfel, de procesat mii de dosare.
Județul Olt este unul dintre cele în care fermierii aproape că nu au avut ce recolta, dacă vorbim de cultura de porumb sau de floarea soarelui. Guvernanții le-au promis că-i vor ajuta să treacă mai ușor peste situație și, la începutul săptămânii, au publicat în Monitorul Oficial Ordonanța 120/2024 în baza cărei se va oferi un ajutor de 1.000 lei/ha calamitat. Fermierii, care au depus încă din timpul verii solicitări către primării pentru a le fi constatate pagubele au acum la dispoziție zece zile lucrătoare pentru a înainta către direcția agricolă cererile de plată.
Dacă în județele în care vremea a fost mai blândă cu fermierii e vorba de câteva sute de dosare, în altele operațiunea „Dosariada” înseamnă un efort extraordinar pentru funcționarii care trebuie să respecte termenul legal. Actul normativ a fost publicat în 15 octombrie, iar până în 29 octombrie trebuie procesate toate dosarele de cerere de plată.
În județul Olt, Direcția Agricolă așteaptă 16.250 cereri de plată, iar acestea se adaugă altor activități care și așa încărcau în această perioadă cu mult activitatea (este vorba de verificările în programuul Tomata, unde de asemenea Oltul este fruntaș, fiind depuse peste 7.000 dosare pentru fiecare ciclu de producție).
Fiecare fermier care a depus la primărie solicitarea de constatare a pagubelor (după depunerea solicitării o comisie mixtă s-a deplasat în teren pentru a verifica cele semnalate și a stabili gradul de calamitare) trebuie să depună acum la Direcția Agricolă un nou dosar care să conțină: cererea de plată, copia actului de identitate, un extras de cont, procesul verbal de constatare.
Cele peste 16.000 cereri așteptate totalizează aproape 120.000 hectare calamitate. Porumbul, spune directorul Direcției Agricole Olt, Ion Drăgoi, a avut cel mai mult de suferit în județ, fiind 100% calamitat. Suprafețe mari de floarea-soarelui au fost de asemenea declarate calamitate în proporție foarte mare, dar și mii de hectare de mazăre și grâu.
Fermierii care au pierdut mult din producția de grâu s-au confruntat însă cu o altă problemă și, foarte mulți, nu vor primi niciun leu drept despăgubire: vestea că se acordă un ajutor a venit târziu, atunci când nu se mai putea îndeplini una din condițiile esențiale pentru întocmirea procesului verbal de calamitate, respectiv păstrarea unei suprafețe-martor pentru a se constata pagubele. „Ce procent să-i acord eu când văd pământul discuit?! Pentru că de arat nu s-a putut ara, dar au intrat cu discul?!”, spune directorul Direcției Agricole. Astfel, din cele 5.000 hectare cultivate cu grâu pentru care s-au depus cereri, pentru doar 3.000 hectare s-au mai putut face constatări, a precizat Drăgoi.
Ajutorul promis fermierilor ar urma să vină chiar în acest și, având în vedere cele trei tururi de alegeri, cel mai probabil banii vor fi virați în conturi conform promisiunilor.